Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. október 2016
0
868

Rekonštrukcia interiéru auly Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave

Aula je súčasťou budovy Farmaceutickej fakulty na ulici Odbojárov, ktorú navrhol architekt Vladimír Karfík spolu s Antonom Rokošným. Stavba bola dokončená v roku 1962, teda 12 rokov po Fakulte chemickej a potravinárskej technológie - ďalšej Karfíkovej realizácii tohto typologického druhu. Farmaceutická fakulta vznikala už v období nastupujúcej moderny, ktorá sa prejavuje najmä v riešení stavebného interiéru. Výrazným prvkom pôvodného návrhu je prestrešenie auly subtílnou lomenicou.
Rekonštrukcia interiéru auly Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave
Autori: Prof. akad. arch. Ing. arch. Ján Miloslav Bahna, Mgr. arch. Miloš Juráni, Ing. arch. Július TomaInvestor: Univerzita Komenského v BratislavePodlažná plocha: 325 + 20 m2Obostavaný objem: 1 960 m3Návrh: 2014 - 2014Realizácia: 2015 - 2015Adresa: Ulica Odbojárov 10, Bratislava, SlovenskoPublikované: 21. október 2016

Predmetom riešenia nebola len bola samotná aula, ale tiež prislúchajúce priestory vo vestibule s pôvodnou sklenenou vitrážou, priľahlá terasa, študijné oddelenie, dekanát a taktiež plánované budúce prepojenie so suterénom - nové schodisko vo vestibule. Suterén obsahuje dôležité zázemie pre aulu, ako sú chýbajúce kapacity hygienického vybavenia a bufet pre návštevníkov auly.

foto: FM UK

Farmaceutická fakulta UK sa nachádza v lokalite zastavanej občianskou a bytovou zástavbou. Fakulta patrila v dobe svojho dokončenia medzi moderné vysokoškolské stavby. Jej polstoročné užívanie však zanechalo stopy a vyvolalo potrebu modernizácie a rekonštrukcie. Vzhľadom na architektonické hodnoty budovy autori rešpektovali pôvodné priestory a zachovali ich dispozíciu.

Situácia
Situácia

Počas úprav interiéru auly a priľahlých priestorov sa nezasahovalo do exteriéru. Pribudli len tieniace žalúzie na južné okná auly. Rekonštrukcia interiéru auly spočívala v celkovej výmene a obnove zariadenia interiéru a návrhu nového čelného portálu.

Pôdorys
Pôdorys
Rez aulou
Rez aulou

Po vyše 50 ročnom užívaní bol interiér auly doslova zničený. Železobetónová strešná lomenica, ktorá bola viditeľná aj z interiéru je síce vzácnym prvkom, ale z dôvodu jej neustáleho zatekania a nedostatočného zateplenia bola rokmi do značnej miery poškodená. Jej oprava a zateplenie z interiérovej strany by bolo nefunkčné a do značnej miery by zhoršilo zlú akustiku v aule. 

Architekti preto pristúpili k zaveseniu tvarovaného podhľadu podľa požiadaviek akustiky. Vylepšila sa tým predovšetkým akustika v aule a vyriešili sa problémy s umiestnením vzduchotechniky. Pohľad na lomenicu ostal na okrajoch zachovaný.

foto: Tomáš Manina

Interiér sa autori snažili obnoviť v pôvodnom duchu. Doplnený je len o nutné technické prvky. Výmenou drevených obkladov (na rozdiel od pôvodných až do výšky parapetov), zasklených stien, prekrytím radiátorov, výmenou sedenia, katedry a hlavne čelného portálu v jednom odtieni dreva s doplnkami červeno-bordovej farby vznikol ucelený a kompaktný interiér.

foto: Tomáš Manina

Najväčšou zmenou prešiel čelný portál. Kombináciou zásuvných stien, posuvných školských tabúľ a spúšťacieho premietacieho plátna je možné jeho prispôsobenie pre rôzne príležitosti. Od čistej drevenej steny so štátnym znakom pre slávnostné udalosti až po tabuľu a premietacie plátno pre bežné prednášky.

Funkčné využitie auly: Reprezentačná aula, Klasická učebňa s tabuľou alebo Multimediálna učebňa
Funkčné využitie auly: Reprezentačná aula, Klasická učebňa s tabuľou alebo Multimediálna učebňa foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina

Poloha diela

Prof. akad. arch. Ing. arch. Ján Miloslav Bahna
Mgr. arch. Miloš Juráni
Ing. arch. Július Toma
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím