Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Design shaker

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
11. Aug 2017
0
1406
Rozšírenie materskej školy, Klecany pri Prahe

Rozšírenie materskej školy, Klecany pri Prahe

AutoriMgA. Martin Kožnar
Ing. Arch. MgA. Jiří Bíza
Ing. arch. Lukáš Ballek
InvestorMesto Klecany
Zastavaná plocha600 m2
Obostavaný objem4050 m3
Investičný náklad851 000 €
Návrh2010 - 2012
Realizácia2013 - 2014
AdresaSídliště 375,
Klecany,
Česká republika
Dostavba a rekonštrukcia typovej škôlky. Autori boli do značnej miery obmedzení dispozičným riešením pôvodného objektu. Napriek tomu sa im podarilo vytvoriť funkčný celok a prepojiť herne s exteriérovým priestorom dvora. Zjednocujúcim prvkom návrhu je horizontálna textúra smrekovcového obkladu.

Stavba sa dostala do výberu poroty v tohtoročnej Českej cene za architektúru.

Prestavba škôlky z 80. rokov, ktorá bola tvorená "klasickými" modulárnymi pavilónmi prepojenými spojovacími chodbami. Mesto sa obrátilo na architektov s požiadavkou na vytvorenie nového pavilónu za účelom zvýšenia kapacity škôlky a vybudovania viacúčelovej sály.

Foto: Jakub Vlček, Juliana Vlčková

Priestor pre novú prístavbu bol obmedzený z východnej a južnej strany hranicou pozemku, zo západnej strany existujúcim pavilónom. Pôdorys nových pavilónov a multifunkčnej sály tvorí uzavretý herný dvor v tvare písmena "U". Dvor je orientovný na juh a prepojený so záhradou areálu. Zo severu tvorí hranicu objektu stena spojovacej chodby, ktorá bola rozšírená v línii pôvodnej stavby. Pred severnou fasádou vzniklo nové predpolie s parkovaním.

Situácia
Situácia
Foto: Jakub Vlček, Juliana Vlčková

Okrem úsporného priestorového plánu bola hlavnou ideou návrhu premenlivá výška priestorov, ktorá umožnila vytvoriť dynamickú siluetu stavby.

Dôležitým kritériom bola ekonomika stavby. Konštrukcia je murovaná, vnútorné omietky štukové, biele. Z vonkajšej strany je plášť zateplený minerálnou vlnou, chránenou dreveným obkladom bez povrchovej úpravy. Vykurovanie je napojené na pôvodný plynový kotol v suteréne rekonštruovaného pavilónu.

Pôdorys - pôvodný stav
Pôdorys - pôvodný stav
Pôdorys po rozšírení
Pôdorys po rozšírení
Rezy
Rezy
Pohľady
Pohľady

Ďalším identifikačným znakom novostavby, ktorý je premietnutý do interiéru, je kompozícia kruhových okenných otvorov. Veľkosť okna a farebnosť zasklenia navonok reflektuje náladu v interiéri. Severná “chrbticová” chodba, ktorá je zároveň vstupom do škôlky, sa tak stala farebne sa meniacom "entrée", ktorá každé ráno víta deti a prichádzajúcich. Farebné plochy v interiéri nájdeme aj na podlahách a v kúpeľniach.

Foto: Jakub Vlček, Juliana Vlčková

Nosným materiálom použitým pri rekonštrukcii a prístavbe nových pavilónov bolo drevo. Fasáda je obložená horizontálne orientovanými smrekovcovými latami. Medzery v obklade sa postupne zväčšujú vo vertikálnom smere, čo vytvára zaujímavú dynamickú textúru fasády.  

Foto: Jakub Vlček, Juliana Vlčková
Foto: Jakub Vlček, Juliana Vlčková
Foto: Jakub Vlček, Juliana Vlčková
Foto: Jakub Vlček, Juliana Vlčková
Foto: Jakub Vlček, Juliana Vlčková
Foto: Jakub Vlček, Juliana Vlčková
Foto: Jakub Vlček, Juliana Vlčková
Foto: Jakub Vlček, Juliana Vlčková
Foto: Jakub Vlček, Juliana Vlčková
Foto: Jakub Vlček, Juliana Vlčková
Foto: Jakub Vlček, Juliana Vlčková
Foto: Jakub Vlček, Juliana Vlčková
Materská škola pred rekonštrukciou
Materská škola pred rekonštrukciou
Vizualizácia návrhu
Vizualizácia návrhu

Podklady: Atelier 25 a ASLB

Poloha diela

MgA. Martin Kožnar
Ing. Arch. MgA. Jiří Bíza
Ing. arch. Lukáš Ballek

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím