Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. máj 2024
1
702

Celková rekonštrukcia kúpeľného domu Chopin, Mariánské Lázně (ČR)

Oživenie cenných objektov v centre mesta.
Celková rekonštrukcia kúpeľného domu Chopin, Mariánské Lázně (ČR)
Autori: Ing. arch. Ondřej TučekSpolupráca: Lenka Belanská, Matouš Štrba, Anna Blažková (interiér), Svetlana Devyatkina (interiér), Filip Bernard (interiér), Natálie Sorokáčová (interiér)Návrh: 2017 - 2022Realizácia: 2020 - 2023Adresa: Hlavní třída 47, Mariánské Lázně, Česká republikaPublikované: 19. máj 2024

Cieľom realizácie pražského ateliéru architekta Ondřeja Tučeka bola nielen obnova a oživenie cenných architektonických prvkov, ale tiež hľadanie adekvátnej funkčnej náplne a spôsobu využitia stavebného celku.

Kúpeľný dom čp. 47, pôvodne Bílá Labuť, neskôr Chopin, sa nachádza v centrálnej časti Mariánskych Lázní. Je súčasťou západnej uličnej zástavby, ktorá prilieha k hlavnému kúpeľnému parku. Objekt postavený v rokoch 1819-1820 spadá do prvej etapy výstavby mesta - je jedným z prvej trojice domov na Hlavnej triede. Od roku 1958 patrí do zoznamu nehnuteľných kultúrnych pamiatok. Stavbu v skutočnosti tvoria 3 objekty, ktoré vymedzujú spoločný dvor s prejazdom.

Hlavná budova, situovaná pozdĺž Hlavnej triedy, bola pôvodne určená pre ubytovanie kúpeľných hostí. V roku 1836 tu bola ubytovaná rodina poľských šľachticov Wodziňských, ktorých hosťom bol aj skladateľ Fryderyk Chopin, ktorého meno dnes dom nesie. Budova bola v priebehu rokov viackrát stavebne upravená a dostavaná. Uličné priečelie charakterizuje neogotická výzdoba. Dvorové krídlo B z roku 1899 má neorenesančnú podobu a zahŕňalo pôvodne ubytovacie jednotky, neskôr kancelárie. Druhé dvorové krídlo C z roku 1896, pôvodne vybudované ako fotografický ateliér, bolo v 50. rokoch asanované a na jeho mieste vznikla nová budova s ​​tzv. Malou scénou - sálou pre 80 návštevníkov. Po vyhnaní pôvodných majiteľov a znárodnení domu v rokoch 1952 - 1954 bol objekt adaptovaný na účely Chopinovho múzea a koncertnej sály. Ďalšou rekonštrukciou prešli stavby v polovici 70. rokov 20. storočia.

Dom reprezentuje vzácny príklad stavebného vývoja organizmu mesta. Zatiaľ čo oba susedné domy, rovnako ako väčšina ďalších v centre Mariánskych Lázní, v priebehu času zmenili svoju podobu a boli výrazne nadstavané, Chopin si zachoval svoje pôvodné proporcie, vrátane tvaru striech. Dôležitým priestorom je verejne prístupný dvor. Tradične sa tu konajú spoločenské a kultúrne podujatia, ktorých návštevníci môžu využívať zázemie domu. Cenný súbor, pripomína nielen podobu mesta tesne po jeho založení, ale aj ďalšie stavebné fázy jeho vývoja.

Projekt rekonštrukcie bol zahájený štúdiou v roku 2016, najmä z dôvodu havarijného stavu budovy B. Realizácia prebiehala v dvoch etapách od roku 2020, s kolaudáciou v lete 2023. Cieľom návrhu bola nielen obnova a oživenie cenných architektonických prvkov a detailov, ale predovšetkým hľadanie adekvátnej funkčnej náplne a spôsobu využitia. Dom nemal byť len statickou pamiatkou, ale živým kultúrno-spoločenským centrom. Okrem Chopinovho múzea tak nový lokalitný program zahŕňa mestské infocentrum, obnovenú Malú scénu, komunitnú kaviareň a ďalšie klubové priestory, všetko s bezbariérovým prístupom. Každá z troch hlavných budov si zachováva svoj charakter a samostatnosť, čo podporilo aj odstránenie neskorších prístavieb.

Rekonštrukcia zahŕňala celkovú stavebnú obnovu súboru, opravy či nahradenie poškodených prvkov a konštrukcií, domových technológií a čiastkové úpravy funkčného využitia. Súčasťou návrhu je aj zlepšenie komunikačných väzieb, najmä s ohľadom na zabezpečenie bezbariérovosti celej budovy vybudovaním dvoch výťahov. Najväčšou zmenou prešla budova C, pri ktorej bolo obnovené panoramatické okno do Malej scény, doplnené arkierom. Pribudol nový vstup a priestor  šatní.

Významnou súčasťou návrhu bolo doplnenie dekoratívnych osvetľovacích prvkov, ktorých autorom je akademický Sochár Laco Sorokáč.

Foto: Viktor Tuček
Autor: ARCHITEKT Ondřej Tuček
Autor: ARCHITEKT Ondřej Tuček
Autor: ARCHITEKT Ondřej Tuček
Autor: ARCHITEKT Ondřej Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček
Foto: Viktor Tuček

Dobové fotografie a východiskový stav:

Podklady: ARCHITEKT Ondřej Tuček
Fotografie: Viktor Tuček

Poloha diela

Ing. arch. Ondřej Tuček
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím