Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. december 2016
0
983

Interiér Jam & Co. v Prahe

Ázijská reštaurácia v parteri a pivnici starého pražského domu. Interiér ťaží z potenciálu miesta.
Interiér Jam & Co. v Prahe
Autori: Mga. Pavel Nový, Mga. Vít SvobodaSpolupráca: Ing. arch. Barbara Zedková, Kristina Ambrozová (grafický design)Investor: Jam and Co s.r.o.Podlažná plocha: 95m²Návrh: 2015 - 2015Realizácia: 2015 - 2016Adresa: Krymská 152/1, Praha 10, Česká republikaPublikované: 10. december 2016

Na hornom konci svahovitej Krymskej ulice, na mieste bývalej diskotéky, dnes nájdeme svieži podnik. Podoba interiéru spoluvytvára koncept celej reštaurácie Jam a Co., založený predovšetkým na kontrastoch a nevšednom miešaní vplyvov. "Stejně jako se Vám na talíři mohou potkat jarní závitky se škvarkami, v interiéru si rozumí honosná stará komoda se surově působícím plechem, podlaha z tropického dřeva s odhalenými stropními kabely, či omlácené cihly s čiště provedemým barem," vysvetľujú architekti.

Venkovní sezení
Venkovní sezeníFoto: Lukáš Wagneter

Reštauráciu tvoria dve spojené miestnosti, ktoré sa líšia rozdielnou atmosférou. Vo vstupnej časti, ktorá je osvetlená denným svetlom, vyniká predovšetkým stena z pozinkovaného vlnitého plechu. Tento prvok dotvára atmosféru reštaurácie a rozjasňuje celú miestnosť vďaka odrazu denného svetla. V podlhovastej miestnosti dominuje štyri metre dlhý bar s minimalistickým čiernym náterom. Solitérny bar spája priestor pre barmana aj dostatočné množstvo miesta pre konzumáciu tapas či drinkov. Bar môžu využívať návštevníci zo všetkých strán.

Foto: Lukáš Wagneter
Foto: Lukáš Wagneter
Foto: Lukáš Wagneter

Architekti do interiéru navrhli stoly a čiernu lavicu, ktoré boli vyrobené na mieru. Nábytok je doplnený voľnými školskými stoličkami. Farebnosť sa obmedzuje na tlmené tóny sivého betónu, strieborného plechu, prírodného dreva, matnej čiernej lavice a baru s červenými kontrastami stropných rozvodov a kovových konštrukcií stoličiek. O to viac vynikne farebná ázijská kuchyňa.

Foto: Lukáš Wagneter

Estetizovať funkčný prvok sa podarilo aj v prípade červených káblov, vedených na hladkom stierkou upravenom strope. Tie tvoria zaujímavý kontrast a delia veľkú jednofarebnú plochu.

Foto: Lukáš Wagneter
Foto: Lukáš Wagneter

Pointou celého priestoru je výrazný neón s logom reštaurácie, spracovaný grafičkou Kristinou Ambrozovou. Logo sa nachádza na čelnej stene a je dobre viditeľné aj z druhej miestnosti a ulice.

Foto: Lukáš Wagneter

Druhá časť reštaurácie je kvôli polohe pod úrovňou ulice bez okien a svojím šerom vytvára romantickú atmosférou, navyše s vtipne riešeným osvetlením. Stropné girlandy so žiarovkami tu mäkko osvetľujú odhalené tehly a čierny náter stien. Girlandy dopĺňajú artefakty evokujúce Áziu a fungujú ako osviežujúce variácie na obvyklé interiéry ázijských bistier - nad hlavou vám tak visí plechovka od jedla, kvetinové vejáre alebo farebné lampióny.

Foto: Lukáš Wagneter

V oboch častiach reštaurácie boli na podlahu použité parkety zo svetlej tropickej dreviny - kaučukovníka Hevea.

Foto: Lukáš Wagneter

Využité sú aj klenbové pivnice. Hoci sa do nich návštevník bežne nedostane, vychutná si aspoň na tanieri zmes čerstvých byliniek, ktoré si tu reštaurácie pestuje.

Sklepní prostory
Sklepní prostoryFoto: Lukáš Wagneter
Sklepní prostory
Sklepní prostoryFoto: Lukáš Wagneter
Foto: Lukáš Wagneter
Foto: Lukáš Wagneter
Foto: Lukáš Wagneter
Foto: Lukáš Wagneter
Foto: Ondřej Kodas
Foto: Ondřej Kodas

Snahou majiteľov aj architektov nebolo len vytvoriť ďalší podobný podnik, ale vtipne a invenčne reinterpretovať, jedlo prostredie a vizuálny štýl ázijskej reštaurácie.

Podklady: 0,5 studio

Poloha diela

Mga. Pavel Nový
Mga. Vít Svoboda

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím