Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. január 2024
0
1330

EU Mies Awards 2024 - rekonštrukcia SNG v užšom výbere

Nadácia Mies van der Rohe zverejnila shortlist 40 stavieb, ktoré sa budú uchádzať o Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru.
EU Mies Awards 2024 - rekonštrukcia SNG v užšom výbere

Rekonštrukcia, dostavba a modernizácia areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave sa zaradila medzi 40 najlepších európskych diel. Po bratislavskej Mlynici sa práca kolektívu A BKPŠ stala druhým slovenským dielom, ktorému sa to podarilo. Hodnotiaca komisia v aktuálnom ročníku vyberala spomedzi šiestich slovenských stavieb, nominovaných lokálnymi autoritami.

Zo susedných krajín má Rakúsko v aktuálnom výbere dve realizácie a Česká republika jedno dielo.

Top 40 európskych stavieb

Do výberu sa dostali stavby z 20 európskych krajín. Vo výbere medzinárodnej poroty má najväčšie zastúpenie (6 realizácií) Španielsko. Štyri realizácie reprezentujú Belgicko a Nemecko. Medzi krajiny s tromi nomináciami sa zaradili Chorvátsko, Francúzsko a Portugalsko. Rakúsko Slovinsko a Švédsko zastupujú vo výbere dve realizácie. S jednou nominovanou stavbou sa presadilo Slovensko, Česko, Estónsko, Gruzínsko, Grécko, Írsko, Taliansko, Holandsko, Nórsko, Poľsko a Rumunsko.

Všetkých 40 finalistov si môžete pozrieť na tomto linku.

Realizácie z okolitých krajín, ktoré sa objavili vo výbere a predstavili sme ich u uplynulom čase nájdete v súvisiacich článkoch nižšie.

V prebiehajúcom ročníku Ceny Európskej únie za súčasnú architektúru, ktorá je všeobecne považovaná za najprestížnejšie ocenenie za architektonickú tvorbu na starom kontinente, je celkovo nominovaných 362 prác z 38 krajín. Diela navrhli nezávislí odborníci, národné profesné organizácie a poradný výbor Ceny. Diela za Slovensko nominujú Slovenská komora architektov a dvaja nezávislí experti, menovaní Nadáciou Miesa van der Rohe: Henrieta Moravčíková a Štefan Moravčík (ARCHINFO). Kompletný zoznam expertov a organizácií nájdete tu.

Súťažnú prehliadku realizovaných stavieb organizuje Európska únia a Nadácia Mies van der Rohe v Barcelone od roku 1988. Do súťaže nie je možné prihlásiť sa. Výber je založený na nomináciách, ktoré vyberajú autority z jednotlivých krajín. "Odborná porota logicky nemôže navštíviť všetky navrhnuté stavby. Nominácie nevyberáme na základe fotografií, čo je inak štandardný postup. Za každým navrhnutým dielom je rešpektovaná inštitúcia (múzeum architektúry, komora architektov, výskumné inštitúcie) a odborník, ktorý stavbu osobne navštívil, má prehľad o lokálnom aj globálnom kontexte. Autority majú pri výbere absolútnu voľnosť," vysvetlil v rozhovore proces výberu koordinátor ceny Ivan Blasi.

V aktuálnom ročníku bude zasadať sedemčlenná porota v zložení: Frédéric Druot, Martin Braathen Pippo Ciorra, Tinatin Gurgenidze, Adriana Krnáčová a Hrvoje Njiric. Po aktuálnom zverejnení užšieho výberu 40 diel budú približne o mesiac známi aj piati finalisti. Päticu stavieb porotcovia následne osobne navštívia. Nemajú teda k dispozícii len grafický materiál, ale môžu sa stretnúť s architektmi, s klientmi, s ľuďmi, ktorí môžu ponúknuť novú perspektívu... V samotnom finále hodnotiaca komisia určí jednu stavbu, ktorá získa Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru - Mies van der Rohe Award, a jednu stavbu, ktorej udelí Zvláštnu cenu pre začínajúcich architektov. Výsledky budú známe v apríli 2024.

Všetky nominované diela v tomto ročníku Mies Award si môžete pozrieť na tomto odkaze

40 najlepších európskych stavieb
40 najlepších európskych stavieb

Na záver tejto potešujúcej správy pripájame aj ilustračný obrázok jedného z jej autorov - Pavla Paňáka - ktorý dokladuje, že architekti stále vedia používať aj klasické vyjadrovacie prostriedky - tužku a papier :-)

Titulná fotografia: Matej Hakár 

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím