Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. máj 2021
0
589

Rekonštrukcia objektov Pedagogickej univerzity v Salzburgu, Rakúsko

Adaptácia a rozšírenie budov zo 60. rokov pre potreby moderného vzdelávania. Citlivý prístup architektov, jasne čitateľná pôvodná forma a novodobé zásahy. Pridaná hodnota v podobe novej spoločnej zóny pod veľkorozponovým roštovým stropom.
Rekonštrukcia objektov Pedagogickej univerzity v Salzburgu, Rakúsko
Autori: Tilwin Cede, Clemens BortolottiInvestor: BIG BundesimmobiliengesellschaftZastavaná plocha: 10622 m2Podlažná plocha: 11680 m2Návrh: 2013 - 2019Realizácia: 2019 - 2021Adresa: Akademiestraße 23 - 25, Salzburg, RakúskoPublikované: 30. máj 2021

V nasledujúcich mesiacoch sa budeme snažiť predstaviť realizácie z okolitých krajín, ktoré boli nominované na Cenu európskej únie za súčasnú architektúru EU mies award. Slovenský výber sme koncom januára predstavili v samostatnom článku, ostatné realizácie nájdete v súvisiacich článkoch v závere textu. Pokračujeme predstavením ďalšej zo šiestich nominovaných školských stavieb u našich západných susedov. 

Dnes sa pozrieme do Salzburgu, kde čerstvo dokončili rekonštrukciu a dostavbu budov Pedagogickej univerzity. O kvalite realizácie, ktorá vzišla z medzinárodnej architektonickej súťaže, svedčí okrem viacerých ocenení aj národná nominácia v najprestížnejšej európskej cene. Realizácia zachováva a podporuje estetické a priestorové kvality pôvodných objektov. Zároveň ich citlivo  prispôsobuje pre nový lokalitný program a požiadavky na kvalitu vnútorného prostredia a hospodárnosť prevádzky. V niektorých aspektoch možno hľadať v našich končinách spoločné paralely s obnovou  Strednej odbornej školy stavebnej Emila Belluša v Trenčíne, alebo prestavbou bratislavského Gymnázia C. S. Lewisa, ktoré príkladne pracujú so stavebným základom z prelomu 60. a 70. rokov.

20
Youtube

Projekt komplexnej rekonštrukcie a dostavbu objektov Pedagogickej univerzity v Salzburgu vzišiel z medzinárodnej architektonickej súťaže. Hodnotiaca komisia určila v roku 2013 ako víťazný návrh innsbruckého ateliéru riccione architekten.

Foto: Gregor Graf

Zrekonštruované krídlo stojí na východnom nároží univerzitného komplexu, v kontakte s okolitými zelenými plochami. Rozšírený lokalitný program pojali dve pôvodné objekty a ich nová prístavba, ktorá ich prepája na úrovni suterénu. 

Foto: Gregor Graf

Podoba objektov zo 60. rokov ostala vo veľkej miere zachovaná. Dvojica stavieb poskytla výborný priestorový rámec pre nové využitie. Skelet s monolitickými stropmi umožňuje voľné delenie a flexibilné využitie otvoreného pôdorysu. Prepája kancelárie, zasadacie miestnosti a veľkorysé spoločné priestory. Odhalené časti konštrukcie hrdo vystavujú dobový stavebný fundus. Obnova a adaptácia pôvodných objektov kládla obzvlášť vysoké nároky na riešenie stavebnej fyziky a požiarnej bezpečnosti.

Foto: Gregor Graf

Zo strany exteriéru zostávaja jedinou viditeľnou zmenou na dvojici objektov raster predsadeného tienenia. Jemná textúra ťahokovu kontrastuje s pôvodným obkladom z prefabrikovaných betónových dielcov. Surové povrchy stien a stropov, jasne odlíšené nové konštrukcie a odhalené rozvody inštalácií vizualizujú zmeny v interiéri.

Foto: Gregor Graf

Lokalitný program narástol o priestory v novom spojovacom trakte. Spoločný vstup rozširuje priestranné foyer s rôznymi oddychovými a funkčnými zónami. Ťažiskom obnoveného súboru je prednášková sála, ktorá prebieha cez dve podlažia až do suterénu. Mobilné priečky a variabilné pódium umožňujú prispôsobiť priestor pre rôzne udalosti.

Foto: Gregor Graf

Monolitický roštový strop, ktorý je jasne viditeľný aj z exteriéru, preklenuje bez podpery rozpon 30 metrov. Priestorová konštrukcia z pohľadového betónu pôsobí ako výrazný symbol nového krídla univerzity. Perforovaná mriežka vytvára priestor pre vnútorné átria a svetlíky, prispieva k jeho zónovaniu a osvetleniu hlbokého pôdorysu. Vytvorila tiež možnosť otvorenia salónikov a komunikačných priestorov.

Foto: Gregor Graf
Situácia
SituáciaAutor: riccione architekten
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: riccione architekten
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: riccione architekten
Rezy
RezyAutor: riccione architekten
Model
ModelAutor: riccione architekten

Poloha diela

Tilwin Cede
Clemens Bortolotti

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím