Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. apríl 2021
0
1754

Základná a stredná škola Leoben, Rakúsko

Základná a stredná škola Leoben, Rakúsko
Autori: Martino Libisch, Carla Kuhn, Florian Haim, Barbara Wagner, Louai Abdul Fattah, Ajdin VukovicInvestor: InfrastrukturentwicklungsKG Stadtgemeinde Leoben Podlažná plocha: 14.557 m²Investičný náklad: 14.4 Mil. €Návrh: 2016 - 2018Realizácia: 2018 - 2019Adresa: Erzherzog Johann-Straße 1, Leoben, RakúskoPublikované: 11. apríl 2021

V nasledujúcich mesiacoch sa budeme snažiť predstaviť realizácie z okolitých krajín, ktoré boli nominované na Cenu európskej únie za súčasnú architektúru EU mies award. Slovenský výber sme koncom januára predstavili v samostatnom článku. Pokračujeme predstavením realizácií u našich západných susedov. Po rozsiahlej revitalizácii areálu prvej mestskej elektrárne vo VaršaveCentre miestnych aktivít v poľskom meste Rybnik, a ateliéri Bernardo Bader Architekten v rakúskom Dornbirne predstavíme projekt ateliéru Franz&Sue v rakúskom Leobene.

Prácu viedenského ateliéru sme už predstavili aj na našej stránke. Moderný "panelák" Stadtelefant, ktorí architekti navrhli a developovali sa stal zároveň ich sídlom. Dnes sa pozrieme do druhého najväčšieho štajerského mesta, kde dokončili prestavbu školského areálu s pamiatkovo chránenou budovou základnej a strednej školy. O kvalite realizácie, ktorá vzišla z dvojkolovej architektonickej súťaže, svedčí okrem viacerých ocenení aj národná nominácia v najprestížnejšej európskej cene.

Foto: Hertha Hurnaus

Zrekonštruovaný školský areál v centre mesta patrí medzi najväčšie v regióne. Základná a stredná škola, ktorých bránami prejde denne šesto detí, nemali napriek sídlu v rovnakej budove nikdy vyhovujúce spoločné priestory a prepojenie. Zadanie architektonickej súťaže, ktorá sa stala základom pre budúcu rekonštrukciu a rozšírenie areálu sa preto sústredilo na príležitosť previazania oboch škôl.  

Situácia
SituáciaAutor: Franz&Sue

Po predbežnom výbere uchádzačov na základe predložených portfólií prebiehal so súťažnými kolektívmi súťažný dialóg, ktorý okrem iného zahŕňal aj moderovanú diskusiu so sedemdesiatimi pedagógmi, pôsobiacimi v oboch inštitúciách. “To nám dalo príležitosť zapracovať želania a potreby učiteľov do nášho návrhu a následného plánovania projektu. Na oplátku si učitelia vypočuli naše skúsenosti z navrhovania škôl,” vysvetľujú architekti. 

Vo výsledku sa architektom podarilo minimalizovať zásahy do pamiatkovo chránených objektov z rokov 1904 - 1905. Odstránená bola iba malá prístavba pre školského kustóda a historické hygienické celky, orientované do vnútrobloku. Novovytvorený priestor medzi historickými krídlami učební a telocvičňou vyplnili transparentné spoločné priestory, otvorené do záhrady.

Koncept - schéma
Koncept - schémaAutor: Franz&Sue
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: Franz&Sue
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: Franz&Sue
Rezy
Rezy

“Stupňovité presklené priestory s čiastočne zasklenými terasami umožňujú deťom tráviť spoločný čas s výhľadom do zelene v areáli. Práve do tohto priestoru, ktorý bol v minulosti nevábnym zadným traktom, je otvorená nová tvár školy, vrátane spoločného hlavného vstupu,” vysvetľuje vedúci projektu Martino Libisch z ateliéru Franz & Sue.

V otvorenej vstupnej hale na prízemí, sa žiaci ľahko zorientujú a rýchlo sa dostanú do ktorejkoľvek z učební. Nové spoločenské a vzdelávacie centrum školy nahradilo tmavé chodby a spoločné priestory.

Foto: Hertha Hurnaus

Zámer architektov je najlepšie viditeľný na centrálnom pobytovom schodisku vzdelávacieho centra, ktoré prepája všetky štyri úrovne. Priestory pre spoločné aktivity vyplnil flexibilný mobiliár a výklenky na sedenie. Tlmené spektrum farieb podčiarkujú povrchy z borovicového dreva. Nábytkový prvok, ktorý zaberá stred spoločnej miestnosti oddeľuje pracovné priestory základnej a strednej školy. Obsahuje skrinky a súčasne funguje ako vyvýšený salónik.

Foto: Hertha Hurnaus
Foto: Hertha Hurnaus
Foto: Hertha Hurnaus
Foto: Hertha Hurnaus
Foto: Hertha Hurnaus
Foto: Hertha Hurnaus
Foto: Hertha Hurnaus
Foto: Hertha Hurnaus

Podklady: Franz&Sue

Poloha diela

Martino Libisch
Carla Kuhn
Florian Haim
Barbara Wagner
Louai Abdul Fattah
Ajdin Vukovic

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím