Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. marec 2024
2
664

Galéria súčasného umenia Plato, Ostrava

Ostravskký finalista EUmies Awards.
Galéria súčasného umenia Plato, Ostrava
Autori: Robert Konieczny, Michał Lisiński, Dorota SkóraSpolupráca: Tadeáš Goryczka, Marek Golab-Sieling, Agnieszka Wolny-Grabowska, Krzysztof Kobiela, Adrianna Wycisło, Mateusz Białek, Jakub Bilan, Wojciech Fudala, Katarzyna Kuzior, Karol Knap, Damian Kuna, Magdalena Orzeł-Rurańska, Elżbieta Siwiec, Anna Szewczyk, Jakub Pielecha, Kinga Wojtanowska, Denisa Tomášková (záhradná architektúra)Investor: Štatutárne mesto OstravaPlocha pozemku: 11417 m²Zastavaná plocha: 2105 m²Podlažná plocha: 3601 m²Návrh: 2017 - 2020Realizácia: 2020 - 2022Adresa: Porážková 3395/26, Ostrava, SlovenskoPublikované: 30. marec 2024

Koncom februára sme zverejnili výber medzinárodnej poroty Ceny Európskej Únie za súčasnú architektúru Mies van der Rohe. V najbližších týždňoch bližšie predstavíme všetkých päť finalistov, uchádzajúcich sa o ocenenie v hlavnej kategórii "architektúra".

Dnes sa pozrieme do neďalekej Ostravy. Realizácia je výsledkom medzinárodnej súťaže na konverziu schátraného objektu ústredných mestských jatiek pre potreby ostravskej galérie súčasného umenia PLATO. V roku 2017 spomedzi ôsmich súťažných návrhov zvíťazil koncept oceňovaného poľského ateliéru KWK Promes.

 

Projekt bližšie predstaví sprievodné slovo autorov, čerstvo doplnené fotografie a grafická časť:

Tehlové murivo pôvodného objektu bolo po rokoch na viacerých miestach nenávratne poškodené. Fasády sčernané sadzami svedčili o priemyselnej minulosti mesta... 

Východiská sme však nevnímali ako negatíva, ale ako príležitosť pre tvorivé poňatie projektu a vytvorenie novej autorskej vrstvy, tvoriacej súčasť príbehu pamiatkovo chránenej stavby.

Prioritné zakonzervovanie pôvodnej stavebnej obálky, tak sprevádzala realizácia materiálovo odlíšených výplní. Nové konštrukcie, verne kopírujúce tvaroslovie objektu, definuje použitý materiál. Hladká textúra monolitických betónových segmentov kontrastuje s drobnokresbou pôvodného tehlového muriva.

Dôležitú súčasť architektonického konceptu tvorí využitie rozsiahlych otvorov vo fasádach ako spojenia medzi objektom a mestom. Myšlienka otočných segmentov stien, využitých namiesto klasických výplní otvorov, otvorila kurátorom nové možnosti prepojenia výstav s verejným priestorom. Architekti v rámci projektu dôsledne riešili aj okolie objektu, napriek tomu, že to nebolo ich úlohou. Podarilo sa im presvedčiť mesto, aby upustilo od zamýšlanej betónovej dlažby.

Náročná sanácia kontaminovaného pôdneho fondu priniesla svoje ovocie. V okolí objektu vznikol komunitný park s lúčnou výsadbou a retenčnými nádržami. Plán výsadby reflektuje usporiadanie asanovaných objektov v okolí, ktoré kedysi tvorili zázemie bitúnkov. Bodku za premenou areálu tvoria jedlé plodiny, ktorá nájdeme dokonca aj vo vnútri galérie. Výsledkom je priestor, ktorý citlivo reaguje nielen na umenie, ale aj na otázky životného prostredia.

Dominantným materiálom stavby je tehla. Zničené murivo bolo zväšča nahradené tým, ktoré sa podarilo zachrániť zo zrútenej časti budovy. Nové zasklenie s keramickou sieťotlačou náležite rozptyľuje svetlo vo výstavných sálach. Biela vápenná omietka kopíruje dobové riešenie priestoru jatiek. V súčasnosti samozrejme nie je dôvodom hygiena, ale vytvorenie neutrálneho pozadia pre vystavované diela.   

V pôvodnom átriu, ktoré je po konverzii zastrešené, sa opäť objavuje patina režného muriva. Drevené krovy nahradila nová oceľová konštrukcia a skladba strešnej roviny. Najpozoruhodnšie prvky projektu tvorí šesť otočných segmentov.

Dva z nich tvoria rovnocenné vchody do galérie. Ostatné umožňujú prepojenie výstavných sál s vonkajším priestorom. Otočné steny aj napriek svojim rozmerom v zatvorenom stave zaručujú potrebnú izoláciu. Údržba mechanizmov ukrytých pod podlahou prebieha iba raz ročne.

Foto: Archív mesta Ostrava
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Juliusz Sokołowski
472
Youtube
Koncept
KonceptAutor: KWK Promes
Schéma - objekt v priebehu času
Schéma - objekt v priebehu časuAutor: KWK Promes
Situácia
SituáciaAutor: KWK Promes
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: KWK Promes
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: KWK Promes
Rez 1-1´ a západný pohľad
Rez 1-1´ a západný pohľadAutor: KWK Promes
Rez 2-2´ a severný pohľad
Rez 2-2´ a severný pohľadAutor: KWK Promes
Detail
DetailAutor: KWK Promes
Detail
DetailAutor: KWK Promes
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Jakub Certowicz
Foto: KWK Promes
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Jakub Certowicz
Foto: KWK Promes
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Jakub Certowicz
Foto: Juliusz Sokołowski
Foto: Dominika Goralská
Foto: Dominika Goralská
Foto: Jan Antoš
Foto: Martin Polák
Foto: Dita Eibenová
Foto: Viktória Tymanová
Foto: Jiří Gruber
Foto: Jan Antoš

Počas prestavby objektu dočasne sídlila galéria PLATO v susednej budove bývalej tržnice. Aj tá počas realizácie prirástla autorom k srdcu a snažia sa o jej záchranu a opätovné využitie. "Rozhodli sme sa, že o tento priestor budeme bojovať tak, ako sme bojovali o okolie bývalého bitúnku. Sme pripravení na dlhý proces, podobný tomu, ktorý sa začal pred mnohými rokmi pri revitalizácii areálu jatiek,"  uzatvárajú svoje rozprávanie architekti.

Foto: Jakub Certowicz

Materiály:

  • mikrocement - otočné steny
  • vápenná omietka - povrchová úprava vnútorných stien
  • svetlosivá membrána (TPO) - strecha

Ocenenia projektu:

  • Grand Prix Architektů - Národní cena za architekturu 2023 - laureát kategórie “Rekonstrukce”
  • Česká cena za architekturu 2023 - Finalista ČCA
  • BigMat International Architecture Award 2023 - BMIAA´23  Architecture National Prize Czech Republic
  • BigMat International Architecture Award 2023 - BMIAA´23  Special Mention of International Jury
  • Cena Klubu za Starou Prahu za novou stavbu v historickém prostředí za rok 2022 - Finalista
  • Patrimonium pro futuro 2023 - laureát kategórie “Památková konverze”
  • Patrimonium pro futuro 2023 -  “Mimořádná cena generální ředitelky NPÚ”
  • Stavba roku ČR 2023 -  “Cena za mimořádný význam revitalizace památkového objektu vzešlé z veřejné soutěže”
  • Mies van der Rohe Award 2024 - Finalista
  • 18. medzinárodné bienále architektúry La biennale di Venezia 2023 - prezentácia projektu v spolupráci so Štatutárnym mestom Ostrava

Podklady: KWK Promes
Fotografie: Juliusz Sokołowski, Jakub Certowicz, KWK Promes, Dominika Goralská, Jan Antoš, Martin Polák, Dita Eibenová, Viktória Tymanová, Jiří Gruber, Archív mesta Ostrava

Poloha diela

Robert Konieczny
Michał Lisiński
Dorota Skóra

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím