Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia
Dnes
Zajtra
Čoskoro

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. február 2019
0
1442

Materská škola - Nová Ruda, Vratislavice nad Nisou

Zenová škôlka.
Materská škola - Nová Ruda, Vratislavice nad Nisou
Autori: Ing. arch. Petr Stolín, Ing. arch. Alena MičekováZastavaná plocha: 915 m2Podlažná plocha: 425 m2Obostavaný objem: 3050 m3Investičný náklad: 40 mil. KčNávrh: 2015 - 2018Realizácia: 2017 - 2018Adresa: Donská, Nová Ruda, Vratislavice nad Nisou, Česká republikaPublikované: 7. február 2019

Rozumné náklady, nenáročná stavba, pragmatický prístup k tvorbe... Požiadavky, ktoré vačšinou sprevádzajú podobné zadania. Petr Stolín a Alena Mičeková ich splnili. Pridaná hodnota však spočíva v autorskom vklade. Premyslený priestorový koncept je šitý na mieru nespútanému pohybu detí a ich zvedavosti. "Chceme děti naučit vnímat architekturu prostoru v rozličných formách, které jsme se snažili zapsat do celé kompozice," vysvetľujú architekti.

Rukopis víťazov prvého ročníka Českej ceny za architektúru, autorov projektu ZEN houses, je jasne čitateľný. Takisto ako rozjímanie a štúdium príkladov z krajiny vychádzajúceho slnka. Výsledkom je asociácia “zenová škôlka”, ktorá ktorá spontánne vznikla ihneď po prvom zhliadnutí diela. Pokojný a kultivovaný priestor, druhý domov pre najmenších. Aj keď v tomto prípade skôr v technicistnom “Stolínovskom” podaní, ako v tradičnom japonskom :-).

Foto: Alexandra Timpau

Deti trávia v škôlke podstatnú časť dňa. Aj preto má na nich prostredie zásadný vplyv. Dôležitá je mierka, svetlo, ergonómia… V neposlednom rade tiež subtílnejšia nadstavba akou je estetika.

Foto: Alexandra Timpau

Autori sa museli pri návrhu vysporiadať so špecifikami stiesneného svahovitého pozemku spadajúceho na sever. Tieň vrhaný vysokou budovou školy, trasovanie podzemnej infraštruktúry, či nároky na parkovanie značne ukrojili zo zastavateľnej plochy.

Foto: Alexandra Timpau

Architektúra

Škôlka pozostáva z dvoch úzkych modulov (tried) prepojených jednopodlažnom technickým traktom. Objemy definujú chránený priestor vnútorného átria, ktorý je rozšírený o strešnú terasu a vonkajšie ochodze. V interiéri sa prelínajú miesta s rôznou výškou. Namiesto klasických uzavretých tried majú deti k dispozícii viacúrovňový otvorený priestor umožňujúci slobodný pohyb a hru. Objekt tesne obopína plášť z laminátu kotvený na drevený rošt, pred ktorým je predsadená ďalšia transparentná vrstva. Vzniká tak “medzipriestor” pre chránené ochodze, ktoré prepájajú rôzne výškové úrovne exteriéru a učební. Náklady na realizáciu boli viac než primerané - v prepočte 1,5 milióna eur.

Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau

Priestorový koncept

Už samotný nástup do tried necháva deti po ceste nazrieť do útrob budovy a postupne sa zorientovať. Cez deň môžu objavovať nespočetné zákutia a možnosti pohybu po budove. Ani trieda nie je "obyčajný kváder". Komplexná priestorová štruktúra, je početnými perforáciami vizuálne aj fyzycky prepojená s exteriérom. V interiéri sa striedajú rôzne výšky, ktoré sú opäť prepojené otvormi v stropoch. Aktivity detí tak môžu stúpať smerom k slnku - v spodnej časti sa nachádza lôžková časť, najpokojnejšie miesto, o poschodie vyššie je herňa. Aj tu majú deti možnosť vyjsť von do malého respíria a bočnými ochodzami ďalej prechádzať za transparentnou fasádou stavby. Môžu sa dostať až na vonkajšiu hernú terasu nad jedálňou.

Pôdorys 1.NP
Pôdorys 1.NPAutor: Petr Stolín, Alena Mičeková
Pôdorys 2.NP
Pôdorys 2.NPAutor: Petr Stolín, Alena Mičeková
Pôdorys 3.NP
Pôdorys 3.NPAutor: Petr Stolín, Alena Mičeková
Rez A-A
Rez A-AAutor: Petr Stolín, Alena Mičeková
Rez B-B
Rez B-BAutor: Petr Stolín, Alena Mičeková
Rez C-C
Rez C-CAutor: Petr Stolín, Alena Mičeková
Rez D-D
Rez D-DAutor: Petr Stolín, Alena Mičeková

Čo je vo vnútri?

Obehnúť krížom-krážom celú stavbu dá zabrať. Najvyššie poschodie, ktoré slúži ako učebňa má najväčšiu svetlú výšku. Priestor je dodatočne presvetlený cez strešné svetlíky rovnako ako jedáleň na prízemí. V škôlke sú dve oddelenia pre dvadsaťpäť detí, kabinet pre štyri vychovávateľky, kancelária pre vedúceho škôlky a hospodára, a jedáleň s kapacitou tridsať detí a štyroch dospelých. K obsluhovaným priestorom prislúcha zázemie, ktoré zhŕňa prípravovňu jedla, šatne miestnosť upratovačky, TZB a skladové priestory. To najdôležitejšie sa nachádza na streche. Slnečné terasy umožňujú hru v exteriéri.

Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau

Prírodné materiály a svetlé povrchy použité v interiéri sú kombinované s drevom na terasách a sklom v priehľadoch.

Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau

Jednoduchá murovaná stavba je obopnutá fasádou zo sklolaminátu kotvenom na drevenom podpornom rošte. Celý objekt obkolesuje oceľová konštrukcia s pochôdznymi roštami, ktorá vynáša druhú vrstvu trapézového sklolaminátu.

Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau

Motív tranparentnosti, s ktorým architekti pracujú vytvára jemný závoj obopínajúci vnútorný svet škôlky. Objekt nepotrebuje plot. Vonkajší plášť necháva tušiť dve štíhle hmoty oboch tried, ktorévytvárajú medzi sebou príjemný a chránený priestor vnútorného átria.

Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau

Poloha diela

Ing. arch. Petr Stolín
Ing. arch. Alena Mičeková

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím