Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. október 2017
0
1035

Prestavba rodinného domu, Kraví hora, Brno

Čo je adekvátnay zásah a čo je už priveľa? S touto otázkou sa priebežne stretáva každý architekt pri rekonštrukciách objektov. Cieľom architektov i majiteľa bolo prispôsobiť dom požiadavkám na komfortné bývanie tak, aby aj naďalej ostal súčasťou historického rámca okolitých stavieb.
Prestavba rodinného domu, Kraví hora, Brno
Autori: Ing. arch. Lukáš Urban, Ing. arch. Martin ČelikovskýInvestor: rodina SklenářovcovNávrh: 2012 - 2013Realizácia: 2014 - 2016Adresa: Wurmova 1, Brno, Česká republikaPublikované: 20. október 2017

Rekonštrukcia a prestavba vily v kompaktnej uličnej zástavbe Brna. Dielo sa dostalo do užšieho výberu poroty v tohtoročnej Českej cene za architektúru.

Rozšírený obytný priestor sa prejavil na hmotovej skladbe objektu. Krivka balkónu pôvodného domu určuje pôdorys novej prístavby. Podkrovie bolo prestavané na novú obytnú časť s kuchyňou a terasou na severovýchodnej strane. Tearsa profituje z diaľkových výhľadov a súčasne je chránená proti prehrievaniu v letných mesiacoch.

Po novo vybudovanom schodisku sa schádza na poschodie so spálňami a zázemím. Vrchný byt je spojený so vstupom pôvodným veľkorysým schodiskom, ktoré osvetľujú originálne lustre. Nástupné podlažie s menším bytom a podzemné podlažie s pivnicou a garážou zachováva pôvodné pôdorysné členenie. Garáž bola pre nedostatočnú hĺbku vysunutá z hmoty domu konštrukciou z vodostavebného betónu. Najnižšie podlažie je prepojené potravinovým výťahom s kuchyňou na treťom poschodí.

Pri rekonštrukcii boli použité trvácne materiály ako štuková omietka, terrazzo, žula, pohľadový betón a profilové sklo copilit. Monochromatická fasáda a konštrukčné detaily odkazujú na kontext okolitej zástavby.

Dom pred rekonštrukciou
Dom pred rekonštrukciou
Foto: Jiří Navrátil
Foto: Jiří Navrátil
Foto: Jiří Navrátil
Foto: Jiří Navrátil
Foto: Jiří Navrátil
Foto: Jiří Navrátil
Situácia
Situácia
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PPAutor: Urban Čelikovský Architekti
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Urban Čelikovský Architekti
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: Urban Čelikovský Architekti
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPAutor: Urban Čelikovský Architekti
Rez
RezAutor: Urban Čelikovský Architekti
Pohľad južný
Pohľad južnýAutor: Urban Čelikovský Architekti
Pohľad severný
Pohľad severnýAutor: Urban Čelikovský Architekti
Pohľad východný
Pohľad východnýAutor: Urban Čelikovský Architekti

V interiéri prevláda biela farba. Monochromatické farebné riešenie dopĺňajú drevené podlahy a nábytok. 

Vstupný priestor
Vstupný priestorFoto: Jiří Navrátil
Nové schodisko, ktoré vedie na najvyššie podlažie
Nové schodisko, ktoré vedie na najvyššie podlažieFoto: Jiří Navrátil

Otvorený priestor bytu na najvyššom podlaží priniesol novú kvalitu bývania. Benefitom je aj terasa s nerušeným výhľadom na panorámu Brna.

Obytný priestor na najvyššom podlaží spája funkciu obývacej izby, jedálne a kuchyne
Obytný priestor na najvyššom podlaží spája funkciu obývacej izby, jedálne a kuchyneFoto: Jiří Navrátil
Výhľad z obytnej časti
Výhľad z obytnej častiFoto: Jiří Navrátil
Priame prepojenie s terasou
Priame prepojenie s terasouFoto: Jiří Navrátil
Diaľkový priehľad z kuchyne
Diaľkový priehľad z kuchyneFoto: Jiří Navrátil
Kuchyňa je od obytnej časti oddelená nábytkovou stenou
Kuchyňa je od obytnej časti oddelená nábytkovou stenouFoto: Jiří Navrátil
Ćistá pracovná plocha a integrované odkladacie priestory
Ćistá pracovná plocha a integrované odkladacie priestoryFoto: Jiří Navrátil

Poloha diela

Ing. arch. Lukáš Urban
Ing. arch. Martin Čelikovský

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím