Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. marec 2020
0
460

Konverzia priestoru uhoľne VŠCHT, Praha

Vydarená prestavba dejvického industriálu.
Konverzia priestoru uhoľne VŠCHT, Praha
Autori: Ing. arch. Jiří Opočenský, Ing. arch. Štěpán ValouchSpolupráca: Ing. arch. Romana BedrunkováInvestor: Vysoká škola chemicko-technologická v PrazeZastavaná plocha: 225 m2Podlažná plocha: 222 m2Obostavaný objem: 1321 m3Návrh: 2015 - 2016Realizácia: 2018 - 2019Adresa: Technická 1905/5, Praha, Česká republikaPublikované: 27. marec 2020

Hľadanie nového potenciálu v nevyužitých častiach školského areálu. Autori nechávajú vyniknúť pôvodnú veľkorysosť priestoru a eleganciu betónového skeletu. Nová, ľahká vostavba reaguje na požiadavku po flexibilnom využití interiéru.

Uhelna z 30. let 20. století skrytá uprostřed Englova bloku vysokých škol má atmosféru románů Julese Verna. Místo uhlí se na šikmé výsypce přeměněné ve stupňovité hlediště uhnízdí studenti. Rekonstruovaný prostor má iniciovat přednášky, setkávání a další neformální aktivity školy.

Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) sa na pražský ateliér ov-a (Opočenský Valouch architekti) obrátila so zámerom využitia objektu uhoľne z roku 1936, v jednom z vnútroblokov budovy "A" od Antonína Engela. Uhoľňa, postavená ako jednoduchá priemyselná stavba, slúžila pre zásobovanie susednej kotolne až do roku 1985 - teda krásnych 50 rokov. Bola zložená z dvojice síl so šikmým dnom, hornej zásobovacej chodby a spodného koridoru, odkiaľ sa uhlie v kovových vozíkoch na koľajniciach vozilo ku kotlom. Stredná veža nad chodbou niesla pôvodne cisternu s vodou pre prevádzku kotolne. Od roku 1985 sa objekt nevyužíval, slúžil ako sklad a trochu ako “cintorín” nepotrebných vecí. 

Foto: Václav Novák
Skica
SkicaAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)

“Když nás do něj poprvé přivedl investor, nezdálo se, že by se prostor dal smysluplně využít. Chyběly rovné části podlah a větší prostor. Pohled do řezu s dvěma naklopenými plochami nás přivedl na myšlenku využít jednu stranu jako skloněné auditorium. Rozhodli jsme se zachovat maximum z betonové konstrukce, která je krásná ve své původní účelovosti,“ vysvetľujú architekti.

Foto: Václav Novák

Cieľom bolo získať súvislý priestor, ktorý bude slúžiť prednáškam, stretnutiam a neformálnym aktivitám školy. Jeden z násypníkov bol preto odstránený a na druhý boli položené drevené stupne, slúžiace ako hľadisko. Nové, vložené schodisko prepája obe výškové úrovne.

Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák

Pôvodná betónová konštrukcia bola očistená a ošetrená. Sanovalo sa iba lokálne, v nevyhnutnom rozsahu. Povrch stupňovitého hľadiska tvoria dubové podlahové dosky. Priznaný drevený krov je kópiou toho pôvodného, ​​ktorý bol v nevyhovujúcom technickom stave.

Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Situácia
SituáciaAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Priečny rez
Priečny rezAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Svietidlo "Molekula kofeínu" - dielenská dokumentácia
Svietidlo "Molekula kofeínu" - dielenská dokumentáciaAutor: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Rez - dobová výkresová dokumentácia
Rez - dobová výkresová dokumentáciaZdroj: archív ov-a
Pôvodný stav
Pôvodný stavZdroj: archív ov-a
Priestor počas rekonštrukcie
Priestor počas rekonštrukcieZdroj: archív ov-a

Podklady: ov-a (Opočenský Valouch architekti)
Fotografie: Václav Novák

Poloha diela

Ing. arch. Jiří Opočenský
Ing. arch. Štěpán Valouch
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím