Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. máj 2022
0
650

Športová hala základnej školy v Novom Hrozenkove, ČR

Hracia plocha prepojená so záhradou školy.
Športová hala základnej školy v Novom Hrozenkove, ČR
Autori: Ing. arch. MArch. Janica Šipulová, Ing. arch. Martin SládekSpolupráca: Ing. arch. Nina Vlček Ličková, Ing. arch. Jan Schleider, Ing. arch. Jiří Šnerch, Ing. Dalibor Vrubel (statika)Investor: Nový HrozenkovPlocha pozemku: 2030 m²Zastavaná plocha: 820 m²Podlažná plocha: 900 m²Obostavaný objem: 6650 m3Investičný náklad: 1,4 mil. €Návrh: 2018 - 2018Realizácia: 2019 - 2021Adresa: 437, Nový Hrozenkov, Česká republikaPublikované: 11. máj 2022

Športová hala sa nachádza v trojtisícovom sídle Nový Hrozenkov, v údolí rieky Bečva, ktorá tečie krajinou Valašska vo východnom cípe Česka. Projekt má viac fáz, ktoré zahŕňajú nielen nielen športovú halu, ale aj rekonštrukciu hlavnej budovy základnej školy. V budúcnosti sa chystá aj revitalizácia okolitého verejného priestranstva, vnútorného dvora a vonkajších ihrísk.

Športová hala slúži primárne ako telocvičňa miestnej základnej školy, mimo vyučovania je ale prístupná pre širokú verejnosť. Architekti sa snažili využiť potenciál prírodného okolia. Presklená stena po celej dĺžke haly prepája hraciu plochu so zeleným školským dvorom. Interiér je obložený drevenými lamelami, ktoré dotvárajú atmosféru haly a zároveň zlepšujú akustiku v interiéri. Stavba je z veľkej časti ovplyvnená riešením vnútornej lezeckej steny.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Dlhodobým cieľom samosprávy bolo postaviť novú telocvičňu pre školu a verejnosť. Dôležité bolo vyriešiť vhodné napojenie na existujúce objekty a zachovať čo najväčšiu plochu školskej záhrady pre budúce ihrisko a iné školské aktivity. V priebehu projektových prác doplnil riaditeľ školy požiadavku na realizáciu čím vyššej lezeckej steny. Zásadná bola tiež výsledná cena realizácie - obec nemala istotu, či uspeje so žiadosťou o dotáciu. Postupne sa na projekt športovej haly nabaľovali ďalšie etapy celkovej rekonštrukcie areálu školy. 

Medzi žiakmi, ktorých roky sprevádzala stará telocvičňa patrila aj architektka Janica Šipulová z ateliéru Consequence forma architects, ktorá využila svoju znalosť lokality. Umiestnením športovej haly medzi násyp železničnej trate a budovy základnej školy vznikol prstenec okolo vnútorného dvora a záhrady.

Základným koncept - spojenie športoviska a zeleného dvora - sa stal technickou výzvou. Bezrámové zasklenie po celej dĺžke objektu, ktoré je odolné voči nárazu, tvoria tri vrstvy lepeného bezpečnostného skla s fóliou. Návrh haly reaguje na protichodné požiadavky: vysoká lezecká stena a ekonomické riešenie konštrukcie strechy. Ako najvýhodnejšie sa ukázalo použitie zbíjaných drevených väzníkov v kombinácii s krajnými svetlíkmi, ktoré umožnili maximálne využitie výšky pre lezeckú stenu. 

Návrh rekonštrukcie hlavnej budovy základnej školy vychádza z pôvodnej koncepcie objektu od architekta Bohumíra Kupku. Pôvodné tehlové piliere sú zateplené a obložené tehlovým pásikom.

Širšie vzťahy
Širšie vzťahyAutor: Consequence forma architects
Situácia
SituáciaAutor: Consequence forma architects
Prevádzkové väzby na úrovni prízemia
Prevádzkové väzby na úrovni prízemiaAutor: Consequence forma architects
Urbanistický kontext - západný pohľad
Urbanistický kontext - západný pohľad
Urbanistický kontext - východný pohľad
Urbanistický kontext - východný pohľadAutor: Consequence forma architects
Pôdorys
PôdorysAutor: Consequence forma architects
Západný pohľad
Západný pohľad
Východný pohľad
Východný pohľadAutor: Consequence forma architects
Južný pohľad
Južný pohľadAutor: Consequence forma architects
Severný pohľad
Severný pohľadAutor: Consequence forma architects
Rez A-A´
Rez A-A´Autor: Consequence forma architects
Rez B-B´
Rez B-B´Autor: Consequence forma architects
Rez C-C´
Rez C-C´Autor: Consequence forma architects

Materiály:

  • smrekovcové drevo - drevený obklad fasády športovej haly, obklady vstupov do budovy školy
  • drevené väzníky - strešná konštrukcia športovej haly
  • oceľ - oceľová nosná konštrukcia športovej haly, obklad vstupov do budovy školy
  • metličkovaný betón - spevnené vonkajšie plochy okolo športovej haly
  • leštený betón - podlaha komunikačného krčku
  • pohľadový betón - tribúna, strop komunikačného krčku športovej haly
  • vegetačná strecha (intenzívna) - strecha komunikačného krčku športovej haly
  • cementovláknité dosky - vnútorné akustické obklady stien športovej haly
  • minerálna vlna a grafitový EPS - zateplenie fasád budov školy
  • omietka - športová hala aj budova školy
  • plechová falcovaná strešná krytina PREFA Aluminiumprodukte - zastrešenie vstupu do budovy školy, športová hala
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Autor: Consequence forma architects
Podklady: Linka
Foto: BoysPlayNice

Použité riešenia:
Plechová strešná krytina a klampiarske prvky - PREFA Aluminiumprodukte

Poloha diela

Ing. arch. MArch. Janica Šipulová
Ing. arch. Martin Sládek

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím