Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. máj 2018
0
570

Základná škola Nezamyslice

Nová prístavba školy v malej obci v okrese Klatovy na juhozápade Českej republiky.
Základná škola Nezamyslice
Autori: Ing. arch. Petr Malý, Ing. arch. Miroslav Malý, Ing. arch. Zdeněk ChmelSpolupráca: Bc. Miroslav Chmel, Bc. Gabriela Sládečková, Ing. Jiřina Bubeníková, Ing. Ivo Barvíř, Ing. Martin Blažek, Ing. David Blažek, Ing. Libuše Kujová, Ing. Rostislav Hynek, Michal Prokeš, Antonín Žibrita, Ing. Jiří Vraj, Ing. Honza ŽemličkaNávrh: 2016 - 2016Realizácia: 2017 - 2017Adresa: 1. máje 234, Nezamyslice, Česká republikaPublikované: 2. jún 2018

Koncepčné uvažovanie architektov. Netradičná dispozícia. Svieži pohľad na “ergonómiu” učební. Autori sa neuspokojujú so štandardnou priestorovou schémou. Hľadajú nové prevádzkové a funkčné usporiadanie. V našich končinách riešenie takmer nevídané. Najmä, ak ide "iba" o prístavbu. Napriek nie celkom bežnému prístupu je však architektúra účelná, primeraná. Je urobená s ohľadom na efektívne využitie verejných zdrojov. Architekti v tomto prípade ponúkli nielen rozšírenie chýbajúcich kapacít, ale ponúkli aj ucelenú víziu fungovania školy.

Limity maximálneho vonkajšieho objemu prístavby školy boli jasné už pred začiatkom navrhovania. Geometria parcely vymedzovala pôdorys. Maximálna výška budovy aj výška podlaží bola určená objektom starej školy, na ktorú prístavba nadväzuje. 

Pohľad z ulice
Pohľad z uliceFoto: Pavel Mezihorák
Situácia
Situácia Malý Chmel
Pohľad od vstupu
Pohľad od vstupuFoto: Pavel Mezihorák

Do určeného objemu bolo treba navrhnúť nové učebne, oddychové a komunikačné priestory. Architekti sa snažili nájsť riešenie s minimálnym množstvom fixných deliacich konštrukcií - štyri miestnosti na každom podlaží sú oddelené štyrmi stenami, čo umožnilo eliminovať klasické chodby. Steny z plných pálených tehál sú nosné. Delia priestor (fyzicky aj akusticky), zvyšujú akumulačnú schopnosť stavby. Na prízemí majú hrúbku 45 centimetrov, na vyšších podlažiach vzhľadom k menšiemu zaťaženiu iba 29.

V mieste ich pomyselného prieniku, v strede budovy, sa steny nestretávajú - čo umožňuje prístupu denného svetla do centra dispozície budovy. Tieto „medzery“ sú zároveň využité ako vstupy do učební. Ich umiestnenie korešponduje s orientáciou tried, ich požiadavkami na presvetlenie (vždy zľava), a polohou tabule v miestnosti. Na prízemí sú tieto medzery “prázdne” alebo zasklené, čo umožňuje vyniknúť elementárnej architektúre “štyroch stien”. Konštrukčnú previazanosť stien zabezpečuje železobetónová stropná doska, bez stropných podhľadov.

Axonometria
AxonometriaMalý Chmel
Výkresová časť
Výkresová časťMalý Chmel

Realizácii predchádzala dlhá diskusia o podobe a usporiadaní učební. Ako už bolo spomenuté, architekti sa rozhodli v prístavbe na každé podlažie situovať štyri štvorcové miestnosti. Podľa ich slov umožňuje zvolené riešenie variabilnejšie usporiadanie výučby, v porovnaní s “klasickou” pozdĺžnou učebňou s jednostranným osvetlením. Štvorcové miestnosti sú presvetlené z dvoch strán - štandardne z ľavej strany, ale tiež z pravej zadnej časti, čo privítajú hlavne ľaváci.

Novostavba je k pôvodnej budove školy “pridružená” severnou stenou. Voľné fasády sú orientované na tri slnečné strany - juh, východ a západ, čo je rizikovým faktorom vzhľadom k prehrievaniu budovy a učební. Východná učebňa je klasicky jednostranne osvetlená, priame slnečné svetlo má len ráno. Štvorcové učebne sú orientované na juhovýchod a juhozápad. Použitím vonkajšieho tienenia spolu s obojstranným osvetlením môže byť smer a intenzita svetla podľa potreby regulované.

Súčasťou architektonického zámeru bolo použitie solídnych a zároveň ekonomicky dostupných stavebných materiálov, ktoré zabezpečia dôstojný a príjemný priestor pre aktivity detí. Použité boli plné pálené tehly, železobetón, profilované sklo, prírodné linoleum a terazzové podlahy. Prístavbu realizovala miestna stavebná firma a remeselníci.

Trieda
TriedaFoto: Pavel Mezihorák
Nosné steny s plných tehál
Nosné steny s plných tehálFoto: Pavel Mezihorák
Centrálny priestor so schodiskom
Centrálny priestor so schodiskomFoto: Pavel Mezihorák
Svetlík nad schodiskom
Svetlík nad schodiskomFoto: Pavel Mezihorák
Schodisko a "téčkový" železobetónový stĺp
Schodisko a "téčkový" železobetónový stĺpFoto: Pavel Mezihorák
Vstup do triedy s copilitovými stenami
Vstup do triedy s copilitovými stenamiFoto: Pavel Mezihorák
Prístavba
PrístavbaFoto: Pavel Mezihorák
Vstupné schodisko
Vstupné schodiskoFoto: Pavel Mezihorák
Model - celkový pohľad
Model - celkový pohľadAutor: Malý Chmel
Model - vnútorná nosná štruktúra
Model - vnútorná nosná štruktúraAutor: Malý Chmel
Fotografia z výstavby
Fotografia z výstavbyFoto: Martin Binder

Podklady: Malý Chmel

Poloha diela

Ing. arch. Petr Malý
Ing. arch. Miroslav Malý
Ing. arch. Zdeněk Chmel

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím