Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Material & Technology s.r.o. – M&T

Sídlo Spoločnosti: Čs. Odboje 1044
Dobruška

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. január 2020
0
793

Aparthotel Sv. Vavřinec, Pec pod Sněžkou (ČR)

Apartmánový komplex za štvrť miliardy českých korún. 
Aparthotel Sv. Vavřinec, Pec pod Sněžkou (ČR)
Autori: Ing. arch. Jiří Opočenský (ov – a, ov architekti s.r.o.), Ing. arch. Štěpán Valouch (ov – a, ov architekti s.r.o.)Spolupráca: Ing. arch. Vojtěch Kratochvíl, Ing. arch. Anna Schneiderová, Ing. arch. Jan Stibral, Ing. arch. Františka Podzimková, Ing. arch. Tomáš Kubelka, Ing. arch. Ivan Boroš (EDIT!), Ing. arch. Juraj Calaj (EDIT!), Ing. arch. Vítězslav Danda (EDIT!), Ing. arch. Šimon Dočekal (EDIT!), Ing. arch. Kateřina Blahutová (EDIT!)Investor: Kubík Sněžka s.r.o. Zastavaná plocha: 2 367 m2Podlažná plocha: 7 176 m2Návrh: 2012 - 2016Realizácia: 2017 - 2018Adresa: Pec pod Sněžkou 355, Pec pod Sněžkou, Česká republikaPublikované: 27. január 2020

Rýchly rast infraštruktúry a ubytovacích kapacít v našich najväčších strediskách je realitou posledných rokov. Investori sa snažia z lokality vyťažiť čo najviac, výsledkom sú často neadekvátne zásahy do krajiny. Kvalitná architektúra je naozaj zriedkavým úkazom. Rovnaká situácia vládne aj u našich západných susedov. Predstavená realizácia v Peci pod Snežkou mohla dopadnúť obdobne. Nasvedčovala tomu najmä požadovaná ubytovacia kapacita, ktorá hraničí s mierou únosnou pre lokalitu. 

V tomto prípade však boli kľúčové dve skutočnosti. Apartmánové domy nahradili pomerne veľkú obchodnú prevádzku, pričom ich podoba vzišla z vyzvanej architektonickej súťaže. Dvojkolovú súťaž vyhlásil investor v spolupráci s Adamom Gebrianom už v roku 2012. Oslovených bolo celkom 9 ateliérov: A1 Architects, o-v architekti, Petr Hájek architekti, Projektil architekti, Fránek Architects, DaM, Kamil Mrva Architects, Sporadical a Mjölk architekti.

Porota, ktorej predsedal Josef Pleskot vybrala ako víťazný návrh architektov Jiřího Opočenského a Štěpána Valoucha. Architekti adresne pracovali s terénom a osadením solitérnych objektov. Štvorica apartmánových domov, "vyrastajúcich" zo zatrávnenej polyfunkčnej podnože vsádza na podobné princípy ako projekt ateliéru Šercel Švec, ktorý by mal vyrásť neďaleko zjazdoviek na Kubínskej holi. Výsledný koncept aj napriek mohutnému objemu vytvára nové priehľadové osi, ktoré uzatváral pôvodný líniový objekt. Riešenie ateliéru ov-a vynikne v kontexte ostatných súťažných návrhov:

Vstupy do architektonickej súťaže
Vstupy do architektonickej súťažeZdroj: Kubík a.s.

Kontext:

Zástavba horského mestečka a lyžiarskeho strediska, sa z údolia postupne rozširovala na okolité stráne. Časom pribudli väčšie turistické ubytovne a hotely. Rozvoj infraštruktúry zahŕňal aj výstavbu predajne Snežka, ktorá bola dokončená v 80. rokoch minulého storočia v centrálnej zóne Pece. Lineárna figúra budovy pôsobila v exponovanej polohe ako výrazná pohľadová bariéra. Okolo budovy zostal nevyužitý a neudržiavaný priestor, ktorý nepatril k domu ani k ulici. Zadaním investora bolo na mieste pôvodných budov a na priľahlých parcelách postaviť 90 apartmánov.

"Charakter místa tvoří solitérní domy situované podél hlavní ulice. Atmosféru vystihuje cesta stoupající údolím podél potoků a průhledy mezi domy do zadních plánů obce s boudami rozesetými po loukách. Návrh se čtyřmi bytovými domy na tyto kvality se snaží navázat," vysvetľujú architekti. Prvým krokom, vedúcim k realizácii nového konceptu, bola asanácia objektu predajne - spomínanej pohľadovej bariéry. Na jeho mieste vyrástol nižší obchodný parter so zelenou strechou, ktorý slúži ako podnož pre štvoricu apartmánových domov. Strešná terasa zároveň funguje ako polosúkromná rekreačná a športová zóna. Architekti adresne pracovali s terénom a osadením solitérnych objektov. Napriek kapacitám, ktoré sú na hranici únosnosti lokality, vzniká medzi jednotlivými blokmi priestor a voľné priehľadové osi."Domy jsou různě veliké a různě orientované. Vznikají mezi nimi napínavé prostorové vztahy posílené stoupajícím terénem," dopĺňajú autori. 

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Autor: o-v architekti

Prevádzka a dispozícia:

Podzemné garáže sú situované na dvoch výškových úrovniach. Spoločný parter je prístupný "suchou nohou" zo všetkých bytových jednotiek. Vstup do aparthotela vedie cez recepciu s lobby. V zime má každý vlastník apartmánu prístup k svojmu skiboxu v priestoroch lyžiarní.

V spoločnom parteri je sústredené zázemie. Spoločenské miestnosti a herne dopĺňa lobby s krbom a reštauráciu. Súčasťou vybavenia je vináreň, kde majú vlastníci súkromné vínne boxy. Obchodné plochy zahŕňajú supermarket so zázemím, lekáreň, alebo obchod a servis športového vybavenia.

Pôdorys 4. PP
Pôdorys 4. PPAutor: o-v architekti
Pôdorys 3. PP
Pôdorys 3. PPAutor: o-v architekti
Pôdorys 2. PP
Pôdorys 2. PPAutor: o-v architekti

Kompaktná dispozícia apartmánových domov sa zaobišla bez dlhých chodieb, čo spolu so spomínaným zázemím prispieva k budovaniu susedských vzťahov na poschodí a v dome.

Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PPAutor: o-v architekti
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: o-v architekti
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: o-v architekti

Konštrukčné a materiálové riešenie:

Budova je založená na pilótach, v dvoch výškových úrovniach. Železobetónovú nosnú konštrukciu, na vyšších podlažiach dopĺňajú murované steny, kombinované s monolitickými stropmi. Šikmé strechy sú opäť železobetónové. Nosné obvodové steny sú zateplené minerálnou vlnou. Pohľadovú vrstvu zo strany exteriéru tvorí obklad z červeného cédra.

Parter budovy je obložený prírodným štiepaným kameňom. Intenzívna zelená strecha systému Optigrün je na šikmých plochách osadená zadržiavacími rebrami. Strechy apartmánových domov sú kryté extenzívnou zelenou strechou s rozchodníkovými rohožami.

Rez
RezAutor: o-v architekti
Rez
RezAutor: o-v architekti
Pohľad juhovýchodný
Pohľad juhovýchodnýAutor: o-v architekti
Pohľad juhozápadný
Pohľad juhozápadnýAutor: o-v architekti
Pohľad severovýchodný
Pohľad severovýchodnýAutor: o-v architekti
Pohľad severozápadný
Pohľad severozápadnýAutor: o-v architekti

Služby a Interiér:

Aparthotel slúži vlastníkom, no zároveň ich bytové jednotky ponúka na prenájom v termínoch, kedy nie sú využívané. Systém prenájmu má zaistenú recepčnú službu aj upratovanie.

Interiéry bytov boli navrhnuté v štyroch variantoch, z ktorých si mohli vlastníci voliť. Autorský interiér bol podmienkou zapojenia vlastníkov do systému prenájmov. Každý štýl zastupuje jeho grafický symbol, ktorý sa objavuje v interiéri.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Jiří Opočenský
Ing. arch. Štěpán Valouch
Ing. arch. Ivan Boroš
Ing. arch. Juraj Calaj
Ing. arch. Vítězslav Danda
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím