Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. máj 2023
1
889

Polyfunkčný dom Petřiny82, Praha

Prestavba objektu sídliskovej občianskej vybavenosti zo 60. rokov minulého storočia.
Polyfunkčný dom Petřiny82, Praha
Autori: Ing. arch. Lucie NěmcováSpolupráca: Ing. arch. Karel Scheib (DUR), Karel Šíp (projekčné práce), Petr Sládeček (projekčné práce), Ing. arch. Alice Boušková (krajinná architektúra), Petr Kněžek (grafika orientačného systému)Zastavaná plocha: 656 m2Podlažná plocha: 1 797 m2Investičný náklad: 3,6 mil. €Návrh: 2016 - 2016Realizácia: 2019 - 2021Adresa: Na Petřinách 310/82, Praha 6 – Veleslavín, SlovenskoPublikované: 18. máj 2023

Typový objekt na frekventovanej mestskej triede, ktorý tvoril nepriechodnú bariéru medzi lineárnymi panelovými domami oživila komplexná rekonštrukcia. Tá zahŕňala nadstavbu o jedno podlažie, prispôsobenie dispozície novej funkčnej náplni, revitalizáciu predpolia stavby a otvorenie priechodu do vnútrobloku. Pri pohľade z ulice zjednocuje fasádu dynamický raster predsadených vertikálnych lamiel.

Za zrodom projektu stál blízky vzťah investorky k tancu a lokalite nad svahom jej domovskej štvrte Střešovice. K obchodnému partru a kancelárskemu podlažiu pribudli tanečné sály v nadstavbe. Nová veľkorozponová konštrukcia na úrovni 3. N.P. umožnila vytvoriť voľnú dispozíciu priestorov, ktoré spĺňajú požiadavky pre profesionálny športový tanec. Tie by v rámci existujúcich priestorov v nižších podlažiach, obmedzených vnútorným nosným skeletovým systémom, nebolo možné realizovať. O poschodie nižšie situovala architektka Lucie Němcová zázemie štúdia - recepciu so šatňami a menšiu baletná sálu. 

Pôvodné obchodné priestory na prízemí prešli rozsiahlou rekonštrukciou. Pribudlo adekvátne zázemie pre drobné prevádzky na čele s kaviarňou, ktorá na Petřinách znateľne chýbala. Prevádzky v partri prepája s upraveným predpriestorom pri hlavnej ulici veľkoformátové presklenie výkladov.

Predpolie domu dostala majiteľka do prenájmu od mesta so záväzkom o jeho starostlivosť. Na vlastné náklady ho zrevitalizovala v spolupráci s oslovenými krajinnými architektmi. Na úrovni prízemia vznikol po rekonštrukcii voľný priechod. Jeho poloha medzi dvojicou lineárnych domov výrazne rozširuje priestupnosť a využitie nadväzujúceho verejného priestoru.

Južne orientovaná čelná fasáda smeruje do frekventovanej mestskej triedy s električkovou traťou. Pri pohľade z ulice stavbu charakterizuje predsadený raster z atypicky ohýbaných perforovaných lamiel, ktorý zakrýva konštrukcie priebežných lodžií. Za zvolenou koncepciou stojí potreba tienenia exponovaného priečelia, utlmenia hluku z ulice a zámer rozšíriť horné podlažia o vonkajší pobytový priestor pre kancelárie a tanečné štúdio.

Jednotliové lamely sú k podkonštrukcii kotvené pod rôznymi uhlami. “To v kombinaci s pohybem vnějšího pozorovatele, který dům vnímá prakticky vždy v podélném směru daným přístupovou hlavní třídou vytváří dojem pohybující se / vlnící se fasády,” vysvetľuje Lucie Němcová.

Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Pôvodný stav
Pôvodný stav
Širšie vzťahy - sídlisko Petřiny v západnej časti Prahy
Širšie vzťahy - sídlisko Petřiny v západnej časti Prahy
Pôdorys prízemia s obchodnými jednotkami a kaviarňou
Pôdorys prízemia s obchodnými jednotkami a kaviarňou
Pôdorys druhého nadzemného podlažia: nájomné kancelárie, zázemie tanečného štúdia a baletná sála
Pôdorys druhého nadzemného podlažia: nájomné kancelárie, zázemie tanečného štúdia a baletná sála
Tretie nadzemné podlažie - nadstavba s tanečnými sálami
Tretie nadzemné podlažie - nadstavba s tanečnými sálami
Pôdorys suterénu
Pôdorys suterénu
Detaily fasády
Detaily fasády
Rez balkónovou konzolou
Rez balkónovou konzolou
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák

Technické riešenia

Trojpodlažný objekt, s nosným monolitickým skeletovým systémom je zateplený minerálnou vlnou. Veľkorozponové predpäté stropné panely umožnili zastrešiť nadstavané najvyššie podlažie bez dodatočných nosných prvkov vo vnútri dispozície. Stavba je čiastočne podpivničená. Z dôvodu zaťaženia objektu nadstavbou bolo nutné vykonať stužujúce injektáže pri základových pätkách.

Pri južnej čelnej fasáde domu boli v 2. a 3. NP novo realizované pochôdzne oceľové balkónové konzoly s predsadeným prevetrávaným lamelovým plášťom z perforovaného plechu. Na prízemí, pri severnej fasáde domu, boli osadené nové oceľové prístupové rampy a schodiská.

Pri zateplení objektu minerálnou vlnou dbali autori na zachovanie pôvodnej profilácie fasád. Dobovému členeniu okenných otvorov zodpovedajú aj novo osadené sklenené výplne. Presklenie predajní v parteri domu nahradili veľkoformátové výklady. 

Všetky výplne otvorov, vrátane veľkoformátových výkladov a vstupných portálov sú realizované s využitím systému Schüco. Rozdielna farebnosť vnútorných a vonkajších rámov vychádza zo zámeru priblížiť odtiene k farebnosti fasády a interiéru.

Akustické panely Ecophon vo všetkých troch sálach na 2. poschodí zabezpečujú optimálnu akustiku  a eliminujú nežiaduce hluky a dozvuky. Úprava systémového rastra panelov umožnila do vzniknutých medzier osadiť lineárne svietidlá a štrbiny rozvodov vzduchotechniky. Zavesený akustický podhľad zároveň kryje početné rozvody inžinierskych sietí. Po obvode však umožňuje pohľad nový panelový strop. 

 

Podklady: Lucie Němcová
Fotografie: Václav Novák

Poloha diela

Ing. arch. Lucie Němcová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím