Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
31. august 2023
0
780

September. Cesta do novej školy a za vzdelaním. Výber publikovaných stavieb.

Končia sa prázdniny. Začína sa nový školský rok. Prostredie, v ktorom prebieha vyučovací proces, v mnohom vplýva aj na žiakov, učiteľov a výsledky ich spoločnej práce...
September. Cesta do novej školy a za vzdelaním. Výber publikovaných stavieb.

Keď je škola pekná, dobre navrhnutá, tak aj koniec prázdnin a návrat ku každodenným povinnostiam môže byť ľahší. Tešiť sa dá nielen na spolužiakov, dobrých učiteľov, ale aj na prostredie, ktoré na nás čaká.

Na prelome augusta a septembra pravidelne publikujeme rozsiahly prehľad školských stavieb, realizovaných v posledných rokoch (napríklad tutu a tu).  Dnes sa pozrieme na "čerstvé" súťaže, projekty a realizácie, ktoré sme predstavili počas rokov 2022 a 2023. 

Stále platí, že verejné obstarávania formálne prebiehajú s akcentom priority “najnižšej ceny dodávky prác a materiálov”, pričom chýba akcent na “najlepšie riešenie”. 

Vzhľadom na objem použitých verejných investícií vo verejnom obstarávaní na Slovensku je počet architektonicky hodnotných výsledkov minimálny

Rozsah prehľadu reflektuje aktuálnu situáciu. Pre absenciu spektra kvalitných realizácií sme sa do článku rozhodli zahrnúť aj materské školy, aktuálne pripravované ekovýchovné centrá, alebo voľnočasové zariadenie pre súkromnú školu a škôlku. V poslednej dobe nás predsa len zaujalo niekoľko školských stavieb (súťaží a projektov), o ktorých si myslíme, že by si dnes, s prvým školským dňom, zaslúžili pripomenutie.

Prinášame krátky výber publikovaných článkov (podrobnosti o každom z nich sa dozviete buď na priloženom hyperlinku, alebo kliknutím na obrázok:

 

Realizácie - Slovensko:

Rozšírenie kapacít základnej školy v Záhorskej Bystrici (realizáciu sme predstavili tu)

Prístavba a nadstavba jedálne v školskom areáli na Hargašovej ulici, rieši kritický nedostatok kapacít miestnej základnej školy. 

Okrem “prekopania” dispozíce pôvodného objektu na úrovni prízemia realizovali architekti ľahkú drevenú nadstavbu s charakteristickou pílovou siluetou. Prevýšené svetlíky ideálne presvetľujú priestory ôsmich nových učební a vedú prirodzené svetlo aj do centrálnej chodby v hĺbke dispozície. Architekti pracujú v interiéri aj v exteriéri najmä s drevom a prírodnými materiálmi, s ohľadom na nízke emisie VOC a dosiahnutie nízkoenergetického štandardu.

Rozšírenie kapacít základnej školy v Záhorskej Bystrici
Rozšírenie kapacít základnej školy v Záhorskej BystriciFoto: Rastislav Blaško

 

Herné zariadenie Hoplandia, Banská Štiavnica (realizáciu sme predstavili tu)

Realizácia ateliéru Richarda Murgaša, nadviazala na kvality oceňovaných projektov súkromnej školy a škôlky v Banskej Štiavnici. Projekt herne, ktorý zahájila prestavba a dostavba starej dvojpodlažnej stavby školských dielní, sa v ďalších etapách rozvinul do podoby rozľahlého voľnočasového centra.

Komplex nesie viaceré znaky rukopisu ateliéru RMAA. Vyhýba sa prvoplánovým gestám a ukazuje, že aj priestory herne aj ihriska môžu niesť architektonickú kultúru, bez toho, aby podliehali "väčšinovému vkusu". Napriek čistým formám nie sú fádne. Hlavný pútač projektu - priesvitná lexanová fasáda dostavby herne - odhaľuje vo večerných hodinách živú náplň stavby. 

Herné zariadenie Hoplandia, Banská Štiavnica
Herné zariadenie Hoplandia, Banská ŠtiavnicaFoto: Tomáš Manina

 

 

Ekocentrum v Stupave (realizáciu sme predstavili tu)

Dlhoročná snaha nadšencov a dobrovoľnícka práca, pretavená do úspešného projektu. Zrevitalizovaný priestor "zabudnutej" časti parku v dotyku s centrom mesta zahŕňa obnovený dom panského záhradníka a staré skleníky. Priestor slúži na environmentálne vzdelávanie pre verejnosť, žiakov materských a základných škôl, ako zázemie pre semináre, regionálne aj cezhraničné ekologické projekty, alebo turistické infocentrum...

Ekocentrum v Stupave
Ekocentrum v StupaveFoto: archív autorov

 

Realizácie - Česká republika:

Škola z/lomu, Kamenná Lhota (realizáciu sme predstavili tu)

Na pozemku okolo zatopeného lomu v českom regióne Posázaví postupne vzniká súbor drobných stavieb. Investor sa rozhodol pre svoje ratolesti a deti z okolia postaviť alternatívnu školu. Hľadanie miesta, v ktorom by škola nerušila rodinný život a dostatočnú autonómiu, vyústilo do odhrnutia lomovej suti a osadenia objektu do vzniknutého terénneho zárezu. Integrácia objektu do terénu je zavŕšená "potiahnutím" zelenej lúky spred rodinného domu na strechu školy. Zo strany exteriéru prezrádza jej prítomnosť iba zvlnená presklená fasáda so subtílnym detailom, akcentujúcim terénny zlom.

Škola z/lomu, Kamenná Lhota
Škola z/lomu, Kamenná LhotaFoto: Jiří Hroník

 

Montessori škôlka, Jablonec nad Nisou (realizáciu sme predstavili tu)

Prístavba škôlky z dielne ateliéru, šitá na mieru nespútanému pohybu detí a ich zvedavosti. Klient, ktorým je mesto Jablonec nad Nisou, ukazuje, že predškolské zariadenia z verejných zdrojov môžu vyzerať aj inak ako nudné typové "krabice". Architekti vytvárajú neobvyklé spojenie medzi budovami, priehľady v interiéri, herňu na streche, alebo šmýkačku "vybiehajúcu" do exteriéru...

Montessori škôlka, Jablonec nad Nisou
Montessori škôlka, Jablonec nad NisouFoto: BoysPlayNice

 

Realizácia - Poľsko:

Škôlka v Opole (realizáciu sme predstavili tu)

Realizácia v stotisícovom sliezskom meste Opole, nominovaná v rámci poslednej edície EU Mies Award. Wroclavský ateliér PORT Architekci prestaval a rozšíril budovy v areáli bývalej školy. Dnes tu sídli materská škola, ktorá optimálne využíva priestor pôvodných objektov a ťaží z ich vzájomného usporiadania.

Škôlka v Opole
Škôlka v OpoleFoto: Stan Zajączkowski

 

Štúdie súťaže a projety - Slovensko:

Projekt školy v Plaveckom Štvrtku (projekt sme predstavili tu)

Návrh s priemetom viacerých prvkov udržateľného plánovania. Jadrom zadania bolo 9 kmeňových tried pre cca 250 žiakov, ktoré dopĺňajú špecializované učebne, kabinety a zázemie školy. V objekte je navrhnutá kuchyňa s kapacitou 400 jedál denne a jedáleň s kapacitou 170 miest.

Projekt školy v Plaveckom Štvrtku
Projekt školy v Plaveckom ŠtvrtkuVizualizácia: Michal Diviš Architekti / MDA a Krtkodom

 

Rozšírenie objektu školy, športová hala, revitalizácia areálu školy, Novoť (projekt sme predstavili tu)

Overovacia štúdia rozšírenia základnej školy a novostavby športovej haly v obci Novoť spracovaná v Bellušových ateliéroch FAD STU v Bratislave.

Rozšírenie objektu školy, športová hala, revitalizácia areálu školy, Novoť
Rozšírenie objektu školy, športová hala, revitalizácia areálu školy, NovoťVizualizácia: Bellušove ateliéry Fakulty architektúry a dizajnu STU

 

 

Ekovýchovné centrum Správy Národného parku Veľká Fatra v Turčianskych Tepliciach - výsledky súťaže  (článok so všetkými súťažnými návrhmi)

Správa Národného parku Veľká Fatra vyhlásila v máji 2023 dvojetapovú projektovú súťaž na Ekovýchovné centrum Národného parku Veľká Fatra, ktoré má vzniknúť v budove bývalého Lesného závodu v Turčianskych Tepliciach. Objekt priamo susedí so SOŠ pedagogickou, základnou školou a materskou školou, čo predstavuje dôležitý potenciál pre využitie objektu pre vzdelávacie aktivity. Do dvojkolovej súťaže sa zapojilo 33 účastníkov. Zvíťazil návrh ateliéru Kuklica Smerek architekti.

Ekovýchovné centrum Správy Národného parku Veľká Fatra v Turčianskych Tepliciach
Ekovýchovné centrum Správy Národného parku Veľká Fatra v Turčianskych TepliciachVizualizácia: Kuklica Smerek architekti

 

Návštevnícke centrum s ekovýchovou v Malej Fatre - štúdia (projekt sme predstavili tu)

Návštevnícke centrum v areáli Nový dvor - Vrátna, ktoré bude slúžiť ako stredisko informácií o prírodných hodnotách územia, zaujímavých typoch na výlety, alebo zázemie pre vykonávanie environmentálnej výchovy, vznikne prestavbou a dostavbou trojice starších objektov zo 60. rokov minulého storočia.

Návštevnícke centrum s ekovýchovou v Malej Fatre - štúdia
Návštevnícke centrum s ekovýchovou v Malej Fatre - štúdiaVizualizácia: KILO / HONČ

 

Návštevnícke centrum a administratívno-prevádzková budova Správy Národného parku Malá Fatra v obci Varín - architektonická štúdia (projekt sme predstavili tu)

Cieľom projektu je vytvorenie moderného návštevníckeho centra a centra ekovýchovy národného parku, ktoré bude poskytovať školám aj širokej verejnosti prostredie na vzdelávanie a poznávanie prírody. Rekonštrukcia objektu by zároveň mala vytvoriť vhodné pracovné a reprezentatívne prostredie pre správu národného parku.

Návštevnícke centrum a administratívno-prevádzková budova Správy Národného parku Malá Fatra v obci Varín
Návštevnícke centrum a administratívno-prevádzková budova Správy Národného parku Malá Fatra v obci VarínPodklady: Atrium Architekti

 

Stredisko environmentálnej výchovy Tisovec - architektonická štúdia (projekt sme predstavili tu)

Štúdia Strediska environmentálnej výchovy v Tisovci vznikla na základe víťaznej ponuky na spracovanie projektovej dokumentácie. Do výzvy sa zapojilo 6 ateliérov, kritériom na vyhodnotenie ponúk bol najlepší pomer ceny a kvality predložených portfólií referenčných projektov. 

Zámerom správy NP je rekonštrukcia bývalej administratívnej budovy a priľahlých skladov v okrajovej časti Tisovca na moderné stredisko environmentálnej výchovy, vrátane školy v prírode, kde bude možné realizovať pobytové programy. Štúdia košického ateliéru vytvára rámec pre vznik kvalitnej architektúry, podobne ako ďalšie projekty, ktoré vznikli v rámci výzvy na prípravu projektov infraštruktúry národných parkov. So záujmom budeme sledovať ďalší vývoj.

Stredisko environmentálnej výchovy Tisovec - architektonická štúdia
Stredisko environmentálnej výchovy Tisovec - architektonická štúdiaVizualizácia: Atrium Architekti

 

Štúdie súťaže a projety - Česká republika:

Novostavba základnej školy Stará Boleslav - výsledky súťaže (článok so všetkými súťažnými návrhmi)

Sedemnásťtisícové stredočeské mesto Brandýs nad Labem-Stará Boleslav vyhlásilo v apríli 2023 jednokolovú otvorenú súťaž návrhov na novú základnú školu. Úlohou súťažiacich bolo navrhnúť novostavbu s kapacitou 4 x 9 tried, I. a II. stupňa. Návrh mal počítať nielen s vytvorením priestoru pre výučbu, šport a trávenie voľnočasových aktivít 900 detí, ale tiež s obohatením kultúrneho a športového života mesta.

O odmeny v celkovej výške troch miliónov českých korún (126 000 €) sa uchádzalo 31 autorských kolektívov z deviatich krajín: Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko, Švédsko a Kanada.

V silnej konkurencii zvíťazil návrh česko-slovenského ateliéru Chybík + Krištof.

Novostavba základnej školy Stará Boleslav
Novostavba základnej školy Stará BoleslavVizualizácia: Chybík + Krištof

 

Výsledky súťaže: Svazková základní škola Venkov v Předklášteří (článok so všetkými súťažnými návrhmi)

V závere decembra minulého roka bola u našich západných susedov vyhodnotená užšia urbanisticko-architektonická súťaž. Jej cieľom bolo nájsť najvhodnejší návrh pre novostavbu základnej školy, ktorá bude slúžiť pre Předklášteří a ďalších 16 obcí neďaleko Brna, združených pod hlavičkou vyhlasovateľa. Škola má plánovanú kapacitu 540 žiakov. V súhrnnom článku predstavujeme všetky odovzdané súťažné návrhy, ktoré prezentujú zaujímavé pohľady na prostredie modernej vzdelávacej inštitúcie. 

Vyhlasovateľ obdržal celkom 36 žiadostí o účasť (vrátane viacerých zahraničných a slovenských kolektívov). Zvíťazil návrh ateliéru Pelčák a partner architekti.

Svazková základní škola Venkov v Předklášteří
Svazková základní škola Venkov v PředklášteříAutor: Pelčák a partner architekti


Základní umělecká škola Pardubice-Polabiny - výsledky súťaže (článok so všetkými súťažnými návrhmi)

Ešte v priebehu minulého roka zverejnilo mesto Pardubice výsledky súťaže na novostavbu základnej umeleckej školy s kapacitou 1200 žiakov. Projekt by mal v budúcnosti zastrešiť štyri odbory (literárno-dramatický, výtvarný, tanečný, hudobný), ktoré v súčasnosti fungujú v samostatných budovách, roztrúsených po sídlisku Polabiny. Cieľom súťaže bolo riešenia s primeranými ekonomickými nákladmi, ktoré definuje zmysluplný urbanizmus a bude rešpektovať súčasné ekologické, sociálne i estetické nároky. 

Do súťaže sa zapojilo 12 autorských kolektívov. Zvíťazil návrh autorských kolektívov Studio Perspektiv + Grido, architektura a design.

Základní umělecká škola Pardubice-Polabiny
Základní umělecká škola Pardubice-PolabinyVizualizácia: Studio Perspektiv + Grido, architektura a design

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím