Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. apríl 2022
2
1340

Byt Vinohrady, Praha (ČR)

Priestorný interiér s nadštandardnými riešeniami vychádzajúcich z prianí klientov.
Byt Vinohrady, Praha (ČR)
Autori: Mga. Vít Svoboda, Mga. Pavel NovýPodlažná plocha: 89 m²Návrh: 2020 - 2020Realizácia: 2020 - 2020Adresa: Vinohrady , Praha, SlovenskoPublikované: 22. máj 2022

Zrekonštruovaný byt sa nachádza v nájomnom dome v rezidenčnej štvrti pražských Vinohradov, neďaleko Námestia Jiřího z Poděbrad. Zóna je charakteristická nájomnými domami z 19. storočia, ktorých fasády sú pestrou zmesou viacerých neoslohov. Pre zachovanie vysokého štandardu bývania, charakteristického pre domy už v dobe svojho vzniku, bolo nutné byt upraviť a prispôsobiť súčasnému životnému štýlu.

Rekonštrukcia celého domu prebiehala naraz ako developerský projekt. Architekti spolu s klientom návrh zadávali developerovi formou klientskych zmien. Byt bol prispôsobený na mieru rodine s dvoma deťmi. Výslednú realizáciu sprevádza pokojná neutrálna farebnosť v zemitých tónoch, premyslená práca s osvetlením a celistvá koncepcia zariadenia.

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Do bytu sa vchádza cez vstupnú chodbu so vstavanou skriňou, na ktorú nadväzuje priestranná hala s atypickým kruhovým svietidlom. Z nej je možné vstúpiť do spoločnej kúpeľne, v ktorej je umiestnený podsvietený sprchový kút, bidet a pult so zabudovaným umývadlom. Z haly sa taktiež vstupuje na toaletu, do technickej miestnosti, do obytného priestoru s kuchyňou a do dvoch spální dospievajúcich detí.

Hlavný obytný priestor s kuchyňou je ťažiskom bytu a spoločným priestorom pre celú rodinu. Svetlozelený segment kuchyne vytvára dostatočný priestorový komfort, zároveň však vďaka svojej celistvosti a uzavretosti nijako vizuálne nevystupuje. Pracovnú plochu tvorí kamenná doska, v ktorej je zabudovaná varná doska s teppanyaki grilom a zabudovaným kastlíkom na bylinky. Na kuchyňu nadväzuje jedálenská časť miestnosti s lavicou, zaobleným jedálenským stolom a stoličkami. Protiváhou je odpočinková zóna, ktorú tvorí čierna knižnica z prefarbených MDF dosiek, vyplňujúca celú dlhšiu stenu miestnosti a pohodlné sedenie so solitérnou pohovkou a kreslom. Osvetlenie miestnosti zabezpečujú solitérne svietidlá.

Na obytný priestor nadväzuje spálňa rodičov. Nad posteľou sa klenie subtílna kompaktná knižnica so vstavanými nočnými stolíkmi. Stenu oproti oknám vypĺňa šatníková skriňa, ktorá okrem priestoru pre oblečenie ukrýva aj časť so zabudovaným umývadlom. Atypickým prvkom spálne je solitérna vaňa - jedno zo splnených prianí klienta.

Poslednými dvoma miestnosťami bytu sú izby dospievajúcich detí, prístupné priamo z haly. V jednej z miestností navrhli architekti nábytkové bloky z brezovej preglejky a čierneho kovu. Na spodnej úrovni integrujú pohodlný čítací kút s knižnicou, v stupňoch schodov zabudovaný šatník a v hornej časti pohodlné spanie. V miestnosti je tiež pracovný stôl a ďalšie sedenie, zabudované vo výklenku pod oknom.

Pôdorys
PôdorysAutor: 0,5 Studio

Celú realizáciu sprevádza motív pokojného kontrastu. Do neutrálnych farebných tónov prenikajú  v kuchyni a študentských izbách čierne akcenty. Farebnosť prechádza v jemných odtieňoch od svetlej spálne až k tmavým motívom knižnice či sprchového kúta. Klient získal vďaka komplexnému architektonickému návrhu priestor, ktorý sa prispôsobil jeho prianiam a požiadavkám.

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Podklady: 0,5 Studio

Poloha diela

Mga. Vít Svoboda
Mga. Pavel Nový

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím