Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. marec 2018
0
1097

Konverzia kotolne v Libčicích nad Vltavou

Architekti v postavení iniciátorov a spoluinvestorov. Adekvátna miera zásahu do hodnotnej stavby. Precedens pre obnovu chátrajúcich priemyselných areálov nielen v blízkosti Prahy.
Konverzia kotolne v Libčicích nad Vltavou
Autori: Ing. arch. Patrik HoffmanSpolupráca: Ing. arch. Tomáš Havlíček, Ing. arch. Rudolf Pástor, Ing. arch. Matyáš Švejdík, Ing. arch. Simona BenátskáNávrh: 2014 - 2017Realizácia: 2015 - 2017Adresa: Areál Šroubáren 252 66 252 66, Libčice nad Vltavou, SlovenskoPublikované: 27. marec 2018

"Kotelna" v Libčicích nad Vltavou je súčasťou priemyselného areálu bývalej skrutkárne - skupiny výrobných hál v jednom z meandrov Vltavy. Pozemok zasadený v zeleni, ktorý je obklopený skalnými útvarmi nad riekou, sa nachádza neďaleko mestskej zástavby s barokovým kostolom. Ku kovovýrobe pôvodne prislúchala aj vlastná infraštruktúra s napojením na železničnú trať Praha - Drážďany. O obnovu chátrajúceho priemyselného areálu postaveného v osemdesiatych rokoch 19. storočia sa zaslúžil hlavne architekt Patrik Hoffman, ktorý viac ako storočné tehlové budoy postupne vracia späť do života. Konverzia prvej z budov - uhoľného mlyna bola v roku 2013 ocenená hlavnou cenou Grand Prix architektů. Medzinárodná komisia zhodnotila Hoffmanov počin ako dôležitý impulz k oživeniu celej lokality. Slová poroty sa ukázali ako pravdivé.

V obnovenom uholnom mlyne sa teraz nachádza galéria súčasného umenia, showroom nábytku a v neposlednom rade ateliér Patrika Hoffmana. Využitiu areálu samozrejme nahráva aj výhodná poloha v blízkosti hlavného mesta. Záchrana industriálneho dedičstva bola aj vďaka systematickej dokumentácii a životaschopnému modelu prevádzky podporená z Európskych fondov. S rovnakou architektonickou víziou ako v predchádzajúcom prípade sa architekt Hoffman pustil do prestavby ďalšieho objektu bývalého brownfieldu - “chrámovej” haly kotolne . Tá v čase najväčšej slávy areálu vyrábala paru pre pohon technológií v kovovýrobe. Po troch rokoch intenzívnych stavebných prác slúži hala ako originálny eventový a výstavný priestor s gastronomickým zázemím.

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Situácia
SituáciaAutor: Ateliér Hoffman

Výrobný areál založil Pražský spolok železných hút v roku 1872. Podnik značne ovplyvnil rozvoj priľahlých obcí a zanechal výraznú stopu pri formovaní lokality. Kedysi tu pracovalo a žilo viac ako 1600 ľudí, teraz necelá stovka. Pritom je tu takmer všetko: domy, železnice, cesty, technická infraštruktúra, rieka, vysoké stromy, ale hlavne "duch miesta".

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma

Dominantou je komín s vodojemom, ktorý je napojený na budovu kotolne. Autorom technickej stavby je inžinier Fisher, ktorý vlastnil tehelňu v areáli.

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma

Blok kotolne je zložený z dvoch budov. Nižšia a staršia hala vznikla už v roku 1880 v prvej fáze výstavby areálu. Novšia časť je výsledkom rozvoja areálu skrutkárne. V roku 1921 bol na pôvodný tehlový komín pristavaný vodojem, po siedmych rokoch pribudla k starej kotolni nová hala, ktorá zvýšila kapacitu strojovne o ďaľšie dva kotle. 

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma

Nové vložené oceľové konštrukcie pomáhajú prispôsobiť a rozšíriť pôvodné haly pre nové využitie. Objekty vystavané z kvalitnej tehly sa architekti snažili zachovať bez výraznejších zásahov. 

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma

Revitalizácia brownfieldu zahŕňala aj vyčistenie a kultiváciu územia. V okolí kotolňe boli položené nové trávnaté koberce, obslužné komunikácie boli vysypané štrkom a breh Vltavy bol zbavený náletových drevín, čím sa otvoril priehľad aj na protiľahlý svah v blízkosti toku.

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Pôdorys suterénu
Pôdorys suterénuAutor: Ateliér Hoffman
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: Ateliér Hoffman
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: Ateliér Hoffman
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: Ateliér Hoffman
Priečny rez starou kotolňou
Priečny rez starou kotolňouAutor: Ateliér Hoffman
Priečny rez novou kotolňou
Priečny rez novou kotolňouAutor: Ateliér Hoffman
Pohľad na novú kotolňu
Pohľad na novú kotolňuAutor: Ateliér Hoffman
Čelný pohľad na starú kotolňu
Čelný pohľad na starú kotolňuAutor: Ateliér Hoffman
Bočný pohľad
Bočný pohľadAutor: Ateliér Hoffman

Priestor novšej kotolne by mal slúžiť ako eventová hala. Monumentálna miestnosť s podlahovou plochou 300 m2 a stropmi vysokými 11 metrov je bohato presvetlená cez vertikálne okná a strešné svetlíky. Čistý priestor necháva vyniknúť materialitu tehly a liatinovú strešnú konštrukciu. Osvetlenie zabezpečujú zavesené priemyselné reflektory.

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma

V priemyselnej betónovej podlahe sú ponechané otvory, cez ktoré je možné vidieť kanály parovodov vedúcich až do komína.

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma

Staršia a menšia hala kotolne je upravená pre potreby reštaurácie. Do historickej obálky architekti vložili ľahké oceľové a drevené konštrukcie.

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma

Priestor bol horizontálne rozčlenený vloženým poschodím. Na zvýšenej úrovni tak vznikla ďaľšia odbytová plocha bez toho, aby bola narušé celistvé vnímanie priestoru. Vložený "domček slúži ako zázemie pre personál.

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma

Ako najproblematickejšia sa ukázala rekonštrukcia suterénu, ktorý bol zavalený. V priestoroch je po vyčistení situované technické zázemie stavby. Z podzemného podlažia je prístupná aj pôsobivá základňa murovaného komína.

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma

Kotolňa pred rekonštrukciou:

Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma
Artefakty z procesu rekonštrukcie
Artefakty z procesu rekonštrukcieFoto: Jakub Skokan a Martin Tůma

Poloha diela

Ing. arch. Patrik Hoffman
Ing. arch. Tomáš Havlíček
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím