Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. november 2017
0
1200

Centrálne šatne ZŠ Černošice

Dôležitý prvok pre dobré fungovanie školy.
Centrálne šatne ZŠ Černošice
Autori: Ing. arch. Peter Sticzay-GromskiSpolupráca: Ing. Miloslav Smutek Ph.D., Ing. Martin PekárekInvestor: Mesto ČernošiceNávrh: 2016 - 2016Realizácia: 2017 - 2017Adresa: Černošice Pod školou, 447, Česká republikaPublikované: 24. november 2017

Černošice sú malé mesto, ktoré leží  juhozápadne od Prahy na ľavom brehu rieky Berounka. Populácia sídla v poslednej dekáde kontinuálne rastie. Zvlnená krajina priťahuje ľudí, ktorým vyhovuje blízkosť metropoly, ale zároveň chcú žiť v prírodnom prostredí. V regióne sa preto logicky zvyšujú aj investície do verejných stavieb a skvalitňuje sa infraštruktúra. Dobre to ilustruje športová hala Věry Čáslavskej, ktorá nedávno vznikla v areáli miestnej základnej školy. Budova neslúži len pre žiakov, ale aj ako priestor pre športový a verejný život mesta.

Architekt v tomto prípade nestál iba pri projektovaní haly, ale ponúkol ucelenú víziu fungovania školy spoločne s riešením verejného priestoru. O kladnom prijatí projektu svedčí aj to, že značná časť projektu bola financovaná z verejnej zbierky.

Rok po dokončení športovej haly pribudli v areáli centrálne šatne a nový reprezentačný vstup. Za projektom stál aj v tomto prípade Peter Sticzay-Gromski. Priestory slúžia ako komunikačný uzol pre tri pavilóny školy, ktoré vznikli v rôznych časových obdobiach.

foto: Petr Kubín / archív autora

Pôdorysná skladba školského komplexu bola charakteristická lineárnym radením troch budov, spojených priebežnou chodbou. Chodba vytvárala medzi budovami spojovacie krčky. Nová prístavba centrálnych šatní vypĺňa "prázdny" priestor a nahrádza pôvodný vstup.

Prístup do objektu je zabezpečený z priestranstva krytého presahom strechy. Betónové schodisko po celej šírke priečelia spája šatne s novým školským parkoviskom pred budovou.

Vonkajší výraz objektu z čelného pohľadu dotvára systém pevných lamiel z dierovaného ohýbaného hliníkového plechu. Predsadená konštrukcia v letných mesiacoch slúži ako účinné tienenie. Zároveň prináša menšiu mierku a zaujímavý detail. Lamely pôsobia ako oživujúci element k "vážnym" fasádam existujúcich budov školy.

foto: Petr Kubín / archív autora

Šatne sú dimenzované pre 800 detí. Stredom prechádza spojovacia chodba. Od hlavného vstupu sú šatne kaskádovite usporiadané do platforiem. Od chodby smerom ku svahu pokračujú šatne v jednej úrovni.

foto: Petr Kubín / archív autora
foto: Petr Kubín / archív autora
foto: Petr Kubín / archív autora

Výstavba centrálnych šatní bola spojená s kultiváciou priľahlých verejných plôch. Na úrovni parkoviska je navrhnutý jednoduchý prístrešok pre bicykle. Objekt zastrešený bezpečnostným sklom je zvarený z oceľových profilov. 

foto: Petr Kubín / archív autora

Výkresová časť:

Schematická situácia
Schematická situáciaAutor: GRIDO
Pôdorys
PôdorysAutor: GRIDO
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: GRIDO

Podklady: GRIDO

Poloha diela

Ing. arch. Peter Sticzay-Gromski

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím