Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. máj 2022
2
1068

Dom pri potoku, Dolní Kounice (ČR)

Malý dom v dvojtisícovom sídle neďaleko Brna.
Dom pri potoku, Dolní Kounice (ČR)
Autori: Svatopluk Sládeček, Jaroslav Matoušek, Petra Bitaudeau VaškováSpolupráca: Františka PodzimkováInvestor: manželia SigmundovciZastavaná plocha: 61,5 m2Investičný náklad: 121 000 € (vrátane PD a asanácie pôvodného domu)Návrh: 2018 - 2018Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Jiráskova 75, Dolní Kounice, Česká republikaPublikované: 2. júl 2022

Úsporné bývanie na hrane súvislej uličnej zástavby. Priestorové a materiálové riešenie umožnilo optimálne využite vstupných nákladov.

Novostavba dopĺňa súvislý pás radových domov v dvojtisícovom meste Dolní Kounice. Pozemok na Jiráskovej ulici z jednej strany ohraničuje vodný kanál, ktorý prerušuje zo západnej strany domu súvislý ráz zástavby. Na mieste novostavby pôvodne stál prízemný dom s klenutou pivnicou. Majitelia sa rozhodli vrchnú stavbu asanovať, zachovali však klenutú pivnicu, nad ktorou postavili nový dom.

Dom rešpektuje uličnú čiaru zástavby a pôvodného zbúraného objektu. Oproti nemu je však kratšia o 2,5 m (záhradnej časti až o 3,5 m).

Architektonické riešenie zohľadňuje charakter okolitej zástavby, na ktorú nadväzuje šikmou časťou strechy. Strecha sa výškovo prispôsobuje rímsou aj hrebeňom. Okrajovú polohu domu reflektuje nárožie s plochou strechou, ktoré ohraničuje začiatok súvislého bloku stavieb.

Do domu sa vchádza cez zádverie, z ktorého vedie chodba do hlavného obytného priestoru. Otvorená obývačka, s prístupom na záhradu, je spojená s kuchyňou a jedálňou. Na zádverie nadväzuje technická miestnosť a WC. 

Na poschodie vedie krivočiare schodisko, vložené medzi kuchynskú a pobytovú časť prízemia. Chodba vedie k trom spálňam a samostatnej kúpeľni.

Hrazdená drevená stavba je z vonkajšej strany omietnutá jemnozrnnou silikátovou omietkou. Sivé rámy zasklenia prispievajú k optickému zjednoteniu stavebných otvorov. Pozemok ohraničuje oplotenie z pozinkovaného pletiva upevneného na oceľové stĺpiky.

Situácia
SituáciaAutor: Studio NEW WORK
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Studio NEW WORK
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: Studio NEW WORK
Rez
RezAutor: Studio NEW WORK
Rez
RezAutor: Studio NEW WORK
Rozvinutý uličný pohľad
Rozvinutý uličný pohľadAutor: Studio NEW WORK
Pohľad z ulice
Pohľad z uliceAutor: Studio NEW WORK
Pohľad zo záhrady
Pohľad zo záhradyAutor: Studio NEW WORK

Podklady: Studio NEW WORK

Poloha diela

Svatopluk Sládeček
Jaroslav Matoušek
Petra Bitaudeau Vašková
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím