Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. január 2024
4
1340

Ekovýchovné a návštevnícke centrum Národného parku Nízke Tatry - štúdia

V spojení s krajinou.
Ekovýchovné a návštevnícke centrum Národného parku Nízke Tatry - štúdia
Ateliér: TRI.ŠTRNÁSŤ architektiAutori: TŘI.ČTRNÁCT architekti, Ing. arch. Ondrej PalenčarNávrh: 2023 - 2023Adresa: Pusté Pole 415, Telgárt, SlovenskoPublikované: 23. január 2024

Správa Národného parku Nízke Tatry so sídlom v Banskej Bystrici vyhlásila v júni 2023 výzvu na predloženie ponuky na vypracovanie prípravnej a projektovej dokumentácie prestavby objektu bývalého Horského hotela Pusté Pole na ekovýchovné a návštevnícke centrum. Lokalita sa nachádza v katastri obce Telgárt, blízko hraníc troch samosprávnych krajov - Banskobystrického, Košického a Prešovského. Nachádza sa tiež na rozhraní troch národných parkov: NP Nízke Tatry, NP Muránska planina a NP Slovenský raj.

Spomedzi 12 autorských kolektívov, ktoré sa zapojili do výzvy, zvíťazila na základe najlepšieho pomeru kvality predložených portfólia referenčných projektov (90% hodnotenia) a ceny ponuka ateliéru TŘI.ČTRNÁCT architekti. Víťazný autorský kolektív v závere uplynulého roku následne spracoval všetky fázy projektovej dokumentácie. 

V článku predstavíme štúdiu, ktorá počíta s citlivou rekonštrukciou pôvodného objektu horského hotela a nahradením neskorších prístavieb ľahkou konštrukciou "gánku". Priebežná ochodza má vytvoriť prechodovú zónu, priestor pre exteriérovú učebňu, presklenú miestnosť expozície NAPANT, či terasu jedálne.

Realizáciu bližšie predstaví skrátený sprievodný text autorov:

Cieľom správy Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) je vytvorenie ekovýchovného a návštevníckeho centra v objekte bývalého horského hotela Pusté pole. Primárna ubytovacia funkcia zostáva nezmenená, do lokalitného programu však pribudli vzdelávacie a informačné priestory. V deväťdesiatych rokov 20. storočia prešiel objekt čiastočnou rekonštrukciou, ktorá zahŕňala realizáciu prístavby. Krátko nato však prestal byť horský hotel využívaný a chátra. 

Vizualizácia - pohľad zvrchu
Vizualizácia - pohľad zvrchuAutor: TŘI.ČTRNÁCT architekti

Stavba je obklopená stromami z južnej a západnej strany. Zo severu a východu je prístupná z asfaltovej cesty. Podobne sú v krajine voľne rozmiestnené aj okolité stavby. Snažíme sa preto obmedziť hustotu zastavanosti územia a nenavrhujeme nové architektonické formy vzdialené od budovy. 

Vizualizácia - nárožie J/Z
Vizualizácia - nárožie J/ZAutor: TŘI.ČTRNÁCT architekti

Pre zlý technický stav sme sa rozhodli zbúrať väčšinu prístavieb z 20. storočia. Nahradzujeme ich drevostavbou "gánku", ktorý ponúkne ochranu proti nepriazni počasia a umožní návštevníkom tráviť čas vonku na čerstvom vzduchu aj za zhoršeného počasia.

Zo severnej strany umiestňujeme z dôvodu prehľadnosti hlavný vstup do budovy. Vedľajšie obslužné vstupy budú umiestnené zo západu a východu. Budovu nenadstavujeme. Výška, hlavná hmota, aj obostavaný priestor ostávajú zachované.

Pôvodnú obálku zatepľujeme a  navrhujeme obložiť smrekovcovým drevom bez povrchovej úpravy. Obklad bude postupne starnúť, čo vytvorí príjemnú farebnú mozaiku. Smrekovcové drevo sme zvolili tiež ako materiál pochôdznych plôch terasy. Strecha prístavby "gánku" bude extenzívna, zelená. Okolité povrchy budú v maximálnej možnej miere priepustné. Parkoviská navrhujeme zo zhutneného štrku, a ihrisko na južnej strane budovy z mlatu. 

Vizualizácia - čelný pohľad
Vizualizácia - čelný pohľadAutor: TŘI.ČTRNÁCT architekti

Ako primárny zdroj tepla poslúži tepelné čerpadlo. Navrhujeme tiež novú studňu, ktorá zaistí sebestačnosť budovy. Dažďová voda bude zbieraná do retenčnej nádrže a bude opätovne používaná na splachovanie a na zalievanie záhrady. Odpadová voda bude odvedená do čističky. Prečistená voda bude vypustená do jazierka, kde sa bude ďalej dočisťovať a potom vsakovať priamo na pozemku. 

Vizualizácia - interiér jedálne
Vizualizácia - interiér jedálneAutor: TŘI.ČTRNÁCT architekti

 

Kompletné portfólio architektonickej štúdie:

Poloha diela

TŘI.ČTRNÁCT architekti
Ing. arch. Ondrej Palenčar

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím