Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. marec 2023
5
3314

Rozšírenie kapacít základnej školy v Záhorskej Bystrici

Priestor, svetlo, drevo...
Rozšírenie kapacít základnej školy v Záhorskej Bystrici
Ateliér: PantographAutori: Ing. arch. Peter Kožuško, Ing. arch. Tomáš Auxt, Ing. arch. Miroslav Hrušovský, Ing. arch. Linda Hrušovská, Ing. arch. Matúš Viskup, Ing. arch. Mgr.art. Peter Hudač, PhD., Ing. arch. Kristián Vnučko, Ing. Matúš KrajčíkPodlažná plocha: 658, 44 m2 - nadstavbaNávrh: 2019 - 2021Realizácia: 2022 - 2022Adresa: Hargašova , Záhorská Bystrica, SlovenskoPublikované: 15. marec 2023

Kvalitné realizácie školských stavieb v posledných rokov by sa dali spočítať na prstoch jednej ruky (viď prehľad z posledných rokov), napriek tomu sa však veci začínajú pomaličky hýbať správnym smerom. V Bratislavskom kraji aktuálne prebieha viacero projektov prestavby alebo rozširovania kapacít existujúcich škôl, ktoré v porovnaní s novostavbami ťažia z využitia už vybudovanej infraštruktúry. Medzi ne patria aj projekty ateliéru PANTOGRAPH - rozsiahla rekonštrukciu Základnej školy Plickova, alebo návrh školy v areáli Stredného odborného učilišťa energetického v Záhorskej Bystrici. Len o dva kilometre ďalej nedávno ateliér dokončil prístavbu a nadstavby jedálne v školskom areáli na Hargašovej ulici, ktorá rieši kritický nedostatok kapacít miestnej základnej školy. 

Okrem “prekopania” dispozíce pôvodného objektu na úrovni prízemia realizovali architekti ľahkú drevenú nadstavbu s charakteristickou pílovou siluetou. Prevýšené svetlíky ideálne presvetľujú priestory ôsmich nových učební a vedú prirodzené svetlo aj do centrálnej chodby v hĺbke dispozície. Architekti pracujú v interiéri aj v exteriéri najmä s drevom a prírodnými materiálmi, s ohľadom na nízke emisie VOC a dosiahnutie nízkoenergetického štandardu.

Foto: Rastislav Blaško
Foto: Rastislav Blaško
Foto: Rastislav Blaško

Zámerom investora bolo zhodnotenie a rozšírenie kapacity objektu školskej jedálne a ZUŠ. Lokalitný program počítal s prístavbou a vytvorením nadstavby na pôvodnom jednopodlažnom objekte jedálne a ZUŠ, ako aj úpravou dispozičného riešenia prízemia.

V rámci stavebných úprav objektu realizovali architekti nový vstup do školy, orientovaný do ulice Hargašova. Na zádverie priamo nadväzuje schodisko a hygienické zariadenie, ktoré zodpovedá navýšeným kapacitám.

Šatne, priamo prístupné zo vstupu, vznikli na mieste pôvodnej učebne. Reorganizáciu prevádzky kuchyne sprevádzalo rozšírenie priestorov prípravy a výdaja jedál a realizácia skladov na mieste pôvodného kabinetu.

V severnej časti objektu sa objekt rozšíril o priestory jedálne, schodiska, šatní a nového vstupu pre stravníkov jedálne.

Ľahká drevená konštrukcia nadstavby s prevýšenými svetlíkmi rozširuje kapacitu školy o osem nových učební s celkovou výmerou takmer 660 m2.

Nadstavba je zhotovená ako jednopodlažná ľahká, drevená, konštrukcia s prevýšenými svetlíkmi. 2. Nadzemné podlažie, ktoré vzniklo na úrovni strechy sprístupňuje dvojica nových schodísk na severnom a južnom okraji objektu. Okrem samotných tried pojala nadstavba kancelársky priestor pre učiteľov a potrebné hygienické zázemie.

Na úrovni pôvodnej strechy teda vzniklo nové 2. nadzemné podlažie s úžitkovou plochou 658,44m2, na ktoré sa dá dostať dvoma novovybudovanými schodiskami na severnom a južnom konci objektu. V nadstavbe vzniklo osem učební, hygienické priestory žiakov a kancelársky priestor učiteľov.

Axonometria - východiskový stav
Axonometria - východiskový stavAutor: PANTOGRAPH
Axonometria - nový stav
Axonometria - nový stavAutor: PANTOGRAPH
Situácia
SituáciaAutor: PANTOGRAPH
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: PANTOGRAPH
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: PANTOGRAPH
Priečny rez
Priečny rezAutor: PANTOGRAPH
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: PANTOGRAPH
Severný pohľad
Severný pohľadAutor: PANTOGRAPH
Západný pohľad
Západný pohľadAutor: PANTOGRAPH
Východný pohľad
Východný pohľadAutor: PANTOGRAPH
Južný pohľad
Južný pohľadAutor: PANTOGRAPH
Foto: Rastislav Blaško
Foto: Rastislav Blaško
Foto: Rastislav Blaško
Foto: Rastislav Blaško
Foto: Rastislav Blaško
Foto: Rastislav Blaško

Podklady: PANTOGRAPH

Ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Peter Kožuško
Ing. arch. Tomáš Auxt
Ing. arch. Miroslav Hrušovský
Ing. arch. Linda Hrušovská
Ing. arch. Matúš Viskup
Ing. arch. Mgr.art. Peter Hudač, PhD.
Ing. arch. Kristián Vnučko
Ing. Matúš Krajčík

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím