Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. október 2015
0
1912

Vila T, Točnica

Zaujímavý koncept rodinného bývania na krajinársky hodnotnej parcele mimo bežnej mestskej periférie.
Vila T, Točnica
Autori: Ing. arch. Martin RepickýPlocha pozemku: 11 000 m2Zastavaná plocha: 323 m2 Podlažná plocha: 323 m2 Obostavaný objem: 1 576 m3 Návrh: 2008 - 2009Realizácia: 2009 - 2010Adresa: Točnica, SlovenskoPublikované: 13. október 2015

Pozemok sa nachádza na okraji obce Točnica nad okolitou zástavbou. Obec je obklopená miernymi svahmi lúčneho charakteru. Z parcely sa nám otvára panoramatický výhľad na zvlnený horizont. Vrchná časť pozemku je ohraničená lesom. Investori boli mladí manželia, ktorí túžili po rodinnom sídle mimo urbanizovaného mestského prostredia. Architekt si uvedomil hodnotu okolitej krajiny, ktorá sa stala súčasťou jeho architektonického riešenia.

foto: Martin Repický

Dom je prístupný zo spodnej časi rozsiahleho pozemku asfaltovou komunikáciou. Architektonické riešenie vychádza z pavilónového konceptu. Výrazná horizontálna línia je akcentovaná vystupujúcim objemom dennej časti. Čisté línie domu vnímame pri príchode oproti tmavému pozadiu lesa. Cez presklené plochy máme možnosť nahliadnuť do interiéru.

foto: Martin Repický

Dom má dispozíciuv tvare písmena T. Pôdorys tvorí dlhšia priama línia dennej časti na ktorú je priečne napojená nočná časť.

Pôdorys 1NP
Pôdorys 1NP
Pôdorys 2NP
Pôdorys 2NP
Rez pozdĺžny
Rez pozdĺžny
Rez priečny
Rez priečny
foto: Martin Repický

Ako stavebný materiál stien aj stropov bol použitý betón. Tento materiál autor priznáva v interiéri a exteriéri. Pri pohľade z exteriéru môžeme vnímať  moduláciu debniacich dielcov. Modulácia je dôsledne prenesená aj do interiéru. Osi kladenia dlažieb dôsledne nadväzujú. Do betónových povrchov sú vložené veľkorysé presklené plochy, ktoré zabezpečujú kontakt s exteriérom. Ploché strechy sú pokryté štrkom. 

foto: Martin Repický
foto: Martin Repický

Obklad z agátového dreva kontrastuje s pohľadovým betónom a opticky oddeľuje vertikálnu hmotu nočnej časti.

foto: Martin Repický
foto: Martin Repický

Z interiéru sa otvárajú pôsobivé výhľady do okolitej krajiny.

foto: Martin Repický

Vo vnútri dominujú betónové povrchy, velkoplošné lesklé dlažby a biele omietky. Schodisko v obytnom priestore má drevený povrch na oceľovej konštrukcii.

foto: Martin Repický

Na betónových plochách v interiéri môžeme vnímať precízny raster debniacich prvkov. Svietidlá sú v premyslene rozmiestnené a dotvárajú celkovú atmosféru. 

foto: Martin Repický
foto: Martin Repický

Poloha diela

Ing. arch. Martin Repický
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím