Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. júl 2022
0
618

Revitalizácia Auly ČZU, Praha

Rekonštrukcia a dostavba diela neskorej moderny s vkladom pôvodného autora.
Revitalizácia Auly ČZU, Praha
Autori: prof. Dr. Ing. Jan Čejka , PhD., doc. Ing. arch. Antonín Novák, PhD., Ing. arch. Petr Valenta, Ing. arch. Radovan Smejkal, Ing. arch. Eduard Štěrbák, Ing. arch. Pavel VeselýSpolupráca: Ing. arch. Radovan Smejkal (HIP), Ing. Jan Klodner (statika)Investor: Česká zemědělská univerzita v PrazeZastavaná plocha: 1.316 m2Podlažná plocha: 2.496 m2Obostavaný objem: 14.882 m3Návrh: 2016 - 2019Realizácia: 2019 - 2020Adresa: Kamýcká 129, Praha, Česká republikaPublikované: 5. august 2022

Areál českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe na Suchdole bol vybudovaný v 60. rokoch minulého storočia a predstavuje dobovú ukážku urbanistickej tvorby. V areáli nájdete budovy rektorátu, učební, laboratórií, prednáškové pavilóny, dielne, športový areál s telocvičňami a bazénom, konferenčnú sálu, ubytovacie a stravovacie zariadenia. Celý komplex budov je postavený v jednotnom architektonickom štýle neofunkcionalizmu, s priznaným monolitickým železobetónovým skeletom.

Ako riešiť nedostatočné kapacity univerzity s náporom čoraz väčšieho počtu nových študentov a prispôsobiť ju požiadavkám modernej doby? Dávnejšie sme predstavili dostavbu átria ekonomickej fakulty. 

Dnes sa pozrieme na objekt Auly, postavený v roku 1965 na základe architektonickej súťaže na areál VŠZ, ktorú vyhral architekt Ján Čejka. Dnes takmer deväťdesiatročný profesor (okrem iného dekan Fakulta architektúry v jordánskom Ammáne na prelome 70. a 80. rokov) sa autorsky podieľal aj na súčasnej rekonštrukcii objektu. 

Foto: Tomáš Malý

Pôvodná budova, nespĺňajúca súčasné podmienky z hľadiska technického vybavenia, dispozičného riešenia a ekonomiky prevádzky, prešla celkovou rekonštrukciou. Počnúc sanáciou oceľobetónového nosného skeletu, cez nové povrchy, podlahy, interiér a zateplený fasádny plášť, až po novú prístavbu pred západným priečelím pôvodného objektu. Tá rieši predovšetkým rozšírenie plôch návštevníckeho, prevádzkového a technického zázemia budovy. Priestorovo reaguje na budovou Rektorátu a na priľahlé námestie, s ktorými spoločne definuje ťažiskový priestor celého areálu ČZU. 

Foto: Tomáš Malý

Význam objektu podčiarkuje zlatá farba strešnej krytiny pôvodnej Auly, ktorá podľa slov autorov navodzuje dojem koruny. Tá prechádza  aj do interiéru, v podobe zlatých baldachýnov v podhľade hlavnej sály. Námestie medzi Aulou a Rektorátom bolo v rámci rekonštrukcie novo tvarovo a výškovo upravené a predláždené. Priestor dotvárajú nové zelené prvky a skrytý objekt hmloviska, zaisťujúci osvieženie v letných mesiacoch.

Foto: Tomáš Malý

Fasádny plášť prístavby je v úrovni prízemia plne transparentný. Zachováva prepojenie exteriéru s foyer Auly. Protiklad tvorí poschodie bez priznaných okenných otvorov, ktoré sú prekryté predsadeným skleneným obkladom s premenlivou svetelnou priepustnosťou a nepravidelným vertikálnym formátovaním ad hoc. Vegetačná strecha prístavby tvorí kvôli blízkej výškovej budove rektorátu dôležitú pohľadovú rovinu. 

Foto: Tomáš Malý

Výkresová dokumentácia:

Situácia
SituáciaAutori: Architekti DRNH a Jan Čejka
Pôdorys suterénu
Pôdorys suterénuAutori: Architekti DRNH a Jan Čejka
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutori: Architekti DRNH a Jan Čejka
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutori: Architekti DRNH a Jan Čejka

Technické riešenia:

Systém vykurovania zaisťuje prípravu teplej vody pre vzduchotechniku ​​a samotné vykurovanie objektu prevažne formou podlahového vykurovania s doplnkovými radiátorovými telesami. Zdrojom tepla je novo vybudovaná nízkotlaková plynová kotolňa III. kategória situovaná v suteréne Auly. Nový systém vzduchotechniky zahŕňa aj klimatizáciu s rekuperáciou tepla a vlhkosti z odpadového vzduchu.

Dažďová voda zo strechy objektu je zhromažďovaná v novovybudovanom podzemnom priestore. Znova je využitá na splachovanie toaliet a závlahu vegetačnej strechy.

Rezy
RezyAutori: Architekti DRNH a Jan Čejka
Pohľady
PohľadyAutori: Architekti DRNH a Jan Čejka
Pohľady
PohľadyAutori: Architekti DRNH a Jan Čejka

Fotografie z interiéru:

Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý

Podklady: Architekti DRNH a Jan Čejka
Fotografie: Tomáš Malý

Poloha diela

prof. Dr. Ing. Jan Čejka , PhD.
doc. Ing. arch. Antonín Novák, PhD.
Ing. arch. Petr Valenta
Ing. arch. Radovan Smejkal
Ing. arch. Eduard Štěrbák
Ing. arch. Pavel Veselý
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím