Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. august 2023
0
1238

Stredisko environmentálnej výchovy Tisovec - architektonická štúdia

Kultivované prostredie pre vzdelávanie a pobyt v prírode.
Stredisko environmentálnej výchovy Tisovec - architektonická štúdia
Autori: Michal Burák, Matúš GomolčákSpolupráca: Marek Gmitter, Martina Schmidt, Anton Lukáč, Erik Duháň, Ing. Marek Dubiel, Ing. arch. Dušan Burák, PhD., Jana VarcholaInvestor: Správa Národného parku Muránska PlaninaPlocha pozemku: 3 749 m2Zastavaná plocha: 574 m2Návrh: 2023 - 2023Adresa: Hviezdoslavova 81, 83 , Tisovec, SlovenskoPublikované: 6. november 2023

Iba nedávno sme predstavili projekty vo Varíne (Atrium Architekti) a Vrátnej (KILO / HONČ), alebo súťažné návrhy v Demänovskej doline (A B.K.P.Š) a Turčianskych Tepliciach (Kuklica Smerek architekti), ktoré vznikli vďaka vďaka schváleným žiadostiam výzvy o nenávratný finančný príspevok na prípravu projektov infraštruktúry národných parkov.

Spomínaná výzva zastrešila aj iniciatívu pod hlavičkou Správy Národného parku Muránska Planina so sídlom v Revúcej. Ateliér Atrium Architekti aktuálne dokončil štúdiu Strediska environmentálnej výchovy v Tisovci, ktorá vznikla na základe víťaznej ponuky na spracovanie projektovej dokumentácie. Do výzvy sa zapojilo 6 ateliérov, kritériom na vyhodnotenie ponúk bol najlepší pomer ceny a kvality predložených portfólií referenčných projektov. 

Zámerom správy NP je rekonštrukcia bývalej administratívnej budovy a priľahlých skladov v okrajovej časti Tisovca na moderné stredisko environmentálnej výchovy, vrátane školy v prírode, kde bude možné realizovať pobytové programy. Štúdia košického ateliéru vytvára rámec pre vznik kvalitnej architektúry, podobne ako ďalšie projekty, ktoré vznikli v rámci výzvy na prípravu projektov infraštruktúry národných parkov. So záujmom budeme sledovať ďalší vývoj.

Kľúčové časti architektonickej štúdie predstavia autori:

Riešené územie rozdeľuje komunikácia na dve časti. Prvá časť s pôvodnou administratívnou budovou slúži výlučne ako škola v prírode a vzdelávacie centrum, druhá časť slúži ako informačný a oddychový bod a sklad športových potrieb pre návštevníkov. Súčasťou parcely je spevnená plocha s napojením na cestu, na ktorej navrhujeme parkovisko.

Zámerom rekonštrukcie bolo vytvoriť novú koncepciu areálu, prispôsobenú potrebám detí počas pobytu v stredisku enviromentálnej výchovy. Pôvodná budova administratívy dostala ubytovaciu funkciu doplnenú o spoločenské, prednáškové priestory a priestory spoločnej kuchynky. Nachádzajú sa v nej izby s poschodovými lôžkami s vlastným hygienickým zázemím, izby so spoločným hygienickým zázemím na chodbe a jedna bezbariérová izba umiestnená na prízemí. Okenné a dverné výplne s lemovaním sú spolu s novou strešnou konštrukciou a fasádnou omietkou ladené tak, aby čo najprirodzenejšie zapadali do okolitého zalesneného prostredia. 

Na mieste pôvodnej budovy skladu je navrhovaná jedáleň so zázemím kuchyne. Veľkými presklenými plochami je priamo prepojená s terasovým sedením v exteriéri. Minimalistické prestrešenie medzi budovami zabezpečuje bezpečný presun detí medzi nimi. Priestory jedálne sú navrhované tak, aby sa v prípade potreby vedeli zmeniť na multifunkčný priestor pre rôznorodé aktivity. Stavbu prekrýva vegetačná strecha, ktorá plynule prechádza svahovitým násypom po úroveň terénu smerom k ulici. Vytvára tak rozľahlý pobytový priestor prístupný verejnosti. Pri tejto minimalistickej koncepcii je budova nenásilne osadená v priestore, prirodzene izoluje dvor od ulice a znásobuje pocit zelene v okolí.

Exteriér obsahuje zábavný a oddychový park, priamo napojený na pobytové schodisko. Park je vybavený množstvom hracích prvkov pre voľnočasové aktivity.

Pred budovou sa nachádza edukačný park s náučným charakterom. Slúži na oboznámenie sa rastlinami, živočíchmi a ich prirodzeným biotopom.

Na druhej parcele - na opačnej strane ulice - počítame s prestavbou pôvodnej budovy skladu na informačné centrum pre návštevníkov a turistov. Obe podlažia budovy, osadenej vo svahovitom teréne, sú prístupné priamo z úrovne terénu. Do ulice smeruje info point - priestor so sedením a informačnými panelmi a mapami lokálnych turistických trás. Z opačnej strany sú prístupné toalety a miestnosť na odkladanie bicyklov. V areáli navrhujeme jazierko s vegetáciou pre retenciu dažďovej vody. Priestor dotvárajú chodníky, mobiliár na sedenie, stojany na bicykle a okrasná vegetácia. Priestor je plne prístupný verejnosti a okrem informačného charakteru, slúži aj ako oddychový park.

Poloha diela

Michal Burák
Matúš Gomolčák

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím