Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. august 2017
1
4227

Materská škola Formanská, Praha

Škôlka na predmestí Prahy. Variabilita návrhu umožnila etapizáciu výstavby. V súčastnosti prízemná stavba môže v budúcnosti vyrásť o jedno podlažie a rozšíriť tak svoje kapacity.
Materská škola Formanská, Praha
Autori: Ing. Lukáš AbrhamInvestor: Mestská časť Praha-ÚjezdInvestičný náklad: 1 147 000 €Návrh: 2013 - 2015Realizácia: 2015 - 2016Adresa: Na Vojtěšce 188, Praha-Újezd, Česká republikaPublikované: 15. august 2017

Stavba pozostáva z dvoch pavilónov s triedami, ktoré sú na severnej strane prepojené kolmo orientovaným technickým traktom. Ustupujúci trakt má nižšiu svetlú výšku a “prechádza” cez oba pavilóny, ktoré sú svojou kratšou fasádou orientované smerom do ulice. Toto usporiadanie vytvára átrium, do ktorého sú orientované učebné priestory. Časť exteriérovej terasy je prestrešená pergolou.

Foto: Ronald Hilmar
Situácia
SituáciaAutor: Lukáš Abrham
Foto: Ronald Hilmar
Foto: Ronald Hilmar

Členenie objektu na dva pavilóny a spojovací trakt plne zodpovedá dispozičnému riešeniu. V pavilónoch sú umiestnené triedy so zázemím. V spojovacom trakte orientovanom kolmo na os pavilónov je situovaná celá prevádzka kuchyne so zázemím a zázemie pre zamestnancov. Nachádza sa tu tiež hlavný vstup a zadný vchod nadväzujúci na spoločnú chodbu so schodiskom. Z chodby je prístupná multifunkčná sála a jedáleň. Tieto priestory spoločne vytvárajú komunitný uzol, miesto stretávania všetkých detí, rodičov a učiteľov.

Pôdorys
PôdorysAutor: Lukáš Abrham
Foto: Ronald Hilmar
Foto: Ronald Hilmar
Foto: Ronald Hilmar

Protipólom k preskleným stenám orientovaným do átria sú strohé fasády na vonkajšom obvode. Zaujímavým prvkom sú presklené niky, ktoré vstupujú do priestorov herní v oboch pavilónoch. Toto riešenie umožňuje vniesť kúsok exteriéru - zelene symbolicky až do interiéru. Átrium so zeleňou a terasou tento prvok prináša z druhej strany.

Foto: Ronald Hilmar

Pavilóny sú obložené vertikálnym smrekovcovým latovaním s viditeľnými špárami. Laty na vonkajších fasádach čiastočne prebiehajú cez okenné otvory. Toto riešenie zabezpečuje tienenie a pohľadovú bariéru z exteriéru. Spojovací trakt medzi dvoma pavilónmi je omietnutý bielou omietkou s hrubým zrnom. Hliníkové rámy sú neutrálnej antracitovej farby. Doplnkové oceľové konštrukcie (oplotenie, nosné konštrukcie prístrešku) sú žiarovo pozinkované.

Foto: Ronald Hilmar
Foto: Ronald Hilmar
Foto: Ronald Hilmar
Foto: Ronald Hilmar
Foto: Ronald Hilmar
Foto: Ronald Hilmar
Foto: Ronald Hilmar
Foto: Ronald Hilmar

Nižšie si môžete pozrieť podobu stavby po dokončení 2. etapy. Kapacita dvoch výučbových pavilónov sa v prípade potreby rozšíri o ďaľšie nadzemné podlažie.

Vizualizácia vstupu po dostavbe druhého poschodia
Vizualizácia vstupu po dostavbe druhého poschodiaVizualizácia: David Ambros
Vizualizácia nárožia po dostavbe druhého poschodia
Vizualizácia nárožia po dostavbe druhého poschodiaVizualizácia: David Ambros
Vizualizácia átria po dostavbe druhého poschodia
Vizualizácia átria po dostavbe druhého poschodiaVizualizácia: David Ambros
Pôdorys 2. NP - stav po rozšírení kapacity
Pôdorys 2. NP - stav po rozšírení kapacityAutor: Lukáš Abrham
Rez - stav po rozšírení kapacity
Rez - stav po rozšírení kapacityAutor: Lukáš Abrham

Podklady: Ing. Lukáš Abrham

Poloha diela

Ing. Lukáš Abrham

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím