Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. november 2020
5
1133

Byt Vršovice, Praha

Interiér v neskoro funkcionalistickom dome z 30. rokov, s výhľadom na panorámu Vršovic cez typické pásové okná.
Byt Vršovice, Praha
Autori: Mga. Pavel Nový (0,5 Studio), Mga. Vít Svoboda (0,5 Studio)Podlažná plocha: 90 m² Návrh: 2019 - 2019Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Vršovice , Praha 10, Česká republikaPublikované: 10. november 2020

Východiskom prestavby bytu bola požiadavka majiteľov na zmenu dispozície z 2+1 na 2 kk. “Jádrem se měl nově stát světlý obývací pokoj spojený s kuchyní, u nějž byl kladen důraz na jeho vizuální propojení s ložnicí v zadním traktu. V neposlední řadě bylo pro klienta důležité vytvoření reprezentativního prostoru pro sbírku obrazů a předmětů z cest.” vysvetľujú architekti.

Foto: Peter Fabo
Priestorová schéma
Priestorová schémaAutor: 0,5 Studio

Pražský ateliér 0,5 Studio sa sústredil na čitateľné vrstvenie koncepčných a materiálových hladín. Jasným akcentom je vizuál historického domu, ktorý architekti doplnili o nové vstupy. Zjednocujúcim prvkom medzi novými vstupmi a pôvodnou líniou sú podlahy: klasické parkety a stierka v hygienických miestnostiach. 

Foto: Peter Fabo

Do bytu vchádzame cez priestrannú vstupnú halu s výrazným krížovým osvetlením. šatníková skriňa integruje úložné priestory a knižnicu. Interiérové ​​dvere, ktoré vedú z haly do skladu, na toaletu a do kúpeľne, splývajú so stenou vďaka skrytým zárubniam. Naopak dvere vedúce z haly do spálne a obytného priestoru sú akcentované čiernym kovovým rámom, ktorý využíva celú výšku interiéru. 

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Priestorovo skromná spálňa, ktorej súčasťou je šatník so skladacími dverami, smeruje do pokojného vnútrobloku.

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Halu s obývacou izbou prepájajú atypické dvojkrídlové pivotové dvere. Otvorený obytný priestor s výmerou 30 m2 vznikol zjednotením dvojice miestností. 

Foto: Peter Fabo

Z otvorenej kuchynskej časti so stolovaním je prístupný priebežný balkón. Na vstavanú kuchyňu nadväzuje jedálenský priestor s dubovým stolom a historickými stoličkami z ohýbaných profilov. 

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Obojstranná pohovka je orientovaná k stene s projekciou a jedálenskému stolu zároveň. Sedenie je zdôraznené výrazným kruhovým stropným osvetlením s reguláciou intenzity. Obytnú časť kompozične uzatvára nízka komoda, na ktorej našli majitelia miesto pre suveníry z ciest.

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Čo má byť skryté, je farebne “stiahnuté” do biela, naopak to, čo má byť videné, je akcentované materiálom a farebnosťou. Táto kompozičná a materiálová hra tvorí kulisu pre každodenný život majiteľov.

Foto: Peter Fabo
Foto: Peter Fabo

Špecifikom bytu sú otvorené priehľady, ktoré však nevylučujú jasné odlíšenie spoločných priestorov a intímnejších časti. Architekti nechávajú vyniknúť výhľady na strešnú panorámu Vršovic, ktorá cez pásové okná vstupuje do interiéru. Dialóg dopĺňajú súdobé zariaďovacie predmety a osobné artefakty.

Podklady: 0,5 Studio

Poloha diela

Mga. Pavel Nový
Mga. Vít Svoboda

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím