Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. február 2018
2
2060

Športová hala Dolní Břežany

Racionálne aj organické. Holé materiály i cit pre detail.
Športová hala Dolní Břežany
Autori: Ing. arch. Aleš Kubalík, Ing. arch. Josef Kocián, Ing. arch. Jakub Našinec, Ing. arch. Veronika SávováInvestor: Obec Dolní BřežanyZastavaná plocha: 2.130 m2Obostavaný objem: 20.750 m3Investičný náklad: 107.000.000 Kč Návrh: 2013 - 2016Realizácia: 2017 - 2017Adresa: Dolní Břežany, Česká republikaPublikované: 15. február 2018

Investícia z verejných zdrojov. Stavbe predchádzala architektonická súťaž. Postupovalo sa normálne (ako by sa malo vždy). Najprv prebehlo hľadanie najlepšieho riešenia. Následne sa tento ideový výsledok zhmotnil aj do fyzickej podoby. 

Celkové náklady (vrátane zabezpečenia pozemku) boli 113 milónov českých korún. Z toho cca 80 miliónov korún poskytlo ministerstvo financií, desiatimi miliónmi prispel následne kraj. Zvyšok zabezpečila obec.

Štvortisícová obec Dolní Břežany leží v tesnom susedstve s územím hlavného mesta Prahy. Rastúce sídlo, ktoré sa stáva atraktívnym miestom pre ľudí vyhľadávajúcich život mimo Prahy, prešlo v posledných rokoch zásadnou premenou. Vedenie obce sa dlhodobo zaoberá kultiváciou verejného priestoru a pri realizácii nových projektov kladie dôraz na architektonické a urbanistické hľadisko (svedčia o tom realizácie zbierajúce architektonické ceny, napríklad výskumné centrum ELI Beamlines, či nový cintorín). Zásadnou rekonštrukciou a rozšírením prešiel tiež areál základnej školy, na ktorý športová hala nadväzuje a je ďalšou etapou jeho rozvoja. Škola získala nové priestory pre výučbu telocviku, halu využívajú miestne športové kluby a vo večerných hodinách slúži rekreačným športovcom. Veľkorysý interiér haly umožňuje jej využitie pre organizovanie kultúrnych a spoločenských akcií.

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Situácia
SituáciaAutor: Sporadical

Budova stojí na hrane zastavaného územia, v ťažisku veľkej rozvojovej plochy. Atraktívny architektonický koncept - priestorový objekt v tvare rotačného elipsoidu - reaguje na súčasné požiadavky aj neznámu budúcnosť. Realizácia a prevádzka haly môžu byť impulzom a inšpiráciou pre ďalší rast obce, preto má väzba na okolie a verejný priestor rovnaký význam ako prirodzené napojenie na základnú školu.

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice

“Tvar haly je oblý, hladký a abstraktní. Kupole přibližuje měřítko člověku, kovový povrch zrcadlí okolí, hranice oblohy a střechy je nejasná,” priblžujú návrh autori. Stavba dobre maskuje svoje skutočné rozmery. Široké schodisko pred halou vzniklo vďaka zapusteniu stavby do terénu, vymedzuje hranicu verejného priestoru a tvorí prirodzený amfiteáter.

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice

Vnútorné usporiadanie odráža väzby na okolie. Vstup divákov je orientovaný kolmo na ulicu a parkovisko, posuvné západné presklenie s výhľadom na obec umožňuje prepojenie so školským ihriskom. Spojovací krčok sprístupňuje telocvičňu suchou nohou z budovy školy. Srdcom je športová plocha 45 x 25 metrov s výškou 8 až 9 metrov. Je delená priečne na tri časti oddelené mobilnými roletami. Každá z tretín má veľkosť volejbalového hriska, delenie umožňuje paralelnú výučbu troch hodín telocviku. Na strane školy sú na prízemí šatne s hygienickým zázemím oddelené od športovej plochy stenou z rebrín, na poschodí sú kabinety a strojovne. Na strane divákov je tribúna pre 250 osôb, pod ňou zázemie a náraďovne. Dôležitým priestorom je otvorený vestibul s bufetom premostený lávkou, ktorá spája obe časti tribúny. Pre halu navrhli dizajnéri z ateliéru Les kanců originálny informačný systém z piktogramov a číslic, ktorý je ručne maľovaný priamo na steny z pohľadového betónu.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Sporadical
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: Sporadical
Pôdorys strechy
Pôdorys strechyAutor: Sporadical

Nosná konštrukcia haly je kombináciou nosných železobetónových, pôdorysne zakrivených stien a priestorovej oceľovej priehradovej konštrukcie strechy s ohýbanými väzníkmi s rozponom až 44 m. Fasáda objektu je z falcovaných šindľov z prírodného hliníka, strešná časť so svetlovodmi má povrch z bielej hydroizolačnej TPO fólie.

V hale bola použitá kombinácia akustických opatrení, ktoré zabezpečujú dosiahnutie potrebnej doby dozvuku. Strop a časti stien sú obložené odolnými akustickými doskami, do výšky 2,5 metra je realizovaný štrbinový smrekovcový obklad. Zdrojom tepla a chladu je tepelné čerpadlo zem-voda, so sústavou 24 vrtov hlbokých 112 m. Návratnosť systému je kalkulovaná na 8 rokov. Športový povrch (PVC) je položený na  pružnom podklade, pod ktorým je inštalované podlahové vykurovanie. Denné osvetlenie haly zabezpečuje 68 tubusových svetlovodov s priemerom 1,2 metra. Súčasťou systému umelého osvetlenia je senzor, ktorý umožňuje automaticky regulovať intenzitu a spotrebu osvetlenia v závislosti na dennej dobe.

Rez pozdĺžny - kabinety
Rez pozdĺžny - kabinetyAutor: Sporadical
Rez pozdĺžny - tribúna
Rez pozdĺžny - tribúnaAutor: Sporadical
Rez priečny
Rez priečnyAutor: Sporadical
Pohľad južný
Pohľad južnýAutor: Sporadical
Pohľad západný
Pohľad západnýAutor: Sporadical

V interiéri hala nadväzuje na materiálové riešenie priľahlej školy kombináciou bielych, sivých povrchov a masívneho dreva.

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma - BoysPlayNice

Ako bonus pridávame kresby detí s prianím telocvični :)

List telocvični
List telocvičniAutor: Ondra
List telocvični
List telocvičniAutor: Pepa
List telocvični
List telocvičniAutor: Matěj

Možno zaujme aj časozberné video (máj až september 2017):

2343
Youtube

Poloha diela

Ing. arch. Aleš Kubalík
Ing. arch. Josef Kocián
Ing. arch. Jakub Našinec
Ing. arch. Veronika Sávová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím