Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. december 2020
0
4804

Dom pre rodičov, Stará Červená Voda (ČR)

S úctou k dedičstvu.
Dom pre rodičov, Stará Červená Voda (ČR)
Autori: Ing.arch. Ondrej PalenčarInvestičný náklad: 57 000 €Návrh: 2016 - 2017Realizácia: 2017 - 2019Adresa: Stará Červená Voda, Česká republikaPublikované: 1. december 2020

Účelné a precízne stavby, postavené z veľkej časti svojpomocne. Architekt hľadá rovnováhu medzi odkazom pôvodnej architektúry, použitím tradičných prírodných materiálov a dostupnými technickými riešeniami. Udržateľnosť chápe ako rešpekt k zdedenému kontextu.

Foto: Lukáš Ildža
Foto: Lukáš Ildža
Foto: Lukáš Ildža
Foto: Lukáš Ildža

 

Realizáciu predstavíme so sprievodným slovom Ondreja Palenčara:

 

Situace

Parcela se nachází v centru obce Stará Červená Voda, v bývalých Sudetech v Jeseníkách. Na pozemku stála původně stavba domu s hospodářským zázemím v podobě chléva a stodoly v zadní části.

Situácia - pôvodný stav
Situácia - pôvodný stavAutor: TRI.ŠTRNÁSŤ architekti

Žulové stěny stodoly jsme se rozhodli zanechat jako památku na skvělou kamenickou práci původních obyvatel

Rodinný dům, který byl vyzděn ze smíšeného zdiva opuky a cihel, byl však již v dezolátním stavu a nebylo jej možné zachránit. Většina kamenů nebyla odvezena na skládku, ale byla recyklována a použita jako výplň pro gabionové oplocení. Nová dřevo stavba rodinného domu byla umístěna mezi původní žulové stěny stodoly. Mezi novou a původní stavbou byla zachována provětrávaná mezera, která byla shora překryta oplechováním.

Stavbu domu doplnila příčně stavba ateliéru / garáže. Mezi domem a ateliérem tak vzniklo multifunkční „náměstíčko“, centrum celé parcely. Je zde možné sušit prádlo či provádět drobné kutilské práce, mohou se tady hrát vnoučata nebo se sejít širší rodina u společného stolu. Díky tomuto uspořádání se obě části zahrady propojily.

Zahrada je nyní funkčně členěná na dvě části. Část užitnou, s vyvýšenými záhony vzadu, a část obytnou, s terasou a bazénkem pro děti ve předu. Na pozemku jsou postupně vysazovány původní odrůdy ovocných stromů.

Postupně na zahradě přibývají další malé stavby, jako kůlna kůlna na dřevo a nářadí, nebo pec na chleba.

Situácia - nový stav
Situácia - nový stavAutor: TRI.ŠTRNÁSŤ architekti

 

Dispozice

Dům je určen pro starší pár, rodiče čtyř již dospělých dětí, kteří se po celém životě stráveném v panelovém bytě rozhodli splnit si svůj sen o bydlení v domě se zahradou.

Dům je nepodsklepený, má jedno nadzemní podlaží a podkroví. Celková zastavěná plocha domu je 66 m2.

První podlaží je určeno pro rodiče. Nachází se zde zádveří, koupelna, technická místnost, obývací pokoj s jídelnou a kuchyní a ložnice. Počítá se s omezením pohybu obyvatel v budoucnosti, proto je celé podlaží bez prahů a v koupelně se otočí i vozíček pro handicapované.

Schodištěm v zádveří se vychází do obytného podkroví. Zde jsou navrženy dvě místnosti, které slouží jako ložnice pro návštěvy, především děti s vnoučaty a šatník.

Pôdorysy
PôdorysyAutor: TRI.ŠTRNÁSŤ architekti

 

Konstrukce

Trámový systém z KVH řeziva byl skládán jen s minimem spojovacích materiálů a konstrukce byla zateplena foukanou celulózou. Pro zlepšení akumulačních vlastností dřevostavby byly obvodové stěny mezi trámy vyzděny z nepálených cihel a omítnuty v interiéru hliněnou omítkou. Konstrukce je difuzně otevřená. Hliněné omítky mají skvělou schopnost absorbovat vzdušnou vlhkost, kterou poté postupně uvolňují. Atmosféra v interiéru je tedy velmi vzdálená atmosféře suchého vzduchu v panelovém bytě. Exteriér je opláštěn opalovaným smrkovým dřevem. Tato metoda ochrany fasády původně přišla z Japonska (shou sugi ban). U nás se ale podobnou technikou chrání například podzemní části dřevěných kůlů v oplocení již po staletí. Zuhelnatělý povrch chrání dřevo proti povětrnostním podmínkám, ale i proti houbám a mikrobům. Okna jsou dřevěná s izolačním trojsklem a jsou oplechována pozinkovaným plechem. Střecha je z černého falcovaného plechu. Dominantou východní fasády je také exteriérový nerezový komín. Dům je z jihu doplněn o kamennou terasu, která je stíněná textilní plachtou. Díky přesahu původních stěn stodoly z jihu, ale také díky posuvnému stínění z východu, nehrozí přehřívání stavby.

Stavba odpovídá nízkoenergetickým standardům. Vytápění zajišťují kamna na tuhá paliva, jako sekundární zdroj slouží elektrické topné kabely. V budoucnu je plánována instalace solárních panelů.

Rez a pohľady
Rez a pohľadyAutor: TRI.ŠTRNÁSŤ architekti
Foto: Lukáš Ildža
Foto: Lukáš Ildža
Foto: Lukáš Ildža
Foto: Lukáš Ildža
Foto: Lukáš Ildža
Foto: Lukáš Ildža
Foto: Lukáš Ildža
Foto: Lukáš Ildža
Foto: Lukáš Ildža
Foto: Lukáš Ildža
Foto: Lukáš Ildža

Stavba byla prováděna svépomocí za velké podpory rodiny a s pomocí spolužáků z Fakulty architektury. Díky tomu mohla být celková cena přibližně 1,5mil. Kč.

Podklady: TRI.ŠTRNÁSŤ architekti

Poloha diela

Ing.arch. Ondrej Palenčar

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím