Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. november 2017
0
3331

Základná škola Hovorčovice, pavilón druhého stupňa

Téma blízka aj slovenským podmienkam. Príklad racionálneho riešenia. Prefabrikovaný skelet, obmedzený rozpočet a dispozícia, ktorá počíta s rozšírením.
Základná škola Hovorčovice, pavilón druhého stupňa
Autori: Ing. arch. Ondřej TučekSpolupráca: Lenka BelanskáZastavaná plocha: 856 m2Obostavaný objem: 9460 m3Investičný náklad: 80 mil. KčNávrh: 2016 - 2016Realizácia: 2016 - 2017Adresa: Revoluční , Hovorčovice, Česká republikaPublikované: 19. november 2017

V malej českej obci Hovorčovice vznikla v Priebehu dvoch rokov už druhá kvalitná budova pre miestnu základnú školu. Za oboma dielami stojí Ondřej Tuček. Kým v predchádzajúcom prípade išlo o stavebné úpravy historickej budovy z 19. storočia a jej dostavbu, v prípade pavilónu pre druhý stupeň mal autor voľnejšie ruky. Novostavba stojí na nepravidelnom pozemku v centre obce, v kontakte s rybníkom a zeleňou. 

Foto: Ondřej Tuček
Stuácia
StuáciaAutor: Ondřej Tuček
Foto: Ondřej Tuček

V novostavbe sa nachádza osem kmeňových učební, školská jedáleň s kuchyňou, malá telocvičňa a nevyhnutné zázemie.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Ondřej Tuček
Pôdorys 2. a 3. NP
Pôdorys 2. a 3. NPAutor: Ondřej Tuček

Prefabrikovaný skelet je založený na pilótach, obvodové steny sú vymurované z tepelnoizolačných keramických tvaroviek, strecha má drevený krov a plechovú krytinu.

Priečny rez a severný pohľad
Priečny rez a severný pohľadAutor: Ondřej Tuček
Pozdĺžny rez a západný  pohľad
Pozdĺžny rez a západný pohľadAutor: Ondřej Tuček

Architektonické riešenie je podmienené tvarom pozemku, pričom návrh počíta v budúcnosti s možným rozšírením. Trojpodlažná budova akcentuje nárožie a dopĺňa kompaktnú uličnú zástavbu.

Foto: Tomáš Rasl

V horizontálnom prízemnom krídle sa nachádza telocvičňa s výhľadom na rybník. Veľkorysé okná na vyšších podlažiach kontrastujú so štrbinovým presklením na prízemí. Monochromatická plocha fasády je štrukturovaná jemným vertikálnym ryhovaním. K elementárnemu architektonickému výrazu prispieva integrovanie žľabov do fasády.

Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Viktor Tuček - PHOTON
Foto: Ondřej Tuček
Foto: Ondřej Tuček
Foto: Ondřej Tuček
Foto: Ondřej Tuček
Foto: Ondřej Tuček

Dominantným priestorom v interiéri je hlavná komunikačná dvorana, ktorá je presvetlená rozmerným strešným svetlíkom.

Foto: Ondřej Tuček
Foto: Ondřej Tuček
Foto: Ondřej Tuček
Foto: Ondřej Tuček
Foto: Ondřej Tuček
Foto: Ondřej Tuček
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Viktor Tuček - PHOTON

Poloha diela

Ing. arch. Ondřej Tuček

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím