Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. september 2017
0
703

Filozofická fakulta Masarykovej univerzity, Brno

Cieľom prestavby univerzitného areálu bolo premeniť heterogénnu skladbu stavieb na ucelený univerzitný kampus.
Filozofická fakulta Masarykovej univerzity, Brno
Autori: prof. Ing. arch. Petr Pelčák, Ing. Rastislav Balog, Ing. Petr Eliáš, Ing. Kateřina Eiermannová, Ing. arch. Pavel Dvořák, Ing. arch. Tomáš Machovský, Ing. arch. Lenka Musilová, Ing. Petr Uhrín, Ing. arch. David VahalaInvestor: Masarykova univerzitaInvestičný náklad: 222,5 mil. KčNávrh: 2010 - 2010Realizácia: 2010 - 2015Adresa: Arne Nováka , 1, Brno-střed, Česká republikaPublikované: 19. september 2017

Architektúra nie je len tvorba objektov. Je to najmä tvorba priestorov a vzťahov medzi nimi. Či už vovnútri budov, alebo v usporiadaní vzájomných vonkajších súvislostí. Dnešné dielo je peknou ukážkou tvorby rešpektujúcej kontext. Stavba sa dostala do užšieho výberu v tohtoročnej Českej cene za architektúru.

Fakulta bola pri svojom vzniku umiestnená do budovy sirotinca. Ten bol ďaľej dostavovaný, až blok domov obostaval pôvodnú záhradu. Projekt ateliéru Pelčák a partner sa snaží do nesúrodej štruktúry vniesť poriadok, tak aby vznikol fungujúci celok. Novostavba a prestavaná budova, ktorá tvorí čelo súboru majú analogicky navrhnuté tehlové fasády s jednotným členením, organizujú areál fakulty a prinášajú spoločný motív. Prehľadnosť skladby areálu podporujú omietané historické fasády oboch budov.

“Během posledních sto padesáti let vzniklé směsici budov, tvořící dnes areál filozofické fakulty, jsme chtěli dát téma tak, aby vzniklo skutečné univerzitní prostředí, universitní kampus. Jeho středem, stmelujícím prvkem i výjimečným, volným prostorem je vnitřní dvůr, který kdysi býval částí zahrady městského sirotčince, do něhož byla fakulta v době svého vzniku roku 1920 umístěna,” hovoria o hlavnom motíve návrhu autori.

Foto: Filip Šlapal
Situácia
Situácia

Z utilitárneho dvora sa stalo univerzitné nádvorie. Z prevádzkových dôvodov je aj naďalej rozdelené na dláždenú časť - piazettu, do ktorej je orientovaný nový hlavný vstup a na park. Ich rozhranie je artikulované terénnymi stupňami. Vzniká tak prírodný amfiteáter, ktorý môže byť využitý na výučbu pod holým nebom (cez prázdniny na fakulte prebieha letná škola slovanských jazykov), či ako skutočné hľadisko smerujúce na vydláždenú plochu. Tá je na západnej strane ukončená vodnou plochou. Zvuk tečúcej vody odrážaný fasádami obohacuje atmosféru priestoru. “Na charakter a užitnost venkovních ploch jsme kladli velký důraz. Nádvoří se stává středem kampusu také proto, že do něj směruje nově navržený vstup do areálu. Ten již tedy není veden skrze jednu z řady budov, nýbrž do prostoru mezi nimi, do jejich těžiště, ze kterého se vstupuje do každé ze staveb,” približujú riešenie Petr Pelčák.

Foto: Filip Šlapal

V rámci rekonštrukcie boli riešené dve budovy, ktoré uzatvárajú univerzitný blok a dodávajú kampusu prehľadnosť a formálnu jednotu. Sú to budovy rovnobežné s ulicou Arne Nováka (z tejto ulice sa do kampusu vstupuje). Prvá z budov je kompletne prestavaná a tvorí vstupné čelo súboru. Druhou je novostavba, ktorá uzatvára areál zo západu. Obe majú tehlové fasády s rovnakým členením a zhodnými oknami. Vytvárajú tak spolu stavebnú substanciu vymedzujúcu a organizujúcu areál - prinášajú jednotný motív a charakter. Prehľadnosť a zrozumiteľnosť jeho skladby podporujú omietnuté, klasicky členené fasády oboch kolmých budov vymedzujúcich areál od ulíc Gorkého a Grohova.

Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal

Novostavba stojí na mieste provizórnej budovy z roku 1922, ktorá bola asanovaná. Tažiskom nového objektu je cez všetky podlažia otvorená komunikačná hala. Priestor s priamym schodiskom v dvoch nožnicovo usporiadaných ramenách je presvetlený skleneným stropom. Okolo centrálnej haly sú pozdĺž východnej a severnej fasády situované učebne. K západnej fasáde sú orientované pracovne doktorandov a výskumných pracovníkov. Na prízemí je auditórium. Na zvýšenom poslednom podlaží sídli knižnica historického ústavu s vysokým otvoreným priestorom čitárne. O tepelnú pohodu v budove sa stará technológia aktivácie betónového jadra. Na exponovanej západnej fasáde boli tiež výrazne zredukované presklené plochy. 

Pôdorys typického podlažia
Pôdorys typického podlažia
Rez
Rez
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal

Vizualizácia:

Autor: Pelčák a partner

Fotografia modelu:

Foto: David Židlický

Pôvodná podoba nádvoria pred rekonštrukciou:

Foto: Pelčák a partner

“Náš cíl proměnit heterogenní srostlici staveb v celek a vytvořit silné místo v topografii města se nakonec nenaplnil, neboť univerzita získala jenom část dotací a zrealizována byla pouze polovina návrhu. Zbylá část se nyní staví dle naší studie, kterou však dále zpracoval jiný projektant,” dodávajú na záver autori.

Podklady: Pelčák a partner architekti, s.r.o.

Poloha diela

prof. Ing. arch. Petr Pelčák
Ing. Rastislav Balog
Ing. Petr Eliáš
Ing. Kateřina Eiermannová
Ing. arch. Pavel Dvořák
Ing. arch. Tomáš Machovský
Ing. arch. Lenka Musilová
Ing. Petr Uhrín
Ing. arch. David Vahala

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím