Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. máj 2021
3
1986

Materská škola Dolní Břežany

Novostavba škôlky s infraštruktúrou na zelenej lúke.
Materská škola Dolní Břežany
Autori: Ing. arch. Vladimíra Holubová, Ing. arch. Lukáš Holub, Ing. arch. Lubor SladkýInvestor: Obec Dolní BřežanyPlocha pozemku: 3441 m2Zastavaná plocha: 969 m2Podlažná plocha: 815,98 m2Obostavaný objem: 4966 m2Investičný náklad: 3 mil. €Návrh: 2015 - 2017Realizácia: 2019 - 2020Adresa: K Hradišťátku 900, Dolní Břežany, SlovenskoPublikované: 22. máj 2021

Štvortisícová obec Dolní Břežany leží v tesnom susedstve s územím hlavného mesta Prahy. Rastúce sídlo, ktoré sa stáva atraktívnym miestom pre ľudí vyhľadávajúcich život mimo metropoly, prešlo v posledných rokoch zásadnou premenou. Výrazným podielom k nej prispelo vybudovanie dvojice špičkových výskumných zariadení. Vedenie obce sa dlhodobo zaoberá kultiváciou verejného priestoru a pri realizácii nových projektov kladie dôraz na architektonické a urbanistické hľadisko (svedčia o tom realizácie zbierajúce architektonické ceny, napríklad výskumné centrum ELI Beamlines, nový cintorín, či športová hala ocenená v rámci Českej ceny za architektúru). 

Jedným projektov ktoré, prispeli k rozvoju vybavenost sídla je aj nedávna realizácia Materskej školy, ktorej autorom je pražský ateliér S.H.S architekti.

Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera

Architektonické riešenie materskej školy definuje základný objem kvádra s prevádzkovým zázemím detí a vychovávateliek a trojica "prstov", ktoré zastrešujú herné a pobytové miestnosti. 

Situácia
SituáciaAutor: S.H.S architekti

Pôdorysná diverzifikácia prevádzok je v priestore podporená stúpajúcu hmotou tubusov smerom do záhrady. Presklené steny v zakončeniach “prstov” umožňujú priamy výstup z herní na vonkajšiu terasu, do záhrady a k detským ihriskám. Tienenie presklených stien zabezpečuje ich čiastočné zapustenie a systém exteriérových žalúzií.  

Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera

Hravý raster kruhových okien v bočných stenách denných miestností zaisťuje dostatok svetla a optický kontakt s exteriérom, zároveň však obmedzuje vzájomné priehľady do herní. Zadná časť herní je navyše osvetlená kruhovým svetlovodom. 

Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera

Fasádu objektu tvorí obklad z cementovláknitých dosiek Cembrit Grey Patina v nepravidelnom rastri. V miestach herní, na stenách orientovaných do záhrad, tvorí dvojitú fasádu, ukrývajúcu úložné priestory.

Foto: Pavel Kučera

Hrúbku obvodovej konštrukcie zároveň využívajú architekti na variabilné osadenie zasklenia voči ploche fasády. Vznikajú valcové výklenky, prístupné deťom ako zo strany záhrady, aj z priestoru herní. 

Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera

Dispozícia a prevádzka

Trojica prízemných tried (3 x 28 detí), vrátane vonkajších smeruje na juhozápad. Centrálny vstup je situovaný z východnej strany. Zádverie ústi do spoločnej chodby, ktorá sprístupňuje jednotlivé triedy s vlastným zázemím (šatňa, umyváreň + WC), zónu pre personál v severnej časti objektu. Dovezené jedlo smeruje do dvoch prípravovní, s výdajom do jednotlivých tried. Celý areál materskej škôlky je pôdorysne vymedzený a ohraničený oplotením. 

Pôdorys
PôdorysAutor: S.H.S architekti

Materiálové a technické riešenie 

Objekt je založený na základových pásoch šírky 800 mm a hĺbky minimálne 1000 mm. Stenový konštrukčný systém, s obvodovými monolitickými stenami hrúbky 250 mm nesie železobetónový rebierkový strop (výška rebierok s metrovým rozostupom, ktoré vystužujú desaťcentimetrovú stropnú dosku je približne 300 mm)

Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: S.H.S architekti
Pohľad
PohľadAutor: S.H.S architekti
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera

Zo strany interiéru prilieha k stene vstavaný úložný systém s policami, ktorého pohľadovú časť tvorí interiérový obklad. Kruhové okná, umiestnené na interiérovej strane obvodovej steny, sú osadené do zdvojeného nosného tubusu s tepelnou izoláciou. Tubus je ukotvený k železobetónovej konštrukcii. 

Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera

Podklady: S.H.S architekti
Použité materiály a riešenia: fasáda z cementovláknitých dosiek Cembrit Grey Patina

Poloha diela

Ing. arch. Vladimíra Holubová
Ing. arch. Lukáš Holub
Ing. arch. Lubor Sladký

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím