Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. júl 2021
0
1812

Rekonštrukcia interiéru malého bytu, Praha - Vokovice

bývanie v dome z 50. rokov.
Rekonštrukcia interiéru malého bytu, Praha - Vokovice
Autori: Mga. Pavel Nový (0,5 Studio), Mga. Vít Svoboda (0,5 Studio)Podlažná plocha: 55 m2Návrh: 2020 - 2020Realizácia: 2020 - 2020Adresa: Praha - Vokovice, Česká republikaPublikované: 9. august 2021

Úlohou architektov z ateliéru 0,5 Studio bolo overiť možnosť zmeny dispozície staršieho bytu z usporiadania 2 + 1 na 3 + kk. Bývanie s výmerou necelých 55 m2 je súčasťou zástavby v pražskej časti Vokovice, ktorá vznikla v 50. rokoch v duchu socialistického realizmu. S podobnými projektmi má pražský ateliér početné skúsenosti (viď. súvisiace články pod textom). V prípade tomto patrilo medzi priority najmä efektívne využitie skromného obytného priesoru. “Cílem bylo zachovat komfort a vytvořit dostatek úložných prostorů pro čtyřčlennou rodinu. Podstatné pro návrh bylo pochopení kontextu domu, místa a měřítka,” vysvetľujú autori.

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Konštrukcia domu umožnila jednoduchú úpravu priečok. Presunutie a spojenie kuchyne s obývačkou vytvorilo priestor pre samostatnú spálňu. Na mieste tej pôvodnej vznikla komfortná detská izba. Efektívne riešenie úložného priestoru umožnila práca so stenou medzi detskou izbou a spálňou. Zalomená priečka vytvára v detskej izbe výklenok pre zvýšené spanie, s integrovanými šatníkovými skriňami a knižnicou. V spálni a chodbe zas otvára priestor pre nižšie vstavané skrine. Kúpeľňa, WC a technická miestnosť ostali v pôvodnej polohe v rámci bytu.

Pôdorys bytu - pôvodný stav
Pôdorys bytu - pôvodný stavAutor: 0,5 Studio
Pôdorys bytu - nový stav
Pôdorys bytu - nový stavAutor: 0,5 Studio

Dôležitým prvok architektonického riešenia je práca s denným svetlom. To vedie do centrálnej časti rozmerná presklená stena spálne. Atypické zasklenie je možné zatieniť vstavanou roletou. 

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Jadro bytu tvorí obývačka s kuchynským kútom. Vstavaná stena, s odkladacími priestormi plynulo prechádza do obytnej polovice miestnosti. Sedenie a knižnicu, integrované do nábytkového prvku, zvýrazňuje jaseňová dyha.

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Kúpeľňa a WC sú zariadené nábytkom na mieru. Medzi zaujímavé riešenia patrí atypické umývadlo nad splachovacou nádržkou. 

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Priestor zjednocuje podlaha z jaseňovej kantovky, ktorá prechádza takmer celým bytom. Biela farba opticky prepája vstavaný nábytok so stenami bytu, akcenty tvorí jaseňová dyha. Bezrámové dvere, zalícovane so stenou, nechávajú vyniknúť jednoliate farebné plochy bytu. 

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Na necelých 55 m2 sa architektom vďaka aplikácii osvedčených téz (jasné funkčné definovanie priestorov, zjednotenie úložných kapacít do väčších celkov, otvorenie dennej zóny...) podarilo vytvoriť fungujúci interiér, ktorý korešponduje so životným štýlom majiteľov.

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Podklady: 0,5 Studio

Poloha diela

Mga. Pavel Nový
Mga. Vít Svoboda
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím