Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. august 2017
0
1063

Central Park Zvolen

Prestavba torza materskej školy na polyfunkčný objekt.
Central Park Zvolen
Autori: Ing. arch. Martin RepickýInvestor: CENTRAL PARK, s.r.o.Zastavaná plocha: 607 m2Podlažná plocha: 1466.88 m2Obostavaný objem: 6477 m3Návrh: 2015 - 2015Realizácia: 2015 - 2016Adresa: Nográdyho ulica , Zvolen - sídlisko Západ, SlovenskoPublikované: 20. august 2017

Dlho chátrajúci skelet časti nedostavanej materskej školy v centre zvolenského sídliska Západ - Tepličky sa zmenil na moderný polyfunkčný dom. Rámec objektu bol jasne zadefinovaný existujúcimi konštrukciami. Velkorysé priestory bývalých tried a kancelárií umožnili modifikovať budovu pre nový účel. Rozhodujúcim architektonickým momentom bolo vybúranie parapetných panelov a otvorenie juhovýchodnej fasády, pre potreby novej (administratívnej) funkcie.

Nové monolitické steny a schodiská s vykonzolovanými železobetónovými stupňami vhodne dopĺňajú pôvodný konštrukčný systém budovy. Strohé riešenie spoločných priestorov a použité surové materiály v interiéri administratívnej časti boli zvolené so zreteľom na trvácnosť a minimálnu údržbu. Architekt navrhol aj interiér reštauračnej časti na prízemí. Do farebne neutrálneho rámca boli vložené akcenty z opaľovaného dreva a medi. 

Výsledkom práce Martina Repického je moderný polyfunkčný objekt, ktorý zásadne zmenil východiskovú funkciu i podobu. Aj vďaka premysleným zásahom, s minimálnou modifikáciou východiskovej konštrukcie a vnútorného členenia objektu, sa podarilo vytvoriť fungujúcu budovu s priaznivou ekonomickou bilanciou. Pohľad na slovenské sídliská podnecuje predstavu, že rekonštruované polyfunkčné objekty častokrát nemajú žiadne ambície na architektonické stvárnenie. Architektúra Central Parku však čistým rukopisom navonok reflektuje svoju náplň a nenásilne sa stáva vhodne doplňujúcou, organickou súčasťou sídliskového prostredia.

Foto: Martin Repický
Foto: Martin Repický

Stavba je prvou etapou výstavby obchodného centra so zameraním na služby. Po rekonštrukcii objekt poskytuje v prízemí približne 500 m2 obchodných priestorov a na horných dvoch podlažiach približne 1000 m2 kancelárskych priestorov.

Foto: Štefan Moravčík
Foto: Martin Repický

Architektonické riešenie je zásadne preddefinované hmotou pôvodnej stavby a jej členením. Vzhľadom na fakt, že ide o panelový nosný systém, boli zásadné zmeny proporcie a jej fasádneho členenia stavby nelogické.

Fasády v princípe rešpektujú pôvodné členenie. Úprava spája samostatné okná do pásov s odkazom na prevažne kancelársky charakter budovy. Čelná juhovýchodná fasáda posúva pôvodnú otvorenosť ešte ďalej. Po odstránení pôvodných parapetných panelov je navrhnutá ako celopresklená s maximálnym otvorením smerom na Hron a park Lanice. Antracitové rámy splývajú zo zasklením a zanikajú na pozadí svetlosivej omietky.

Foto: Martin Repický
Foto: Martin Repický
Foto: Martin Repický

Funkčné členenie stavby je zrejmé z výkresovej časti. Na centrálny komunikačný priestor so schodiskom a výťahom sa na druhom a treťom podlaží napájajú dve bočné kancelárske krídla. Na prízemí je v severnom krídle situovaná obchodná prevádzka a v južnom reštaurácia.

Pôdorys
PôdorysAutor: Martin Repický
Priečny rez
Priečny rezAutor: Martin Repický
Foto: Martin Repický
Foto: Martin Repický
Foto: Martin Repický
Foto: Martin Repický
Foto: Štefan Moravčík
Foto: Štefan Moravčík
Foto: Martin Repický
Materská škola pred prestavbou. Časť objektu v popredí bola asanovaná. Dva trakty v pozadí slúžia ako základ Central parku.
Materská škola pred prestavbou. Časť objektu v popredí bola asanovaná. Dva trakty v pozadí slúžia ako základ Central parku.Foto: Ján Števonka
Betónový skelet po vybúraní parapetných panelov.
Betónový skelet po vybúraní parapetných panelov.Foto: Ján Števonka

Podklady: Martin Repický

Poloha diela

Ing. arch. Martin Repický
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím