Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

VELUX

Tepelnoizolačné parametre vyhovujú...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

ISOVER STOPVAP 90

Parozábrana pre difúzne uzatvorené konštrukcie...

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. november 2020
0
465

Prístavba a rekonštrukcia severného krídla Vysokej školy polytechnickej v Jihlave

S odkazom na tradíciu moderny.
Prístavba a rekonštrukcia severného krídla Vysokej školy polytechnickej v Jihlave
Autori: Ing. arch. Jiří Řezák, Ing. arch. David Wittassek, Ing. arch., MgA., Ing. Pavel Fanta, Lukáš NěmečekInvestor: Vysoká škola polytechnická Jihlava Zastavaná plocha: 1 800 m² Podlažná plocha: 3 675 m² Investičný náklad: 6,94 mil. €Návrh: 2016 - 2017Realizácia: 2018 - 2019Adresa: Tolstého 1556, Jihlava, Česká republikaPublikované: 23. február 2021

Konverziu krídla historického pentagónu, ktoré v minulosti slúžilo ako súd s väznicou doplnila moderná poslucháreň. Architekti elegantne využili komplikovanú trojuholníkovú parcelu. Precízne odliate monolitické konštrukcie tvoria podstatnú časť povrchov v interiéri. Variabilita priestoru umožňuje využitie auly aj na mimoškolské akcie.

Jihlavská vysoká škola neodmysliteľne obohacuje kultúrny život mesta. Nová aula je najväčším kongresovým priestorom v meste a dôležitým miestom pre konanie spoločenských a kultúrnych podujatí. Aktuálne, v čase protipandemických opatrení, plní dokonca funkciu zastupiteľskej siene. Pre Jihlavu a región Třebíčska a Vysočiny má stavba tiež symbolický význam. Redefinuje miesto, kde sa odohrali popravy Babického procesu (Vražda troch funkcionárov MNV v roku 1951 sa stala zámienkou pre justičnú vraždu 11 občanov). Nové smerovanie a rozvoj mesta komunikuje práve architektúra. Zbúraním päť metrov vysokých múrov bývalej väznice sa otvoril priestor pre pozitívne výhľady. “Budova se ve všech směrech jakoby podílí na znovunalezení Jihlavy v poloze politické, společenské i kulturní,“ vysvetľuje architekt Martin Laštovička, námestník primátorky pre pamiatkovú ochranu a správu majetku.

Foto: BoysPlayNice

Rekonštrukcia krídla areálu a nová poslucháreň VŠPJ zapadá do konceptu dynamicky sa rozvíjajúceho vzdelávacieho centra. Novostavba vyrástla na severovýchodnom cípe pozemku, ktorý slúžil ako hospodársky dvor. Zdanlivo nevýhodnú, takmer symetrickú trojuholníkovú parcelu dokázali architekti efektívne využiť. Kopírovaním hraníc pozemku a nadväzností na existujúci blok určili kompaktný objem pre veľkorozponovú konštrukciu.

Situácia
SituáciaAutor: QARTA ARCHITEKTURA

Zaoblenie nárožia prispieva k včleneniu stavby do zložitého kontextu. Predsadená fasáda vytvára prechodový medzipriestor. V interiéri haly je amfiteátrové sedenie pre takmer tristopäťdesiat študentov. Aréna má vďaka sklonu sedenia výbornú viditeľnosť a akustiku. Priestor pod tribúnami možno využiť počas spoločenských podujatí. Z nadväzujúcej prezentačnej haly sú prístupné multimediálne učebne v suteréne. 

Pôdorys
PôdorysAutor: QARTA ARCHITEKTURA
Rez
RezAutor: QARTA ARCHITEKTURA

Železobetónová monolitická konštrukcia novej auly je zo strany interiéru z veľkej časti priznaná. Architektonické riešenie necháva vyniknúť surové povrchy. Stavbu nesie plošná základová doska a piliere tryskovej injektáže. Monolitická sústava je prestropená hviezdicovou oceľovou konštrukciou, ktorá nesie plochú strechu s drevenými väzníkmi. Celková surovosť stavby je podčiarknutá brúsenými betónovými podlahami, antracitovými rámami zasklenia a čiernymi obkladmi. Predsadená fasáda zo zavesených hliníkových lamiel tvorí príjemný kontrast k zrekonštruovanej historickej fasáde pôvodného objektu.

Pohľad
PohľadAutor: QARTA ARCHITEKTURA
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Okrem novej prístavby prebehla rekonštrukcia časti historického päťuholníkového bloku - pôvodne súdu s väznicou. “Přísnost, pevný řád i tíživá atmosféra byly na začátku akce jasně patrny. Plně jsme si uvědomovali, že prostory budou nově sloužit mladým lidem s otevřenou myslí na jejich cestě ke vzdělání. Heslem se stalo pestré, inspirativní i nekonformní prostředí se zachováním historické stopy. Tradiční materiály jsou v čisté přiznané formě, industriální ráz plně navazuje na posluchárnu,” vysvetľujú svoj prístup architekti a pokračujú: ”Nová posluchárna VŠPJ je v přímém kontrastu k původnímu areálu a jeho nově rekonstruované části. Celý areál se snadnou orientací je dnes díky osvícenému vedení instituce otevřený nejen studentům a pedagogům, ale i svému okolí, plně dle filozofie moderní vysoké školy VŠPJ.”

Samostatnou kapitolou bolo odhaľovanie a začlenenie historickej stopy. Návrat pôvodnej keramickej podlahy či kamenných parapetov so stopami po mrežiach sú v interiéri zážitkom.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Autor: QARTA ARCHITEKTURA
Podklady: Linka
Fotografie: BoysPlayNice

Použité materiály a riešenia: Strešná krytina Cembrit dánsky obdĺžnik na streche zrekonštruovaného krídla historického objektu.

Poloha diela

Ing. arch. Jiří Řezák
Ing. arch. David Wittassek
Ing. arch., MgA., Ing. Pavel Fanta
Lukáš Němeček
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím