Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. október 2020
1
610

Spojovacie lávky VŠCHT, Praha

Kryštalické lávky napnuté medzi dvomi historickými budovami. Nový symbol pražského areálu VŠCHT.
Spojovacie lávky VŠCHT, Praha
Autori: Ing. arch. Jiří Opočenský, Ing. arch. Štěpán ValouchSpolupráca: Ing. arch. David Balajka, Ing. arch. Romana Bedrunková, Ing. arch. Magdaléna Havlová, Ing. arch. Antonín Pokorný, Ing. arch. Anna Schneiderová, Ing. Jan Blažek (konštrukcie)Investor: Vysoká škola chemicko-technologická v PrazeZastavaná plocha: 205 m2Podlažná plocha: 110 m2Obostavaný objem: 1321 m3Investičný náklad: 1,8 mil. €Návrh: 2017 - 2019Realizácia: 2019 - 2020Adresa: Technická , Praha, Česká republikaPublikované: 16. október 2020

Podľa návrhu pražského ateliéru ov-a (Opočenský Valouch architekti) dokončila v priebehu minulého roka Vysoká škola chemicko-technologická konverziu bývalej uhoľne. Priestor v jednom z vnútroblokov budovy "A", ktorá bola postavená v roku 1936 podľa návrhu architekta Antonína Engela slúži ako nová predášková sála. Ďalšie hľadanie skrytého potenciálu v dobovom školskom areáli vyústilo do vyzvanej architektonickej súťaže na premostenie dvojice Engelových klasicizujúcich budov. So zadaním sa opäť najlepšie vysporiadal ateliér ov-a. Rok po dokončení spomínanej konverzie pribudli v univerzitnom areáli nové premostenia, ktoré otvárajú novú perspektívu na ceste labyrintom vnútorných chodieb. 

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Dvojica subtílnych premostení prepája budovy v miestach, na ktorých s nimi počítal aj pôvodný Engelov návrh. Navrhovanú masívnu murovanú konštrukciu, stojacu na pilieroch a klenbách však vystriedala hi-tech oceľová konštrukcia.

V roku 2017 vypísala VŠCHT vyzvanú architektonickú súťaž, s cieľom dokončiť pôvodnú myšlienku a prepojiť obe budovy VŠCHT do jedného celku. Z troch vyzvaných súťažiacich (ov-a, Projektil architekti, Karel Thér) určila porota ako víťazný návrh pražského ateliéru ov-a. “Budovy jsou propojeny lehkými prosklenými můstky krystalického tvaru. Prostorová mřížka ocelových trubek působí jako napnutá mezi budovami. Mřížka spojuje obdélník se šestiúhelníkem, který odkazuje ke světu organické chemie – benzenovému jádru,” opísali víťazný návrh architekti.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Zrkadlová geometria lávok, vklinených medzi  klasicizujúce budovy, vytvára dynamickú kompozíciu. Premostenia sa stávajú novým symbolom VŠCHT, ktorý podľa slov autorov symbolizuje dynamický vnútorný svet chemicko-technologickej univerzity, ktorý plynie za múrmi pôvodných budov ČVUT.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Autor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)

Konštrukciu oboch lávok tvorí prostý nosník, uložený na dva železobetónové piliere, prisadené k fasádam pôvodných budov. Piliere sú obložené soklovými kameňom a opticky zjednotené s fasádou budovy. Diagonály oceľovej konštrukcie slúžia ako vzpery a tiahla, ktoré vynášajú mostovku. Konštrukcia je zasklená tepelne izolačným dvojsklom so štrukturálnymi spojmi. Plný strop lávky stužuje konštrukciu a bráni jej nadmernému prehrievaniu. Podlaha s betónovou vrstvou tlmí kmitanie konštrukcie. Lávky z oboch strán uzatvárajú automatické posuvné dvere.

Železobetónové piliere sú votknuté do historických fasád v mieste pôvodných vystúpených pilastrov. Piliere sú založené pri päte objektov na základovej roznášacej doske, doplnenej o mikropilóty.

 

Pôdorys - Technická ulica
Pôdorys - Technická ulicaAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Pozdĺžny rez - Technická ulica
Pozdĺžny rez - Technická ulicaAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Priečne rezy - Technická ulica
Priečne rezy - Technická ulicaAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Pôdorys - Zikova ulica
Pôdorys - Zikova ulicaAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Pozdĺžny rez - Zikova ulica
Pozdĺžny rez - Zikova ulicaAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Priečne rezy - Zikova ulica
Priečne rezy - Zikova ulicaAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Rez - detail, Zikova ulica
Rez - detail, Zikova ulicaAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Detail
DetailAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Detail
DetailAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Pôvodný návrh premostenia - Antonín Engel, 1936
Pôvodný návrh premostenia - Antonín Engel, 1936

Rozpon 24 metrov prekonávajú lávky bez podpory. Návrh eliminoval dodatočné zásahy do komunikácie chodníkov a inžinierskych sietí, výluku dopravy obmedzil na niekoľko hodín.

Oceľová konštrukcia lávky bola na miesto dopravená v celku. Transport si vyžiadal zdvihnutie trakčného vedenia, v nočných hodinách tak došlo k výluke električkovej dopravy na ulici Evropská. Po transporte na miesto bola konštrukcia za pomoci mobilného žeriavu s nosnosťou 40 ton osadená počas niekoľkých hodín.

Autor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Podklady: Linka
Fotografie: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Jiří Opočenský
Ing. arch. Štěpán Valouch

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím