Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. máj 2021
0
69

SINGULARCH 2021

Čerstvé Ovocie a Archtung Vás srdečne pozývajú na "prvú" offline prednášku v roku 2021.
Začiatok19.5.2021
19:00
Koniec19.5.2021
21:00
MiestoNová Cvernovka
Adresa ,
Bratislava,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktSingularch

 

Podujatie je súčasťou projektu SINGULARCH – série neformálnych stretnutí pri mladej a kvalitnej architektúre. Prednášky a diskusie, ktoré predstavujú jedinečné postupy a projekty od lokálnych a zahraničných ateliérov. V stredu 19.05.2021 sa stretneme v príjemnej atmosfére v Novej Cvernovke s dvoma zahraničnými ateliérmi. Svoju tvorbu predstavia architekti Malý Chmel (CZ) a Atelier Fanelsa (DE).

SINGULARCH: Atelier Fanelsa (DE) | Malý Chmel (CZ)
19.05.2021 / Nová Cvernovka, Račianska 78, Bratislava
19:00 | Malý Chmel (České Budějovice, CZ) | Prednáška v českom jazyku.
20:00 | Atelier Fanelsa (Berlin, DE) | Prednáška v anglickom jazyku.

Atelier Fanelsa
ATELIER FANELSA je medzinárodný tím architektov so sídlom v Berlíne a Gerswalde (Brandenburg). Špecifickou črtou ateliéru FANELSA je skúmanie súčasných foriem práce, života a spolužitia najmä na vidieku, perifériách, ale aj v meste. Súčasne realizujú súkromné projekty, verejné budovy, výstavy a workshopy. V rámci týchto formátov, ich hlavným cieľom je vyvíjať inovatívne a kvalitatívne odpovede na otázky týkajúce sa podmienok súčasnej spoločnosti.

Atelier Fanelsa založil Niklas Fanelsa (1985) v roku 2016, študoval architektúru na RWTH Aachen University a Tokyo Institute of Technology. Po štúdiách pracoval v renomovanom ateliéri De Vylder Vinck Taillieu v Gente a v Thomas Baecker Bettina Kraus Architekten v Berlíne. Niklas bol taktiež pedagogickým a výskumným spolupracovníkom na RWTH Aachen University, BTU Cottbus-Senftenberg a predsedom pre dizajn a bývanie na Bauhaus-Universität Weimar. V rokoch 2019/20 je rozvíjajúcim sa kurátorom v Kanadskom centre pre architektúru v Montreale a aktuálne otvára výstavu Village Commons, v rámci Trouble in Paradise v Poľskom pavilóne La Biennale di Venezia 21.

Po začiatku v kancelárii v berlínskom Kreuzbergu si otvorili satelitnú kanceláriu v Gerswalde v Uckermarku, aby v tomto krásnom regióne rozbehli lokálnu prácu na projektoch, kde sa zameriavajú na potenciál a budúcnosť vidieckych oblastí, nových príbehoch, ktoré sa majú písať zvnútra, o kráse a podstate remesiel a o tom, ako sa učiť z vidieka.

„Príbehy z vidieka často určujú ľudia z väčších miest, ktorí v ňom vidia možnosť trávenia voľného času a romantiky na vidieku. Inými slovami, vidiek slúži potrebám a je chápaný prostredníctvom perspektív, ktoré sú formulované v meste. Vidiek je však dôležitým protipólom mestského života a keď sa obmedzíme na svoje uhly pohľadu, stratíme potenciál, aby pre nás mal vidiek skutočne zmysel.“

Prečítajte si viac o trojdňovom workshope s Niklas Fanelsa v Gerswalde :
https://www.cca.qc.ca/en/articles/issues/26/what-about-the-provinces/76638/countryside-narrative

Atelier Fanelsa
Atelier Fanelsa

Malý Chmel
Mladý, rýchlo napredujúci ateliér oficiálne založili v roku 2016 počas prác na prvom vybudovanom projekte - prístavbe školy v Nezamysliciach traja zakladajúci spoločníci; Miroslav Malý (* 1987), Míra Chmel (* 1992) a Zdenek Chmel (* 1986). Ich spolupráca začala skôr, už počas štúdií. Sídlili v dvoch mestách v Českej republike - Budejovice a Olomouc, no postupom času sa ateliér rozšíril do Prahy a Brna. 

Tvorba reprezentantov mladej generácie českej scény je charakteristická svojou českou strohosťou v kombinácii s detskou hravosťou priestoru a vyspelým až švajčiarskym detailom v návrhu a procese tvorby.

„Ak chcete urobiť niečo dobré, niečo autentické, vyžaduje to čas a úsilie. Spolupracovali sme spolu od roku 2009, ale ateliér sme oficiálne založili v roku 2016. Pre nás bolo takmer pravidlom to, že keď sme chceli vyprodukovať naozaj kvalitný projekt , strácali sme mnoho v oblasti peňazí a času.“

“Myslím si, že architektúra je pevne spojená s našim každodenným životom. Pokúsim sa uviesť príklad: Keď sa vám nepáči hudba, nemusíte ju počúvať; ak nemáte radi knihy, nemusíte ich čítať, ale jednoducho musíte žiť v architektonickom prostredí, nech sa vám to páči alebo nie.”

“Po jednom roku štúdia stráveného vo Švajčiarsku som si uvedomil, čo to vlastne môže byť architektúra, a toto obdobie mi dalo veľa - vo Švajčiarsku mi to otvorilo oči z hľadiska možností, ako uvažovať o architektúru, vďaka ktorej dokážeme v projektoch a v dizajnovom procese vytvoriť takmer detskú hravosť. A myslím si, že sa to odráža aj v našej práci.”

Svojou tvorbou získali v architektonických súťažiach množstvo úspešných umiestnení, za prístavbu základnej školy v Nezamyslicích získali Cenu Rudolfa Eitelbergera 2019, v súčasnosti rezonujú ako čerství víťazi prestížnej súťaži na rekonštrukciu Centrum současného umění a architektury (2021) a taktiež ako víťazi v súťaži Bytový dům 4 Dvory v Českých Budějoviciach (2021).

Jednotlivé odkazy:
EVENT
WEB
REGISTRÁCIA

Kapacita priestoru je limitovaná, preto je ideálne sa vopred registrovať. Prednášky ateliérov Malý Chmel (CZ) a Atelier Fanelsa (DE) prebehnú na základe aktuálnych hygienických opatrení v priestore Novej Cvernovky. Vstup je voľný. Pri vstupe na kultúrne podujatia už nie je potrebný negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín alebo negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín, ale budeme radi ak sa otestovať dáte. Test si môžete spraviť aj v neďalekej MOM.

Malý Chmel
Malý Chmel

 

Mapa podujatia

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím