Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. október 2021
0
593

Tréningová športová hala, Lesopark Borky, Kolín (ČR)

Stavebný objem rozdelený na kompaktnú lineárnu podnož a meteriálovo odľahčenú “korunu”,  ktorá odkazuje na prvorepublikové sokolovne.
Tréningová športová hala, Lesopark Borky, Kolín (ČR)
Autori: Ing. arch. Štěpán Valouch, Ing. arch. Jiří OpočenskýSpolupráca: Ing. arch. Magdaléna Havlová, Ing. arch. Jakub NeumannInvestor: Mesto KolínPlocha pozemku: 7635 m²Zastavaná plocha: 2300 m²Podlažná plocha: 2000 m²Obostavaný objem: 66,5 x 32 m / 21000 m3Investičný náklad: 111 mil. Kč (4,4 mil. Euro)Návrh: 2017 - 2019Realizácia: 2020 - 2021Adresa: Brankovická 1621, Kolín, Česká republikaPublikované: 7. máj 2022

Projekt vznikol na základe návrhu pražského ateliéru ov-a, ktorý zvíťazil v otvorenej architektonickej súťaži organizovanej mestom Kolín. Zadaním bola univerzálna športová hala so zázemím a tribúnou pri rieke Labe.  

Pozemok, vymedzený ihriskom a areálom tenisových kurtov, leží pri severovýchodnom okraji Kolína, za atletickým štadiónom. Súbor športovísk je obklopuje listnatý les a prístupová cesta z Kolína, lemovaná cyklochodníkom, ktorá vedie pozdĺž rieky.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Lokalita
LokalitaAutor: OV-architekti
Situácia
SituáciaAutor: OV-architekti

“Návrh pomohly definovat následující fenomény: Rovinatý Kolín, kde se dobře jezdí na kole. Přátelská atmosféra města, které je velké tak akorát. Pomalý tok Labe a přírodní poloha místa,” vysvetľujú architekti.

Rozmernú halu autori opticky delia prostredníctvom presahu strechy na kompaktnú lineárnu podnož a meteriálovo odľahčenú “korunu”, ktorá svojim stvárnenímodkazuje na prvorepublikové sokolovne. Presah strechy vytvára “priedomie” pre tímy odpočívajúce medzi zápasmi.

Koncept
KonceptAutor: OV-architekti
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Dispozičné riešenie vychádza z rozhodnutia umiestniť všetky prevádzky (šatne, sklady, bar s kaviarňou…) na úroveň prízemia. Všetky celky sú priamo a bezbariérovo prístupné priamo cez recepciu.

Na vstupné foyer, ktoré umožňuje zvládnuť príval návštevníkov po skončení zápasu, logicky nadväzuje občerstvenie s recepciou. Oba priestory je možné vzájomne prepojiť, alebo naopak uzavrieť. V prednej časti sú umiestnené bloky šatní a sociálne zázemie s toaletami pre návštevníkov. Na vstup nadväzuje priestor haly, tak aby sa nemiešal pohyb divákov a športovcov. 

Pôdorys
PôdorysAutor: OV-architekti
Rez
RezAutor: OV-architekti

Hala stojí na železobetónovej doske. Zvislá nosná konštrukcia z prefabrikovaných betónových pilierov nesie lepené drevené väzníky s rozponom 32 metrov, prebiehajúce v osovej vzdialenosti 5 metrov. Medzi piliermi sú osadené hliníkové výplne otvorov, stavba je opláštená kontaktným zatepľovacím systémom. Fixné plochy zasklenia dopĺňajú v hale otváravé krídla, ktoré umožňujú efektívne vetranie priestoru. Architekti s cieľom zlepšenia kvality vnútorného prostredia použili v celom priestore športoviska akustický podhľad a akustický drevený obklad na stenách. 

Budova je vykurovaná a chladená tepelnými čerpadlami, na streche je umiestnená malá fotovoltaická elektráreň. Priestory môžu byť vetrané prirodzene, v zimnom a letnom období je hospodárenie s vetraním a teplom říceno pomocou systému merania a regulácie. Budova dosahuje pasívny štandard.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Podklady: OV-architekti / Linka
Foto: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Štěpán Valouch
Ing. arch. Jiří Opočenský

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím