Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. január 2018
0
673

Vostavba bytu do historickej elektrárne (ČR)

Loftové bývanie na dedine.
Vostavba bytu do historickej elektrárne (ČR)
Autori: MgA. Svatopluk SládečekSpolupráca: Ing. arch. Lucie Pešáková Surá, Ing. Pavel VeleckýInvestor: Tomáš ReichelZastavaná plocha: 230 m²Obostavaný objem: 1060 m³Adresa: Osada Perná 290, Lysice, Česká republikaPublikované: 30. marec 2018

Nedávno sme písali o prestavbe starých tehlových hál v blízkosti Prahy, pred časom o Elektrárni v Piešťanoch. Tentokrát sa zameriame na citlivú konverziu objektu bývalej dieslovej elektrárne. Na pohľad podobná téma, avšak celkom iná mierka a účel. Elegantný objekt postavený začiatkom 20. storočia dnes slúži ako plnohodnotné rodinné bývanie. Všetky menované prípady spája silná osobná angažovanosť architektov v procese záchrany historického dedičstva.

Foto: Studio TOAST

Prekvapivý je aj kontext. Technická stavba sa nenachádza v priemyselnom areáli, ale stojí uprostred záhrad, medzi rozptýlenou zástavbou. Pôvodný objekt je veľmi zachovalý, snáď i vďaka tomu, že elektráreň bola v prevádzke len veľmi krátko. Elektrifikácia oblasti prišla rýchlejšie, než vtedajší stavitelia, predkovia dnešného majiteľa, očakávali.

Foto: Studio TOAST

Osada Perná sa nachádza v pôvabnej doline pri ceste Brno-Svitavy. Na samote, medzi hlavnou cestou a skupinou niekoľkých domov, ktorých súčasťou je aj bývalá elektráreň, sa rozprestiera ríbezľový sad, asi 450 metrov severozápadne od objektu je rybník.

Foto: Studio TOAST
Foto: Studio TOAST
Foto: Studio TOAST
Foto: Studio TOAST

Vostavba pripomína skladačku - architekti vložili, respektíve vbudovali do historického objektu novú drevenú konštrukciu. Vložený objem obytnej časti však nezaberá celý objem elektrárenskej haly. Časť vnútorného priestoru s pôdorysom 20,2 x 11,7 m, ktorý je prestrešený sedlovou strechou ostala otvorená, čo umožňuje nerušené vnímanie pôvodnej proporcie stavby. Tento "medzipriestor", využívaný ako sklad je prístupný cez pôvodný vchod.

Budova je kratšou "vstupnou" fasádou orientovaná smerom k príjazdovej komunikácii. Dlhšou fasádou nadväzuje na obytné krídlo. Hlavný pobytový priestor záhrady je na opačnej - južnej strane pozemku. Do bytu sa vstupuje samostatne, zo severozápadu.

Schéma
SchémaNew Work

Bytová jednotka je dvojpodlažná, s podkrovnou pracovňou. Prístup do bytu je riešený samostatne z terénu zo severnej strany.  Na prízemí sa nachádzajú izby detí, spálňa rodičov a kúpeľňa. Na poschodí je WC so sprchou a otvorená obývačka nadväzujúca na vonkajšiu terasu, z ktorej zostupujú schody do záhrady. Nad časťou obytného priestoru sa nachádza pracovňa presvetlená dvoma strešnými oknami. Celý priestor je prisvetlený strešným svetlíkom, ktorý zachytáva južné svetlo. Všetky hlavné obytné priestory sú presvetlené pôvodnými veľkorysými okennými otvormi.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPNew Work
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPNew Work
Priečny rez
Priečny rezNew Work
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezNew Work

Architekti od začiatku pristupovali k pôvodnému objektu s maximálnym citom. Nová hrazdená drevostavba umožnila ponechať vzhľad objektu takmer nezmenený. Vnútorné povrchy sú hladké, biele, dôsledne odlíšené od hrubej materiality obálky.

Foto: Studio TOAST
Foto: Studio TOAST
Foto: Studio TOAST
Foto: Studio TOAST
Foto: Studio TOAST
Foto: Studio TOAST
Foto: Studio TOAST

Podklady: New Work

Poloha diela

MgA. Svatopluk Sládeček
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím