Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
7. Nov 2015
0
10117
Materská škola Guliver

Materská škola Guliver

AutoriIng. arch. Richard Murgaš
InvestorTidly Slovakia a.s.
Plocha pozemku3701,00 m2
Zastavaná plocha581,78 m2
Podlažná plocha879.58 m2
Obostavaný objem7050 m3
Návrh2014 - 2014
Realizácia2014 - 2015
AdresaPoľovnícka ulica 3/B,
Banská Štiavnica,
Slovensko
Načo je dobrý architekt? Aby vedel kreatívne a efektívne zhmotniť zámer investora do reálnej podoby. Toto je príklad, ako by sa to malo robiť.

Cieľ bol jasný. Zodpovednosť na každej strane osobná, nedeliteľná. Nie je kde uhýbať. Treba len tvrdo robiť. Výsledky sa dostavia.

"Zadanie projektu od investora sme vzali ako výzvu. Nechali sme si nadiktovať termíny, pozemok a dokonca aj rozostavaný objekt na ňom. Stáli sme pred neľahkou úlohou - pripraviť zámer, projekt, povolenia, tendre a objekt v lehote 9 mesiacov zrealizovať. Proti nám boli úradné lehoty, možnosti zhotoviteľov a praktiky dodávateľov, no s nami bol jeden veľký benefit - klient odhodlaný sa spoľahnúť na to, že my to dokážeme, klient, ktorý nám dal (okem noža na krku v podobe hraničného termínu) úplne voľnú ruku. Až po odovzdanie kľúčov od hotového objektu.
Obľúbili sme si kumulovanú pozíciu kreativistu, projektanta, konzultanta, tendrovača, dozora, stavebného dozora, manažéra i kontrolóra čistoty. Kreslili sme veci, ktoré dokázali lokálni zhotvitelia zrealizovať, technológie, ktoré boli okamžite dostupné. Často sme sa hádali. S kýmkoľvek na stavbe. A oni s nami. Vyskúšali sme si plánovanie na kolene, neúplnú dokumentáciu, vyhrážky zamestnancov i pochvalné priateľské potľapkania na záver.
Výsledok nie je ohromujúca architektúra. Možno nad pomery Banskej Štiavnice, kde zastal čas kedysi pred 100 rokmi. Výsledok je súbor fungujúcich princípov, jednoduché tvarovanie, dobrý detail a čistá dispozícia. Veselé deti, spokojní učitelia a priestor pre čosi viac."

foto: Lukáš Rohárik

Lokalita zrealizovanej materskej školy sa nachádza na okraji mestského satelitu Banskej Štiavnice - sídliska Drieňová, pričom stavebná parcela je na vonkajšej hranici extravilánu, prístupná južne z terénneho zárezu štátnej cesty III/5253 Banská Štiavnica – Banský Studenec. Na parcele bol situovaný rozľahlý rozostavaný rodinný dom - na východnej hrane temena okolitého terénu. 

Situácia
Situácia

Samotný objekt materskej školy sa vzhľadom na sklonitú konfiguráciu pozemku otvára suterénom smerom na sever, kam je orientovaná nástupná loggia, funkčne upravená ako závetrie a úložisko pre odstavenie kočíkov. Spolu s presvetľovacím otvorom vo východnej fasáde prístavby je to jediný vizuálny prvok prezrádzajúci podlažnosť objektu. Rekonfiguráciou terénu sa dosiahlo úplné zapustenie suterénu prístavby, z východného, južného a západného pohľadu tým objekt získal primeranú detskú mierku v jednopodlažnej hmote.

foto: Lukáš Rohárik

Tvarovanie samotnej nadzemnej hmoty je pokračovaním tvarovania pôvodného objektu – tento bol formovaný do široko otvoreného písmena V, pristavili sme ešte jeden pomerný článok a vytvorili sme deformované písmeno Z, resp. kvádrovitú longitudálnu hmotu inverzne prelamovanú štýlom zig-zag.

foto: Lukáš Rohárik

Severnú fasádu inak nudnej hmoty dotvára suterénna loggia z pohľadového betónu a vtlačenie plochy fasády s vertikálnymi oknami, južnú fasádu dopĺňa trojica kukátok – loggií reprezentujúcich tienidlá, resp. vonkajšie kryté herné priestory troch samostatných detských herní. Východná a západná fasáda obsahuje svetlíkové perforácie suterénnych miestností.

Pohľady
Pohľady

Funkčné členenie objektu využíva dvojpodlažnú konštrukciu objektu – prízemie je venované prístupovému filtru (šatňa) a doplnkovým funkciám (stravovanie, keramická dielňa, telocvičňa, bazén, wellness).

Pôdorys suterénu
Pôdorys suterénu

Poschodie v plnej miere využíva južnú orientáciu herní, súvisiace priestory spální a hygieny včítane kompletného administratívneho servisu a doplnkovej stravovacej jednotky (mliečna a čajová kuchynka).

Pôdorys 1.NP
Pôdorys 1.NP
foto: Lukáš Rohárik
foto: Lukáš Rohárik
foto: Lukáš Rohárik
foto: Richard Murgaš
foto: Richard Murgaš
foto: Richard Murgaš
foto: Richard Murgaš
foto: Richard Murgaš
foto: Richard Murgaš

Jestvujúci objekt je vybudovaný z keramických tehloblokov, založený na základových pásoch, prestropený železobetónovými dutinovými panelmi, prístavba je vybudovaná na monolitickej železobetónovej základovej doske, steny suterénu sú zhotovené z debniacich tvárnic, prízemie je vybudované z keramických tehloblokov. Prestropenie prístavby je prevedené z dodatočne zmonolitňovaného stropu. Južné loggie sú vyhotevené z CLT panelov, severná vstupnáý loggia je nesená železobetónovými stenami a sériou pozinkovaných oceľových stĺpov, povrch stien a stropu je prevedený ako pohľadový betón." a "Zdroj tepla a systém vykurovania: kaskáda 5 ks tepelných čerpadiel systému vzduch-voda, nízkoteplotné podlahové vykurovanie, solárne kolektory, spotreba energie 20 kWh/(m2.a), primárna energia 57 kWh/(m2.a). Úprava vnútorného prostredia: rekuperačné vetranie s predohrevom vstupného vzduchu, v bazénovej hale odvlhčovanie.

Pre ilustráciu prikladáme obrázok ako vyzeral pôvodný objekt..
Pre ilustráciu prikladáme obrázok ako vyzeral pôvodný objekt..

podkaldy: Ing. arch. Richard Murgaš, +uniformarchitects

Na stavbe bol použitý fasádny zatepľovací systém od Firmy Sto (Sto Therm Vario), rôzne interiérové farby, okrem iného aj StoColor Climasan odbúravajúci zápachy a škodlivé látky.

Poloha diela

Ing. arch. Richard Murgaš

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím