Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. august 2019
0
585

MŠ Všetaty-Přívory (ČR)

Drevostavba postavená z verejných zdrojov.
MŠ Všetaty-Přívory (ČR)
Autori: Ing. arch. Klára Vratislavová, Ing. arch. Pavel HorákSpolupráca: Ing. Josef Tománek (projektant)Investor: Městys VšetatyZastavaná plocha: 239,5 m2Podlažná plocha: 191 m2Návrh: 2017 - 2018Realizácia: 2018 - 2019Adresa: Všetaty-Přívory, Česká republikaPublikované: 16. august 2019

Novostavba jednotriedky pre malú obec v okrese Mělník. Objekt dopĺňa budovu materskej školy, s ktorou zdieľa spoločný pozemok. Návrh reaguje na zalomený tvar parcely. Budova oddeľuje záhradu od cesty, ktorá prebieha pozdĺž jej východnej strany. Vstupná fasáda sa obracia k existujúcemu objektu a vytvára prirodzený rozptylový priestor pre rodičov s deťmi. Denná miestnosť je naopak, vďaka zalomeniu západnej fasády, chránená pred ruchom vstupného priestoru. Presklená stena so zníženým parapetom zabezpečuje optický kontakt so záhradou aj pre najmenších užívateľov.

Zastrešený vstupný priestor poskytuje ochranu pred nepriazňou počasia i letným slnkom. Zabezpečuje dostatok miesta pre sedenie. Veľké okno umožňuje deťom kontakt s kamarátmi, ktorí sú už v šatni.

“Dispoziční řešení vzešlo nejen z požadavků vyhlášky, ale i z rozhovorů a diskuzí s učitelkami všetatské mateřské školy. Celkově je založen na přehlednosti, vizuálním propojení prostorů, minimalizaci chodeb a využití podlažní plochy pro pohyb dětí,” vysvetľujú architekti. Kancelária so šatňou učiteliek je umiestnená tak, aby priamo nadväzovala na priestory, kde sa prezúvajú a prezliekajú deti. Prípravovňa obedov a desiat je prístupná zo "špinavých priestorov" školy, aby sa služba privážajúca obed nemusela prezúvať.

Pôdorys
Pôdorys
Rez
Rez

Nosná konštrukcia drevostavby je zhotovená z veľkoformátových CLT panelov. Fasáda aj exteriérová terasa sú obložené masívnym smrekovcovým drevom, bez dodatočnej povrchovej úpravy. K energeticky efektívnej prevádzke prispieva zasklenie izolačným trojsklom a riadené vetranie s rekuperáciou.

Pohľady
Pohľady

Presklené plochy so zníženými parapetmi zabezpečujú dostatok denného svetla a výhľad na okolitú zeleň. Nadsvetlíky interiérových dverí pomáhajú prepájať priestor tam, kde plné dvere zabezpečujú súkromie. Objekt je už štandardne bezbariérový. 

Poloha diela

Ing. arch. Klára Vratislavová
Ing. arch. Pavel Horák

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím