Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
23. august 2023
2
2551

Návštevnícke centrum s ekovýchovou v Malej Fatre - štúdia

Nové funkcie "pod jednou strechou".
Návštevnícke centrum s ekovýchovou v Malej Fatre - štúdia
Autori: Ing. arch. Matej Honč, Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Ľubomíra BlaškováInvestor: Správa Národného parku Malá Fatra so sídlom vo VarínePlocha pozemku: 3111 m2Zastavaná plocha: 222 m2Podlažná plocha: 270 m2Návrh: 2023 - 2024Adresa: Nový dvor , Terchová - Vrátna, SlovenskoPublikované: 25. august 2023

Správa Národného parku Malá Fatra vďaka schváleným žiadostiam o nenávratný finančný príspevok na projekty infraštruktúry národných parkov aktuálne spolupracuje s ateliérmi KILO / HONČ a Architektonickým štúdiom Atrium (viac tu) na príprave projektov pre dva investičné zámery.

Zhotoviteľom projektovej dokumentácie pre návštevnícke centrum v areáli Nový dvor - Vrátna, Terchová sa v procese verejného obstarávania v decembri minulého roka stal bratislavský ateliér Richarda Kila a Mateja Honča.

Návštevnícke centrum, ktoré bude slúžiť ako stredisko informácií o prírodných hodnotách územia, zaujímavých typoch na výlety, alebo zázemie pre vykonávanie environmentálnej výchovy, vznikne prestavbou a dostavbou trojice starších objektov zo 60. rokov minulého storočia.

V článku predstavíme kľúčové časti architektonickej štúdie. V súčasnosti architekti pracujú na dokumentácii pre stavebné povolenie. S realizáciou by sa mohlo začať už v priebehu budúceho roka.

Vizualizácia budúceho návštevníckeho centra s ekovýchovou
Vizualizácia budúceho návštevníckeho centra s ekovýchovou
Vizualizácia budúceho návštevníckeho centra s ekovýchovou
Vizualizácia budúceho návštevníckeho centra s ekovýchovou
Vizualizácia budúceho návštevníckeho centra s ekovýchovou
Vizualizácia budúceho návštevníckeho centra s ekovýchovou

Podľa slov autorov je cieľom projektu prestavba trojice objektov (lesovňa, hospodárska budova a pivnica) na návštevnícke centrum, ktorého architektúra rešpektuje svoje prostredie aj historický kontext lokality.

Funkčná náplň návštevníckeho centra s environmentálnou výchovou je rozdelená do troch objektov. Objekt A (bývalá lesovňa) a objekt B (bývalá hospodárska budova) prepája nová strešná konštrukcia. Tá zároveň vytvára funkčné "podlubie", pričom čerpá z odkazu tradičného ľudového tvaroslovia. Dominantný architektonický celok dopĺňa objekt C (bývalá pivnica), ktorá bude po novom slúžiť pre umiestnenie technológie a priestor pre uzamknutie odpadových nádob.

Nejde o tradičný dom, ale skôr o mikrourbanizums funkcií, voľne rozmiestnených pod spoločnou strechou. Návrh sa snaží minimalizovať zásahy do okolia. Vytvárame len nevyhnutné komunikácie a obslužné objekty - stavby nechávame pohltené prírodou,” vysvetľujú svoj zámer autori.

V objekte počítajú architekti s umiestnením infobodu s drobným občerstvením a expozície, ktorú je v prípade potreby možné využiť ako rozšírenie environmentálnej výchovy.

Do objektu B situujú priestory pre environmentálnu výchovu, s presahom na vonkajšiu prestrešenú terasu s možnosťou pozorovania prírody. Bunka v podkroví objektu A funguje ako denná oddychová miestnosť pre zamestnancov objektu. Program jednotlivých objektov je možné rozšíriť, alebo presunúť do prekrytého medzipriestoru. 

Situácia - súčasný stav
Situácia - súčasný stav
Situácia - návrh
Situácia - návrh
Axonometria - návrh
Axonometria - návrh

“V prípade dvoch hlavných objektov tvoriacich samotné návštevnícke centrum ponechávame vyše 50% obvodového muriva do výšky až 2,5 metra, čím zároveň znižujeme spotrebu použitého materiálu. Tieto objekty zmenšia svoj objem a získajú novú strešnú rovinu - v oboch prípadoch pochôdznu. Následne ich prepojí nový drevený trámový strop,”  popisujú návrh autori.

Objekty A a B budú zvonka zateplené minerálnou vlnou a omietnuté tradičnou hrubozrnnou omietkou, nanášanou nahadzovaním na fasádu. Murované a monolitické konštrukcie doplnia  drevené okná a stĺpiková fasáda s izolačným trojsklom. Ako finálnu vrstvu novej sedlovej strechy zvolili architekti drevený šindeľ. Pri objekte bývalej pivnice zachovávajú pôvodné kamenné murivo, ktoré dopĺňajú o novú stropnú dosku z monolitického železobetónu. Všetky zábradlia, schodisko a lávka sú navrhnuté z pozinkovanej ocele.

Objekty lesovne, hospodárskej budovy a pivnice - súčasný stav:

Akvarel Nový Zichyovský majer vo Vrátnej doline z 19.stor. od Thomasa Endera:

Štúdia ateliéru KILO / HONČ:

Vizualizácia - "medzipriestor"
Vizualizácia - "medzipriestor"
Vizualizácia - infobod / ekovýchova
Vizualizácia - infobod / ekovýchova
Vizualizácia - infobod / ekovýchova
Vizualizácia - infobod / ekovýchova
Pôdorys prízemia - návrh
Pôdorys prízemia - návrh
Pôdorys poschodia - návrh
Pôdorys poschodia - návrh
Flexibilita využitia priestoru - návrh
Flexibilita využitia priestoru - návrh
Objekty A a B - pozdĺžny rez a pohľady - návrh
Objekty A a B - pozdĺžny rez a pohľady - návrh
Objekty A a B - priečne rezy  - návrh
Objekty A a B - priečne rezy - návrh

Objekty lesovne, hospodárskej budovy a pivnice - súčasný stav - pôdorysy:

Objekty lesovne, hospodárskej budovy a pivnice - súčasný stav - pohľady a rezy:

Autori: KILO / HONČ

Poloha diela

Ing. arch. Matej Honč
Mgr. art. Richard Kilo
Ing. arch. Ľubomíra Blašková

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím