Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. február 2022
0
997

Architektúra susedných krajín vo výbere EU Mies Award 2022

Diela ktoré zabojujú o Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru.
Architektúra susedných krajín vo výbere EU Mies Award 2022

Nadácia Mies van der Rohe koncom januára zverejnila shortlist 40 stavieb, ktoré sa budú uchádzať o Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru. Žiadna zo šiestich slovenských stavieb, nominovaných lokálnymi autoritami, sa žiaľ do prestížneho výberu nedostala (podarilo sa to zatiaľ iba bratislavskej Mlynici v roku 2019). Realizácie zo susedných krajín majú v historickom kontexte ceny výraznejšie zastúpenie. Za spomenutie stojí napríklad Poľsko (budova Štetínskej filharmónie sa stala celkovým víťazom EU Mies Award 2015), Rakúsko (realizácia vo finále EU Mies Award 1998, 30 stavieb v shortliste), Česká republika (celkovo 7 stavieb v shortliste) a Maďarsko (2 projekty v shortliste).  

V súhrnnom článku bližšie predstavíme diela z okolitých krajín, ktoré zabojujú o EU Mies Award 2022. Najväčšie zastúpenie má Rakúsko (5 realizácií), nasleduje Poľsko s dvomi projektmi. S jednou realizáciou sa presadila Česká republika a Maďarsko:

Každému z predstavených diel sme venovali samostatný článok. Odkaz nájdete v texte, alebo po kliknutí na príslušný obrázok

 

Česká republika

Revitalizácia pražských náplaviek (viac tu)

Architektonické a programové využitie kobiek na nábreží Vltavy.

Revitalizácia pražských náplaviek je jedna z najväčších investícií českej Metropoly do verejného priestoru za posledné desiatky rokov. Od prvotných impulzov tento proces trvá viac ako desať rokov. Novootvorené a využité kobky v nábrežnom múre vytvárajú tak potrebné zázemie a predlžujú “náplavkovú sezónu” na celý rok. Za projektom od počiatku stojí architekt Petr Janda a jeho ateliér brainwork.

Náplavky, historicky koncipované ako prístavisko a prekladisko materiálu, boli po povodni v roku 2002 opustené a oficiálne prenajímané ako parkoviská. Postupná obsahová aktivácia znamenala kultúrno-spoločenské oživenie, na ktoré nadviazala architektonická intervencia a kultivácia jednotlivých priestorov.

 

Rakúsko

Bytový dom Gleis 21, Viedeň (viac tu)

Individualizované bývanie á la baugruppe...

Projekt komunitného bývania vo viedenskej štvrti Sonnwendviertel, neďaleko hlavnej železničnej stanice. Hybridná drevostavba vytvorila priestor pre 34 individuálne navrhnutých bytov a spoločné priestory pre oddych a kultúru. 

 

Revitalizácia mestského domu, Linec (viac tu)

Autorský experiment, jasne čitateľná pôvodná forma a novodobé zásahy. Pridaná hodnota v podobe novej komunitnej zóny orientovanej do dvora.

Za prestavbou a rozšírením domu zo 16. storočia stojí "domáca" tvorivá dvojica Gunar Wilhelm a Sandra Gnigler, ktorá je zároveň investorom a developerom. V neskorších fázach projektu sa ich ateliér mia2 ARCHITEKTUR presťahoval do priestorov na prízemí domu, ktoré sa stali jeho novým sídlom. Mestský dom v Linzi slúžil pre autorov ako testovacia platforma pre nekonvenčné technológie a riešenia.

 

Rekonštrukcia kazemát a "Nová galéria", Wiener Neustadt (viac tu)

Medzinárodná súťaž, známe slovinské mená, presvedčivý výsledok a realizácia. 

Aktuálny projekt ateliéru Bevk Perović arhitekti ukázal už počas prvých mesiacov prevádzky potenciál integrácie dlhodobo prehliadanej historickej štruktúry do (kultúrneho) života mesta.


Kampus v obci Neustift im Stubaital (viac tu)

Škola ako súčasť alpskej krajiny.

Hi-tech kampus so silným dôrazom na aspekty udržateľnosti vzišiel z medzinárodnej súťaže „Škola zajtrajška Neustift im Stubaital”, ktorú vyhlásila samospráva s cieľom združiť viaceré školy z okolia. Návrh viedenského ateliéru, ktorý presvedčil hodnotiacu komisiu najmä citlivým prístupom k okolitej krajine a prepracovanýn ekologickým konceptom sa podarilo pred dvomi rokmi dotiahnuť do úspešnej realizácie. Architektonický koncept umne využíva svahovitý pozemok na okraji obce, ktorý sa od rušnej hlavnej cesty mierne zvažuje k ohybu rieky Ruetz.

 

Atelierhaus C.21, Viedeň (viac tu)

Práca, bývanie, komunita...

Dom na úzkom pozemku, vedľa koľajiska hlavnej vlakovej stanice. Nepravidelné otvory na fasáde otvárajú pohľad na neobvyklú priestorovú štruktúru. Téza architekta Wernera Neuwirtha “Vytvoriť priestor a čakať čo sa stane” definovala otvorenú a flexibilnú štruktúru individuálnych priestorových jednotiek, ktoré dokážu zastrešiť prácu, bývanie, alebo pokojne aj obe funkcie súčasne. 

 

Poľsko

Park Pamięci Wielkiej Synagogi w Oświęcimiu (viac tu)

Skromné a predsa nepriehľadnuteľné.

Architektonické riešenie parku je skromné v materiáloch a nárokoch na realizáciu, naopak bohaté vo výraze, metaforách, posolstve. Nielen statické a mŕtve, odkazujúce na minulosť. Ale tiež živé, aktívne, s pohľadom do budúcnosti. Pietne miesto vzniklo na mieste základov najväčšej synagógy v meste, ktorú podpálili nemeckí okupanti v noci z 29. na 30. novembra 1939.

 

Centrum miestnych aktivít Rybnik (viac tu)

Architektúra na pozadí. Skromná účelná, splývajúca s okolím.

Projekt zhmotnil potrebu vytvorenia priestoru pre rozličné kultúrne a športové aktivity. Dôležitú časť prípravy tvoril participatívny proces a diskusia s miestnymi obyvateľmi - budúcimi užívateľmi areálu. 

 

Maďarsko

Modernizácia a rozšírenie typovej materskej školy na sídlisku Vizafogó, Budapešť (viac tu)

Priestor zjednotený novým obrysom strechy pretvára a obohacuje uzavreté prostredie pôvodnej prefabrikovanej stavby.

Dôležitým architektonickým zámerom bolo podľa slov autorov zjemnenie formy prefabrikovanej stavby a jej výrazné otvorenie do zelene vnútrobloku. Na nevyhnutné zlepšenie fyzikálnych parametrov obvodového plášťa, nadviazalo otvorenie a sprehľadnenie dispozície (v miere ktorú umožnil konštrukčný systém) a v neposlednom rade rozšírenie herných priestorov do krytého exteriéru.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím