Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. august 2020
1
925

Čierny dom, Zadní Třebaň (ČR)

Bývanie v sade za tehlovým múrom.
Čierny dom, Zadní Třebaň (ČR)
Autori: Mga. Pavel Nový (0,5 Studio), Mga. Vít Svoboda (0,5 Studio)Zastavaná plocha: 65 m² Podlažná plocha: 106 m² Návrh: 2016 - 2016Realizácia: 2017 - 2019Adresa: Zadní Třebaň, Česká republikaPublikované: 5. august 2020

Dom s charakteristickou fasádou z opaľovaného dreva sa nachádza v stredočeskej obci Zadní Třebaň. Architekti sa pri navrhovaní museli riadiť reguláciou, ktorá predpisuje sedlovú strechu a dve obytné podlažia. Klesajúci štít strechy, spolu s voľnou kompozíciou okien vytvára kulisu pre netradičný Raumplan, využívajúci klesajúci terén.

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Drevo na  fasáde je ošetrené tradičnou japonskou metódou Shou-sugi-ban. Trojica dosiek, zviazaných do komína, bola na niekoľko sekúnd vystavená plameňom, následne poliata vodou a napustená ľanovým olejom. Opaľovanie vykonával sám investor. S fasádou korešponduje čierna strešná krytina.

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Dom s obdĺžnikovým pôdorysom je situovaný vo vrchnej časti svahovitého pozemku bývalého sadu, ukrytého za tehlovým múrom. Minimálne úpravy terénu a materiál fasády pomáhajú k začleneniu stavby do prírodného prostredia. Svahovitý pozemok formoval priestorovú a prevádzkovú schému domu.

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Situácia
SituáciaAutor: 0,5 Studio

Dispozícia

Klasická dvojpodlažná schéma je odvodená od komunikačnej osi, prechádzajúcej prízemím, ktorá sleduje trasu pôvodnej cesty v sade. Hlavný vchod, situovaný v najvyššom bode pozemku, ústi do zádveria so šatníkom. Z neho možno vstúpiť do malej pracovne, využiteľnej aj ako hosťovská izba. Na zádverie nadväzuje krátka chodba pozdĺž schodiska, ústiaca do obývacej izby. Sprístupňuje tiež WC spojené s technickou miestnosťou. Pod schodiskom je integrovaný príručný sklad pre kuchyňu. Jadrom celého domu je obytný priestor orientovaný do záhrady. Architekti využili svahovitý terén a kuchyňu navrhli ako “velín” nad obývacou izbou o niekoľko schodov nižšie, ktorá je prostredníctvom veľkého okna opticky prepojená so starou záhradou. Na poschodí sa nachádza spálňa, dve detské izby a kúpeľňa. Diagonálny hrebeň strechy umožnil realizovať veľkorysé výšky stropov spálne a v pôdorysne skromných detských izbách integrovať rozmerné medziposchodie pre spanie.

Pôdorysy
PôdorysyAutor: 0,5 Studio
Rez
RezAutor: 0,5 Studio
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Drevená konštrukcia stavby sa materiálovo prepísala aj do stvárnenia interiéru. Dubové podlahy dopĺňajú povrchy stien zo smrekovej palubovky, ošetrené bielou lazúrou. Nábytok navrhli architekti z brezovej preglejky. Dvere, okná, svietidlá, vypínače, zábradlia a ďalšie prvky sú čierne. Dom vrátane interiéru sa podarilo zrealizovať podľa pôvodnej koncepcie.

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Podklady: 0,5 Studio

Poloha diela

Mga. Pavel Nový
Mga. Vít Svoboda
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím