Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. október 2015
0
1395

Rodinný dom SOKRATES, Šaľa

Jednoduchý dom v pestrom novodobom satelite reflektujúci požiadavku prízemnej, ale komfortnej stavby.
Rodinný dom SOKRATES, Šaľa
Autori: Ing. arch. Martin RepickýSpolupráca: Ing. Martina Švajková (konštrukčná spolupráca), Ing. Peter Vesel (statika)Podlažná plocha: 179,0 m2Návrh: 2009 - 2009Realizácia: 2009 - 2011Adresa: Šaľa, SlovenskoPublikované: 27. október 2015

Dom Sokrates využíva antický koncept pasívnej stavby otvorenej na nízke slnko zimných mesiacov, ale naopak brániacej vysokému letnému slnku vniknúť do objektu cez zväčšený previs strešnej roviny. Táto síce jednoduchá, ale funkčná filozofia sa preniesla do návrhu stavby vo viacerých rovinách.

foto: Martin Repický

Formovala dispozičné riešenie preferujúce orientáciu obytných miestností na najviac preslnenú svetovú stranu, zadefinovala mierny spád strešnej roviny a spolu s ním účelovo zdynamizovala dvornú – slnečnú stranu objektu, ktorá mierne kontrastuje s industriálnou strohosťou a skúposťou uličnej fasády. Priznanie spádu strechy v interiéri hierarchizuje priestory domu.

foto: Martin Repický

Plochý pozemok bez puncu výnimočnosti sa nachádza v rade podobných pozemkov v jednom z klasických developerských satelitov. Vznikol spojením dvoch menších pozemkov, čím umožnil naplniť základnú požiadavku stavebníka na horizontálnosť konceptu. Vstup na pozemok zo severu zase umožnil skĺbiť, vzhľadom na hustotu zástavby relatívnu, intimitu bývania so Sokratovým konceptom vyžadujúcim výraznejšie presklenia.

Situácia
Situácia

Špecifikom návrhu je ponechanie nástupnej plochy pred vchodovými garážovými dverami mimo oplotenej časti pozemku, čo zjednodušuje logistiku vychádzania a vchádzania do domu a viac zodpovedá typickému charakteru fungovania obyvateľa satelitu viazanému na automobil.

foto: Martin Repický

Súčasťou zadania bol, okrem kompletnej stavebno-parkovej úpravy pozemku, aj samostatný letný resp. hosťovský objekt zastrešujúci voľnočasové aktivity. Je logicky naviazaný na vonkajší bazén s terasou a je prístupný zo samostatného vstupu z ulice. Pavilón je navrhnutý v dizajnovom súlade s hlavnou stavbou.

Pôdorys
Pôdorys

Materiálové poňatie exteriérov kombinuje bielu omietku s matným kovovým povrchom zošikmených častí plášťa, s cieľom nechať vyniknúť jemnú skulpturálnosť hmoty. Od ulice vnímateľná časť vstupnej fasády je v minimalistickom duchu olemovaná linkou betónovej markízy, plynule prechádzajúcej do zvislej zásteny.

foto: Martin Repický

Plocha medzi vstupnými dverami a garážovou bránou je obložená veľkoplošným pieskovcom.

foto: Martin Repický

Interiéry sú navrhnuté ako jednotný výtvarný celok.

foto: Martin Repický

Zjednocujúcim materiálom je sivohnedá veľkoformátová dlažba a tmavohnedá dýha stolárskych výrobkov a mobiliáru. Obývačku oživuje stena a fragment stropu z pohľadového betónu.

foto: Martin Repický
foto: Martin Repický
foto: Martin Repický
foto: Martin Repický
foto: Martin Repický
Rez
Rez

Poloha diela

Ing. arch. Martin Repický
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím