Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. august 2018
0
1778

Interiér bytu na Vinohradoch, Praha

Autentický byt v historickej časti pražských Vinohradov.
Interiér bytu na Vinohradoch, Praha
Autori: Mga. Pavel Nový, Mga. Vít SvobodaPodlažná plocha: 108 m²Návrh: 2016 - 2016Realizácia: 2016 - 2018Adresa: Vinohrady , Praha, Česká republikaPublikované: 26. august 2018

Investori spoločne s architektmi z ateliéru 0,5 Studio “objavili” byt so zachovanými historickými prvkami.

Dom z roku 1910, v ktorom sa byt nachádza, susedí s obľúbeným pražským parkom. Byt s rozlohou 108 m2 kopíruje členenie domového trojtraktu s orientáciou miestností do ulice a vnútrobloku. V interiéri ostali zachované historické dvere a ostenia okien. Pôvodná dispozícia 3+1 umožnila adaptáciu na usporiadanie 4+kk bez väčších stavebných zásahov. Hlavnou požiadavkou investorov bola zmena dispozície kuchyne (po rekonštrukcii nadväzuje na obytný priestor) a orientácia spální do vnútrobloku.

Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo

Pri návrhu sa architekti snažili efektívne využiť podlažnú plochu bytu, súčasne však pri zachovaní pôvodnej atmosféry. Priestor je zjednotený bielou farbou, tá sa objavuje na oknách, dverách, radiátoroch, či vstavanom nábytku. Na neutrálnom pozadí môžu vyniknúť osobné veci majiteľov. Vo všetkých miestnostiach boli položené nové parkety v stromčekovom vzore, ktorý je typický pre podlahy domov z 19. storočia. V kúpeľni bola použitá biela dlažba a obklady. Výrazným a kontrastným prvkom v historickom prostredí je LED osvetlenie v chodbe a obývačke.

Pôdorys
Pôdorys0,5 Studio

Veľkorysej vstupnej hale dominuje spomínané osvetlenie, svetelný kríž a originálna psia búda.

Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo

Obytný priestor a kuchyňa smerujú do ulice, k priľahlému parku. Spálňa rodičov a detská izba sú situované v “kľudnej” časti bytu orientovanej do vnútrobloku. Obývacia izba je oddelená od kuchyne priečkou s pôvodnými obložkami. Celú stenu lemuje rozsiahla knižnica. Pozdĺž protiľahlej steny je umiestnená komoda, ktorá slúži ako úložný priestor a zároveň ako “sokel” pre menšie sochy a umelecké predmety. Zo sedačky je možné sledovať projekciu premietanú na bielu stenu. Osvetlenie miestnosti zabezpečujú tri línie LED svetiel.

Foto: MgA. Peter Fabo

Kuchyňa je riešená ako vstavaný blok využívajúci celú výšku priestoru. Pracovná doska a povrchy kuchyne sú zjednotené do rovnakého odtieňa. V kuchyni vyniká autorský stôl z masívneho duba s podnožou z ohýbaných trubiek. Tvarovanie stola nadväzuje na funkcionalistické stoličky z 30. rokov. Osvetlenie nad jedálenským stolom je ďalším autorským výrobkom.

Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo

Vybavenie spálne je navrhnuté efektívne a ponúka dostatok úložného priestoru. Šatníková skriňa, posteľ a police sú vyrobené na mieru.

Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo

Detská izba bola realizovaná počas druhej fázy stavebných úprav. Vstavaný box pre dve deti má mnoho skrytých úložných priestorov na knihy, hračky a oblečenie. Je navrhnutý tak, aby s deťmi “rástol”. Nenájdeme tu žiadne dekoračné prvky, či farebné akcenty.

Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo

Jasné vymedzenie a využitie výšky bytu umožnilo sústrediť spanie a úložné priestory do jedného nábytkového prvku orientovaného pozdĺž steny. Zvyšný priestor miestnosti je využitý ako herňa, neskôr bude slúžiť na prácu a štúdium.

Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo

Návrh bytu, ktorý efektívne využíva vstavaný nábytok ponúka dostatok voľného priestoru a kapacitne vyhovujúce úložné priestory pre štvorčlennú rodinu.

Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo
Foto: MgA. Peter Fabo

Podklady: 0,5 Studio

Poloha diela

Mga. Pavel Nový
Mga. Vít Svoboda
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím