Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Design shaker

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Svetlo v architektúre
Hore
Vložené
10. Nov 2015
0
1344
Stavebné úpravy a prístavba základnej školy Hovorčovice

Stavebné úpravy a prístavba základnej školy Hovorčovice

AutoriIng. arch. Ondřej Tuček
Plocha pozemku1279m2
Zastavaná plocha373m2
Návrh2014 - 2014
Realizácia2014 - 2015
AdresaRevoluční 903,
Hovorčovice,
Česká republika
Tvorivý a citlivý prístup architekta k zložitému zadaniu umožnil nielen vznik príjemných priestorov pre výučbu, ale objekt má potenciál stať sa aj prirodzeným centrom komunitného života v obci.

Nová škola vznikla rekonštrukciou a prístavbou historickej budovy, pochádzajúcej zrejme zhruba z polovice 19. storočia. Budova v priebehu času menila svoju funkciu a bola mnohokrát prestavovaná. Škola tu sídlila od 50. rokov do roku 2000, od tej doby objekt chátral.
Krátke video o genéze projektu nájdete TU

foto: Viktor Tuček, PHOTON

Koncept dostavby je postavený na kontraste dvoch hmôt - pôvodnej rekonštruovanej budovy a novej prístavby. Oba objekty sa od seba na prvý pohľad líšia ako svojim tvarovým riešením (sedlová vs. plochá strecha), tak i materiálom fasády (obyčajná omietka vs. obklad tehlovými pásmi) a tvaroslovím okenných otvorov.

Pohľady
Pohľady
Situácia
Situácia
foto: Ondřej Tuček

Pôvodná budova bola uvedená do pôvodnej archetypálnej podoby, ktorá zdôrazňuje jej historický význam a dominantnú úlohu v urbanizme obce. Bolo nutné nahradiť dožité stropné a strešné konštrukcie a vyriešiť izoláciu spodnej stavby. Budova bola celkovo zrekonštruovaná vrátane úplne novej konštrukcie strechy a stropov. V maximálnej možnej miere boli využité existujúce dverové aj okenné otvory, iba na severnej a západnej stene došlo k miernemu preformátovaniu niektorých otvorov a vybúraniu nových tak, aby vnútorné priestory boli riadne osvetlené. Nová strecha bola o cca 1,2m zvýšená, aby podkrovné priestory mali dostatočnú výšku a tým pádom využiteľnosť. Strecha s monolitickou konštrukciou bola vyhotovená ako bezpresahová, so skrytými žľabmi aj dažďovými zvodmi a má plechovú pozinkovanú krytinu.

foto: Viktor Tuček, PHOTON

Prístavba sa zámerne od hlavnej budovy výrazovo líši. Je napojená v mieste existujúceho schodiska komunikačným krčkom, do ktorého zároveň ústi aj hlavný vstup. Umiestnenie prístavby pri severo-východnom rohu pozemku optimálne využíva školský pozemok a ponecháva veľkú rezervu pre umiestnenie ihriska a školskej záhrady. Ide o jednoduchý trojpodlažný hranol, jednoducho položený pozdĺž pôvodnej budovy. Jeho proporcie sú však štíhlejšie a jeho perforácia s nepravidelne rozloženými okennými otvormi dvoch rozmerov vnáša do celkovej kompozície hravosť a modernitu.

foto: Viktor Tuček, PHOTON

Škola poskytuje zázemie pre 5 kmeňových učební 1. stupňa, jedáleň s prípravňou, družinu, knižnicu a šatňové a sociálne zázemie. Nový hlavný vstup je umiestnený v škáre medzi oboma budovami do priestoru spojovacieho krčku. Na vstup nadväzuje hala so schodiskom a výťahom, odkiaľ sú prístupné šatne, družina a školská jedáleň. Jedáleň je doplnená prípravňou obedov z dovezených polotovarov či len ohrevom dovezených pokrmov. Zásobovanie jedálne prebieha nezávisle vlastným zadným vstupom. Jedáleň môže vďaka svojej pozícii fungovať nezávisle na prevádzke školy, a to napríklad pre spoločenské podujatia obce vo večerných hodinách. Vybavenie prípravne umožní aj základné občerstvenie pre tieto príležitosti.

Pôdorys 1NP
Pôdorys 1NP

Centrálnym komunikačným priestorom je dvojpodlažné átrium. Je osvetlené strešným svetlíkom a prepája obe úrovne učební. Na poschodí sú umiestnené 4 učebne a sociálne zariadenie. Učebne nemajú všetky rovnaký tvar ani veľkosť, aj orientácia na svetové strany sa líši. Každá je preto zariadená mierne odlišným spôsobom tak, aby školské lavice mali správne osvetlenie denným svetlom zľava a zozadu.

Pôdorys 2NP
Pôdorys 2NP

Na 3.NP sa nachádza piata učebňa, knižnica a ďalej zázemie učiteľského zboru (kabinet a zborovňa), sociálne zariadenie, sklady a kotolňa pre celý objekt. Chodba ku zborovni je vybavená malou kuchynskou linkou a chodba k riaditeľni je lemovaná vstavanými skriňami pre uloženie školských pomôcok. Zároveň sa tu nachádza miestnosť školníka a kotolňa.

Pôdorys 3NP
Pôdorys 3NP
Rez
Rez
Rez
Rez
foto: Viktor Tuček, PHOTON
foto: Viktor Tuček, PHOTON
foto: Ondřej Tuček
foto: Ondřej Tuček
foto: Viktor Tuček, PHOTON

Vertikálnu komunikáciu zaisťuje historické schodisko v pôvodnej budove, ktoré bolo iba očistené, opravené a doplnené novým oceľovým zábradlím s dreveným madlom. Pre bezproblémovú komunikáciu aj pre handicapovaných užívateľov bol do priestoru átria umiestnený výťah.

foto: Viktor Tuček, PHOTON
foto: Viktor Tuček, PHOTON
foto: Viktor Tuček, PHOTON
foto: Viktor Tuček, PHOTON
foto: Viktor Tuček, PHOTON
foto: Ondřej Tuček
foto: Viktor Tuček, PHOTON
foto: Ondřej Tuček

Všetky pobytové a komunikačné priestory (učebne, chodby, átrium, jedáleň a pod.) sú vybavené zvukovými podhľadmi z dosiek Heraklith pre zabezpečenie optimálnej pohody a prostredia pre výučbu.

foto: Ondřej Tuček
foto: Ondřej Tuček
foto: Ondřej Tuček
foto: Ondřej Tuček
foto: Ondřej Tuček
foto: Ondřej Tuček
foto: Ondřej Tuček
foto: Ondřej Tuček
foto: Ondřej Tuček
foto: Ondřej Tuček
foto: Ondřej Tuček
foto: Ondřej Tuček
foto: Ondřej Tuček

Viac o projekte v nasledujúcom videu:

1175
Youtube

Fotografie dokumentujúce pôvodný stav a priebeh výstavby:

Stav objektu pred úpravou a dostavbou
Stav objektu pred úpravou a dostavboufoto: Ondřej Tuček
Z procesu výstavby
Z procesu výstavbyfoto: Ondřej Tuček

Poloha diela

Ing. arch. Ondřej Tuček

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím