Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. september 2016
0
636

Rekonštrukcia interiéru multifunkčnej sály strednej priemyselnej školy v Prahe

Interiér, ktorý získal tohtoročnú cenu Grand Prix architektů. Výtvarné riešenie sály je silne ovplyvnené dobovou architektúrou postavenou na princípe polygonálnych plôch a úžitkovým umením vychádzajúcim z geometrickej kompozície.
Rekonštrukcia interiéru multifunkčnej sály strednej priemyselnej školy v Prahe
Autori: Ing. arch Luka Križek, Ing. Radek BláhaNávrh: 2015 - 2015Realizácia: 2015 - 2015Adresa: Na Třebešíně 2299, Praha 10, Česká republikaPublikované: 22. september 2016

Od ateliéru IO Studio sme nedávno publikovali Dostavbu v areáli ČZU.  Tentokrát ide tiež o revitalizáciu školskej stavby z konca šesťdesiatych rokov. Forma je však expresívnejšia.

Stredná priemyselná škola Na Třebešíně sa začala stavať roku 1967 ako moderný vzdelávací komplex. Areál experimentálnej školy s nevšedným architektonickým výrazom patril pri svojom otvorení v roku 1973 k najmodernejším vzdelávacím centrám vo vtedajšom Československu. Celý komplex zaznamenal od svojho vzniku niekoľko čiastočných stavebných úprav, z čoho jediná zdokumentovaná a najzásadnejšia bola realizovaná v roku 2010.

Satelitná snímka areálu
Satelitná snímka areálu

Architektonicky najzaujímavejšou časťou campusu je budova v ktorej sa nachádza prednášková sála. Stavba nesie znaky architektúry neskorých 60. rokov 20. storočia. Pôdorysné riešenie sály je premietnuté do vonkajšieho obrysu budovy v tvare deltoidu. Táto dominanta je viditeľná priamo od hlavného vstupu do areálu školy. Časť sály orientovaná do ulice je vykonzolovaná nad úroveň okolitého terénu. V interiéri sály sa nachádza stúpajúce hľadisko a spodné podlažie situované čiastočne pod úrovňou terénu slúži ako technologická časť. Nosný skelet pozostáva zo železobetónových monolitických stĺpov. Zaujímavosťou je strešná konštrukcia vyhotovená ako lanová oceľová sieť, ktorá je ukotvená do železobetónového venca objektu. Vďaka rozdielom vo výške železobetónového venca tvorí lanová konštrukcia skrútenú plochu.

Uličný pohľad na vykonzolovanú multifunkčnú sálu
Uličný pohľad na vykonzolovanú multifunkčnú sálu

Vykonané stavebné úpravy mali za cieľ revitalizovať priestor a vybavenie prednáškovej sály tak, aby zodpovedala súčasným požiadavkam. Výtvarné riešenie sály je silne ovplyvnené dobovou architektúrou postavenou na princípe polygonálnych plôch a úžitkovom umení vychádzajúcim z geometrické kompozície. Autori nadvaiazali na pôvodnú sálu inšpirovanú dielom českého sochára a sklára Stanislav Libeňského. 

Foto: Alexander Dobrovodský

Hlavná myšlienka je postavená na expresívnom tvarovom riešení stropu a stien ako dvoch samostatných celkov. Tvarové riešenie stropu vychádza z pôdorysu sály a je navrhnuté v tvare "roztvoreného vejára". Podobne ako vejár má aj strop rebrovanie, ktoré sa smerom od stredu roztvára a prehlbuje. Strop je vytvorený z fólie napínanej na priestorovo tvarovanú hliníkovú podkonštrukciu, ktorá je zložená z trojuholníkových prvkov. Fóliu možno na celej ploche podsvietiť, vďaka čomu strop pôsobí odľahčene a krehko a vytvára prirodzený protipól k prírodnému charakteru dyhových obkladov stien.

Foto: Alexander Dobrovodský

Steny sály sú obložené nepravidelne naformátovanými doskami z preglejky, ktoré na seba plynulo nadväzujú a vytvárajú polygonálne tvarované plochy. Dosky sú z brezovej dyhy a sú natreté bielou polopriesvitnou lazúrou tak, aby presvitala kresba dreva a zachoval sa prírodný charakter interiéru. Biele tónovanie dáva vyniknúť rôznemu natočeniu plôch a priestor tak pôsobí plasticky. Použitie tohto prírodného materiálu je vhodné aj z hľadiska akustiky.

Foto: Alexander Dobrovodský
Foto: Alexander Dobrovodský

Sedadlá vrátane stolčekov sú zhotovené tiež z brezovej preglejky a sú opatrené látkovým čalúnením v pieskovej farbe. Rovnaký odtieň bol zvolený aj na podlahu z prírodného kaučuku.

Foto: Alexander Dobrovodský

Priestor je nasvetlený bodovými svietidlami uchytenými v modulármych svetelných lištách.

Foto: Alexander Dobrovodský
Axonometrická schéma riešenia interiéru
Axonometrická schéma riešenia interiéru
Axonometrická schéma riešenia interiéru
Axonometrická schéma riešenia interiéru
Axonometrická schéma riešenia interiéru
Axonometrická schéma riešenia interiéru
Pôdorys
Pôdorys
Rezy
Rezy
Foto: Alexander Dobrovodský
Foto: Alexander Dobrovodský
Foto: Alexander Dobrovodský
Foto: Alexander Dobrovodský
Foto: Alexander Dobrovodský
Foto: Alexander Dobrovodský
Foto: Alexander Dobrovodský
Foto: Alexander Dobrovodský
Foto: Alexander Dobrovodský
Foto: Alexander Dobrovodský

Podklady IO Studio

Poloha diela

Ing. arch Luka Križek
Ing. Radek Bláha
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím