Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. február 2022
1
1183

85 jednotiek sociálneho bývania v katalánskom meste Cornellà de Llobregat

Drevená skladačka sústredená okolo centrálneho nádvoria.
85 jednotiek sociálneho bývania v katalánskom meste Cornellà de Llobregat
Autori: Marta Peris, José Manuel ToralSpolupráca: Joan March, Jaume Pastor, Manel Fernández (statika), Meri Blanco (statika), Guillem Pascual, Izaskun González, Maria Megias, Cristina Porta, Ana Espinosa, Miguel BernatInvestor: AMB / IMPSOLZastavaná plocha: 2 137 m2Podlažná plocha: 12 815 m2Investičný náklad: 950 €/m2Návrh: 2017 - 2019Realizácia: 2019 - 2020Adresa: Avinguda de la República Argentina 21, Cornellà de Llobregat, ŠpanielskoPublikované: 18. február 2022

V nasledujúcich článkoch predstavíme finalistov EU mies award 2022. Dnes priblížime realizáciu barcelonského ateliéru Peris+Toral Arquitectes. Sociálne bývanie s 85 bytovými jednotkami, modulárnou drevenou konštrukciou a flexibilnými obytnými priestormi. 

Objekt s podlahovou plochou takmer 13 tisíc metrov štvorcových vyrástol na mieste bývalého kina v katalánskom meste Cornellà de Llobregat, ktoré je súčasťou juhozápadnej časti metropolitného územia Barcelony. Projekt vo finále EU Mies Award vznikol na základe víťazného návrhu v súťaži, ktorú v roku 2017 realizovala barcelonská verejná organizácia IMPSOL-AMB.

Projekt je podľa slov ateliéru najväčšou obytnou budovou s drevenou konštrukciou v Španielsku, postavenou z 8 300 metrov kubických lokálneho dreva. Využitie 543 miestností s výmerou 13 m2 definuje krátky modul s rozponom 3,60 m. Na oceľobetónovú konštrukciu prízemia nadväzuje prefabrikovaný systém z CLT panelov, vďaka ktorému sa podarilo optimalizovať objem drevených konštrukcií na 0,24 m3/m a náklady na 950 €/m2 podlahovej plochy.

“Drevo sme zvolili najmä kvôli možnosti prefabrikácie a skráteniu času realizácie. Nezanedbateľným plusom je tiež výrazné zníženie celkovej uhlíkovej stopy stavby,” vysvetľuje architekt José Manuel Toral.

Stavba je usporiadaná okolo centrálneho nádvoria, ktoré slúži ako komunitný priestor pre obyvateľov. Vstupný portikus prepája centrálnu spoločnú zónu s verejným priestorom

Päť podlaží, realizovaných ako drevostavba z prefabrikovaných CLT modulov, stojí na oceľobetónovej podnoži, ktorá obsiahla obchody a občiansku vybavenosť.

Snaha maximalizovať podlahovú plochu viedla k rozhodnutiu presunúť komunikácie na vnútorný obvod pôdorysu. Vnútorné chodby tak nahradili kryté terasy s nerušeným výhľadom do nádvoria. Schody z masívneho dreva sú umiestnené v štyroch rohoch centrálneho nádvoria a prepájajú otvorené pavlače na každom poschodí.

Vstupné dvere do bytov sú integrované do stien obložených vlnitým plechom, ktorý vytvára jemný reliéf. Kovové pletivo, lemujúce terasy, nebráni priehľadom do nádvoria a na susedné pavlače. 

Dispozícia, vychádzajúca z modulového rastra spojených miestností, sústreďuje obslužné priestory (vrátane kúpeľní a kuchýň) na vnútorný obvod pôdorysu. Každý z bytov pozostáva z piatich alebo šiestich modulov, v závislosti od toho, či má dve alebo tri spálne. Otvorené kuchynské moduly nahrádzajú v bytoch štandardné chodby. Ostatné miestnosti, nadväzujúce na centrálne priestory kuchyne, oddeľujú posuvné dvere.

Všetky byty majú preplávajúcu dispozíciu. Posuvné dvere prepájajú obytné priestory s druhou líniou terás na vonkajšom obvode fasád. Systém predsadených drevených roliet bráni prehrievaniu interiéru v letných mesiacoch.

“Práve zvolený modul, ktorý umožňuje flexibilné priestorové riešenie bytových jednotiek, vytvoril optimálne podmienky pre využitie prefabrikovaných drevených konštrukcií,” vysvetľujú architekti. Drevo sa objavuje ako pohľadová vrstva v interiéri na stropoch a podlahách.

Ateliér Peris+Toral Arquitectes vznikol v Barcelone v roku 2005. Sústredí sa predovšetkým na oblasti sociálneho bývania a verejného priestoru.

Foto: José Hevia
Foto: José Hevia
Foto: José Hevia
Foto: José Hevia
Foto: José Hevia
Situácia
SituáciaAutor: peris+toral.arquitectes
Konštrukčná schéma
Konštrukčná schémaAutor: peris+toral.arquitectes
Pôdorysy
PôdorysyAutor: peris+toral.arquitectes
Rezopohľad
RezopohľadAutor: peris+toral.arquitectes
Priestorová schéma
Priestorová schémaAutor: peris+toral.arquitectes
Prevádzková schéma
Prevádzková schémaAutor: peris+toral.arquitectes
Dispozičná schéma
Dispozičná schémaAutor: peris+toral.arquitectes
Schematický rez
Schematický rezAutor: peris+toral.arquitectes
Foto: José Hevia
Foto: José Hevia
Foto: José Hevia
Z výstavby
Z výstavbyFoto: peris+toral.arquitectes

Poloha diela

Marta Peris
José Manuel Toral

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím