Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. október 2023
4
2130

Členitý rodinný dom, Pardubice - Svítkov

Betón, drevo, kov.
Členitý rodinný dom, Pardubice - Svítkov
Autori: Mga. Vít Svoboda (0,5 Studio), Mga. Pavel Nový (0,5studio)Spolupráca: Ing. arch. Sausan Haj Abdo, Ing. arch. Jitka Mácová, Ing. Jan Vítík (projekt), Jiřina Zavoralová (záhradná architektúra)Podlažná plocha: 283 m2Návrh: 2018 - 2018Realizácia: 2021 - 2022Adresa: Pardubice - Svítkov, Česká republikaPublikované: 26. október 2023

Investori oslovili pražský kolektív 0,5 Studio s prosbou o návrh rodinného domu v novo sa rozvíjajúcej štvrti v mestskej časti Pardubice - Svítkov. Práve v tejto zóne vznikol spojením dvoch parciel pozemok pre nový objekt, ktorý zakončuje ulicu.

Architekti stavbu kompozične rozdelili na tri celky: prízemie, horizontálnu líniu v úrovni stropnej dosky a ustupujúce poschodie. Toto členenie zvýrazňuje voľba rôznych fasádnych materiálov. Lineárnej kompozícii uličnej fasády sekunduje členitá štruktúra smerujúca do záhrady, ktorá akcentuje prevýšený obývací priestor. Horizontálna doska presahuje okolo celého obvodu domu, vytvára kryté závetrie a prestrešuje záhradnú terasu. 

Prízemie tvorí štvorcová základňa pretnutá centrálnou komunikačnou osou. Hala so schodiskom oddeľuje dennú zónu (obývací priestor s kuchyňou a malá pracovňa) od obslužnej a nočnej časti (spálňa, WC, technické zázemie, garáž). Strop hlavného obývacieho priestoru je vynesený nad prvok horizontálnej dosky. Vzniká tak svetlík, ktorý presvetľuje priestor zo všetkých strán. 

Konzolové schodisko, votknuté do betónovej steny, vedie z haly na ustúpené poschodie s dvoma detskými izbami, miestnosťou pre hosťa a hygienickým zázemím. Interiér riešili architekti komplexne na mieru v spolupráci s investorom. 

Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: 0,5 Studio
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: 0,5 Studio
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo

Podklady: 0,5 Studio
Fotografie: MgA. Peter Fabo

Poloha diela

Mga. Vít Svoboda
Mga. Pavel Nový

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím